Skocz do zawartości

FOTOGRAFIA-zdjęcia do oceny.

Rekomendowane odpowiedzi

fotki co prawda ani moje ani kolegi, ale... jest na co rzucic okiem... tak jakby ktos mial ochote

oczywiscie rzecz gustu, bo niektore jak dla mnie sa mocno przekombinowane ale i kilka perelek sie znajdzie - moj faworyt zdjecie pierwsze

http://www.photoextract.com/plus-extract/2011/9/27

Witam. Przejrzałem wątek i szczęka mi opadła :huh: ! Foty na najwyższym poziomie. Zwłaszcza makro robią wrażenie. Zacząłem nawet myśleć o kupnie szkiełka :D. Frapuje mnie jedna rzecz; czy mając obiektyw do makro da się takie foty strzelić z ręki, czy zawsze trzeba taszczyć statyw?

Dorzucę tez coś od siebie

post-5325-1348915881,6089_thumb.jpg

post-5325-1348915881,7821_thumb.jpg

Osobiscie uzywam glownie dwoch obiektywow do makro (S150 i N105). Generalnie staram sie jesli to mozliwie uzywac statywu, i prawie zawsze reczne ostrzenie.

Obracam sie tylko w swietle zastanym, posilkuje sie blendami.

Reszta to wprawa, odpowiednie operowanie perspektywa, glebia i swiatlem:)

I dwa przyklady roznego podejscia do tematu:

http://img43.imageshack.us/img43/8224/928001.jpg

http://img843.imageshack.us/img843/3858/938001.jpg

pozdro

ja tez przy makro nie przepadam za strobingiem, w makro wole zastane

Obecnie kazda puszka ma zapas iso pozwalający na swobodną zabawę

Zapomnialem napisac, ze w zabawach makro staram sie uzywac jak najnizszych wartosci ISO nie pamietam abym na robalach uzywal czegos wiecej niz minimalne moje iso 200.

pozdro

Mifek, to kup analoga :lol: .

Każdy jpg jest obrabiany przez soft z puchy, który można konfigurować wedle uznania...

patu sam dobrze wiesz ze jest obrobka i obrobka... a roznica pomiedzy jedna i druga jest jak by to powiedziec... dosc znaczna ze sie tak delikatnie wyraze. ale jak powiedzialem - to tylko rzecz gustu... a co do analoga to nie musze kupowac bo na szafie lezy w idealnym stanie moja dawna milosc w postaci Zenitha 12 XP ;)

mifek to dawaj te fotki ja uwazam ze zenit mial swuj urok .

Swoja droga Ja wlasnie zaprzestalem obrabiac i na dzien dzisiejszy gwizdze na to jak wyjdzie .Wole popracowac i cyknac jedna ekstara niz siedziec i obrabiac jak do tej pory .Tak wiec zdany jestem na to jak bedzie dzisiaj pogoda i jakos sobie to powoli ukladam w glowie jako ze raczkuje :D i odkrywam nowe lady .

pozdrawiam Termos

@slawas1

Spokojnie, tylko pytałem. Niektórzy mają dziwny zwyczaj podkreślania braku jakiejkolwiek obróbki, jako coś, co podwyższa wartość samej fotografii.

@Patu, Mifek

W analogu też jest cała masa kombinacji. Nie wiem, czy nie więcej niż w cyfrze. Dobór kliszy, wywoływacza i sposobu jego użycia (rozcieńczenie, temperatura, sposób mieszania), następnie wybór rodzaju papieru i całe techniki ciemniowe (split grading, pre-flashing, przysłanianie itd), dobór papieru i wywoływacza do niego, znów sposób obróbki etc etc..