Paweł Żak Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Tragedia. Lepiej zostaw PS-a dla fachowców.Oj Nowak, Nowak.....znowu nie zrozumiałeś przekazu jakie niesie zdjęcie. Fotografia to bardzo plastyczne tworzywo, z którego można wiele rzeczy ulepić. Nie zawsze dobrym zdjęciem jest wierna kopia rzeczywistości. Czasami warto zanurzyć się w delikatnym surrealiżmie, przesadzić lekko i zaszaleć. Ale ty tego możesz nie zauważać, ponieważ zbyt sztywno pojmujesz całą sztukę tworzenia obrazu. Tu potrzebana jest otwarta głowa i kreatywność autora. Popracuj mocniej nad fotografiami swojego kota, bo na obecną chwilę dość kiepsko twój warsztat wygląda )))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Pawle, trooochę zaszumiało na tej focie... Poniżej mój pstryk do zjechania, w stylu - rzeczywistość inaczej ( z góry mówię, że nie jestem landshaft-owcem ) Między brzegiem a... brzegiem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Żak Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Sympatyczny DRI, ale osobiście troszkę bym z saturacją zjechał w dół. Zielony trochę za mocny. Chmury natomiast fajnie wyszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 @Patu, fajny przyklad... I to dwuznacznie tak wyszlo, alegorycznie...te brzegi...suwaczki tez mozna posuwac od brzega do brzega. <_< Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Tragedia. Lepiej zostaw PS-a dla fachowców.Oj Nowak, Nowak.....znowu nie zrozumiałeś przekazu jakie niesie zdjęcie. Fotografia to bardzo plastyczne tworzywo, z którego można wiele rzeczy ulepić. Nie zawsze dobrym zdjęciem jest wierna kopia rzeczywistości. Czasami warto zanurzyć się w delikatnym surrealiżmie, przesadzić lekko i zaszaleć. Ale ty tego możesz nie zauważać, ponieważ zbyt sztywno pojmujesz całą sztukę tworzenia obrazu. Tu potrzebana jest otwarta głowa i kreatywność autora. Popracuj mocniej nad fotografiami swojego kota, bo na obecną chwilę dość kiepsko twój warsztat wygląda ))))@petrus, ty lepiej spójrz na swój warsztat a raczej na jego brak. Przekonwertuj tą swoją fotkę do CMYK (o ile wiesz co to jest), obejrzyj kanał CYAN i wyciągnij wnioski. Już lepiej było wymaskować niebo i ściągnąć z prawidłowego zdjęcia (np. z D200 ). A może powinieneś iść na jakieś warsztaty PS-a? O sztuce kadru się nie wypowiadam bo się na tym nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 @Patu, fajny przyklad... I to dwuznacznie tak wyszlo, alegorycznie...te brzegi...suwaczki tez mozna posuwac od brzega do brzega. <_< GumoGumo,przecież napisałem, że ...inaczej . Nie odczytałeś przesłania <_< ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Żak Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 No cóż Nowak, jak zawsze wszystko wiesz najlepiej ))Tylko jakoś żadnych zdjęć godnych obejrzenia nie pokazałeś. Nie sądzisz, że to trochę dziwne ?? Ty taki wielki fachowiec, a portfolio puste Żałosny jesteś i tyle. Zdjęć nie trzeba konwertować do CMYK, jeśli się nie chce drukować, Photoshop pracuje głównie w systemie RGB, jakbyś nie wiedział. Do sprawdzania poprawności tonalnej służą Levels, gdzie indywidualnie można ingerować w każdy kanał. Nie pouczaj wszystkich dookoła, borobi się to już niesmaczne. Wiele osób ci to mówiło. Pokaż Nowak swoje prace, gdzie błyśniesz wspaniałym warsztatem. Pokaż je, a póżniej zabieraj głos. Czekamy na twoje zdjęcia. Dalsza rozmowa z tobą Nowak nie ma najmniejszego sensu. Tak jak ci pisałem już sto razy.....nie jesteś dla mnie partnerem do jakiejkolwiek rozmowy. Nie jesteś również w stanie mnie obrazić. I dobrze wiesz dlaczego )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Od zawsze staram się żeby na zdjęciach horyzont, ściany, kolumny itd. były prosto, ale ostatnio takie kadry zaczynają mnie nudzić. Pierwsza próba krzywego spojrzenia: Jest dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 No cóż Nowak, jak zawsze wszystko wiesz najlepiej ))Tylko jakoś żadnych zdjęć godnych obejrzenia nie pokazałeś. Nie sądzisz, że to trochę dziwne ?? Ty taki wielki fachowiec, a portfolio puste Żałosny jesteś i tyle. Zdjęć nie trzeba konwertować do CMYK, jeśli się nie chce drukować, Photoshop pracuje głównie w systemie RGB, jakbyś nie wiedział. Do sprawdzania poprawności tonalnej służą Levels, gdzie indywidualnie można ingerować w każdy kanał. Nie pouczaj wszystkich dookoła, borobi się to już niesmaczne. Wiele osób ci to mówiło. Pokaż Nowak swoje prace, gdzie błyśniesz wspaniałym warsztatem. Pokaż je, a póżniej zabieraj głos. Czekamy na twoje zdjęcia. Dalsza rozmowa z tobą Nowak nie ma najmniejszego sensu. Tak jak ci pisałem już sto razy.....nie jesteś dla mnie partnerem do jakiejkolwiek rozmowy. Nie jesteś również w stanie mnie obrazić. I dobrze wiesz dlaczego )) No cóż... Admin kiedyś coś obiecał. Poczekam...A gwoli przypomnienia: posługiwanie się nie swoim imieniem i nazwiskiem jest karalne i podlega ściganiu z urzędu na podstawie paragrafu KK. Nawet jeśli to internet i trollizm w twoim wykonaniu. EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Chłopy, tacy starzy i tacy dziecinni, wstyd... <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Żak Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Chłopy, tacy starzy i tacy dziecinni, wstyd... <_< Ta uwaga nie powinna być skierowana do mnie, ale do zadymiarza z WCWI )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 6 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Od zawsze staram się żeby na zdjęciach horyzont, ściany, kolumny itd. były prosto, ale ostatnio takie kadry zaczynają mnie nudzić. Pierwsza próba krzywego spojrzenia: Jest dobrze? Podoba mi się to krzywe spojrzenie,przestrzennie wyszło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Żak Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 EOT. Kończ Waść, wstydu oszczędż Czekamy na zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Żak Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 WłóczykijFajna fotka, chociaż dla mnie ciut za ciemna. Rozjaśniłbym troszkę w celu wyciągnięcia detali ze środka kadru. Przyszedł mi do głowy pomysł na pewien wątek, związany ściśle ze zdjęciami B&W. Chodzi mi o najlepsze metody konwersji zdjęć do stylu Mono. Sporo czytałem o tym na kilku innych forach i uważam, że warto o tym poważniej podyskutować. Desaturacja, mieszanie kanałów, specyfika kanału Blue itd. W zależności od tego jak skonwertujemy nasze prace, możemy uzyskać zupełnie inne rezultaty końcowe. Mnie najbardziej podobają się te zdjęcia, na których ta konwersja jest miękka. To widać od razu, zdjęcia są miłe dla oka i wydaje się, że pozbawione kontrastu. Ale to tylko złudzenie. Wiem, że metod konwersji jest wiele i sądzę, że warto się pochwalić swoimi najlepszymi sposobami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 WłóczykijFajna fotka, chociaż dla mnie ciut za ciemna. Rozjaśniłbym troszkę w celu wyciągnięcia detali ze środka kadru. Przyszedł mi do głowy pomysł na pewien wątek, związany ściśle ze zdjęciami B&W. Chodzi mi o najlepsze metody konwersji zdjęć do stylu Mono. Sporo czytałem o tym na kilku innych forach i uważam, że warto o tym poważniej podyskutować. Desaturacja, mieszanie kanałów, specyfika kanału Blue itd. W zależności od tego jak skonwertujemy nasze prace, możemy uzyskać zupełnie inne rezultaty końcowe. Mnie najbardziej podobają się te zdjęcia, na których ta konwersja jest miękka. To widać od razu, zdjęcia są miłe dla oka i wydaje się, że pozbawione kontrastu. Ale to tylko złudzenie. Wiem, że metod konwersji jest wiele i sądzę, że warto się pochwalić swoimi najlepszymi sposobami.@petrus,cały czas operujesz teorią. A jakieś twoje przykłady? Bo że sporo czytałeś to widać.... I nic poza tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Żak Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Cierpliwie czekamy na twoje zdjęcia witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 dobrze że nie czekacie na moje, lepiej mnie nie prowokujcie bo parę ich zrobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 6 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 U mnie B&W to głównie krzywe,rzadko zabawa kanałami RGB,czasami selektywnie czarny.No i oczywiście warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Cierpliwie czekamy na twoje zdjęcia witek Czekamy? Ja tu widzę tylko twoje chore teorie....@petrus,przede wszystkim spójrz na tytuł wątku. Potem pooglądaj fotki @remka, @fisha, @slidera i innych (przepraszam innych - nie spamiętałem). A potem spójrz na swoje gnioty. I wyciągnij wnioski.Ja umieściłem jedną fotkę (pomijając koty), z której jestem dumny. Bo to była taka chwila, w której się udało. I nie chodzi o technikę, która być może mogła by być lepsza... Człowiek się całe życie uczy.... I wiesz co? Pracuję w PS-ie od wersji 1.1 aż do tej pory. Ale takiego guru jak ty to jeszcze nie spotkałem Ale nawet nie śmiem równać do innych na tym forum. Ty to jesteś gość....Ps. Jak byś ten swój kuter z Turku walnął z D200 z preselekcją przysłony to efekt prawdopodobnie by był super. I naprawdę szczera rada z mojej strony: zostaw PS-a w spokoju bo więcej psujesz niż zyskujesz.Lepiej wstaw do oceny surową fotkę. Może wtedy ktoś ci udzieli kilku dobrych rad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 6 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Fish chylę czoło. Pierwsze zdjęcie jest świetne pod względem kompozycji jak również konwersji BW. To jest to co lubię Chyba kiedyś widziałem portfolio tej że modelki PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Żak Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Druga fotka fajna FISH, z zębem, jak ja to mówię.Patrzę na chmury i mam wrażenie, że był w użyciu filtr czerwony, albo polaryzujący. Chmury pięknie wyeksponowane. CS3 też pozwala na taki efekt, ale ingerencję cyfrową często widać. *******Pozwoliłem sobie założyć nowy wątek, poświęcony właśnie sposobom konwersji do B&W. Zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 6 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Chyba kiedyś widziałem portfolio tej że modelki Zatrzymuje @Paweł Żak był polar i CS3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Fotki tylko zmniejszane w PS-ie.Robione ładnych kilka lat temu więc nie mogą się równać ze współczesnym sprzętem. Zwłaszcza z Nikonem D200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek Opublikowano 6 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Qrde, za duże wyszły...Ale nie będę już zmniejszał.@petrus, to też Asnen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi