Skocz do zawartości

FOTOGRAFIA-zdjęcia do oceny.

Rekomendowane odpowiedzi

Tragedia. Lepiej zostaw PS-a dla fachowców.

Oj Nowak, Nowak.....znowu nie zrozumiałeś przekazu jakie niesie zdjęcie. Fotografia to bardzo plastyczne tworzywo, z którego można wiele rzeczy ulepić. Nie zawsze dobrym zdjęciem jest wierna kopia rzeczywistości. Czasami warto zanurzyć się w delikatnym surrealiżmie, przesadzić lekko i zaszaleć. Ale ty tego możesz nie zauważać, ponieważ zbyt sztywno pojmujesz całą sztukę tworzenia obrazu. Tu potrzebana jest otwarta głowa i kreatywność autora. Popracuj mocniej nad fotografiami swojego kota, bo na obecną chwilę dość kiepsko twój warsztat wygląda :D))))

Tragedia. Lepiej zostaw PS-a dla fachowców.

Oj Nowak, Nowak.....znowu nie zrozumiałeś przekazu jakie niesie zdjęcie. Fotografia to bardzo plastyczne tworzywo, z którego można wiele rzeczy ulepić. Nie zawsze dobrym zdjęciem jest wierna kopia rzeczywistości. Czasami warto zanurzyć się w delikatnym surrealiżmie, przesadzić lekko i zaszaleć. Ale ty tego możesz nie zauważać, ponieważ zbyt sztywno pojmujesz całą sztukę tworzenia obrazu. Tu potrzebana jest otwarta głowa i kreatywność autora. Popracuj mocniej nad fotografiami swojego kota, bo na obecną chwilę dość kiepsko twój warsztat wygląda :D))))

@petrus,

ty lepiej spójrz na swój warsztat a raczej na jego brak. Przekonwertuj tą swoją fotkę do CMYK (o ile wiesz co to jest), obejrzyj kanał CYAN i wyciągnij wnioski.

Już lepiej było wymaskować niebo i ściągnąć z prawidłowego zdjęcia (np. z D200 :lol: ).

A może powinieneś iść na jakieś warsztaty PS-a? O sztuce kadru się nie wypowiadam bo się na tym nie znam.

No cóż Nowak, jak zawsze wszystko wiesz najlepiej :D))

Tylko jakoś żadnych zdjęć godnych obejrzenia nie pokazałeś. Nie sądzisz, że to trochę dziwne ?? Ty taki wielki fachowiec, a portfolio puste :lol: :lol: :lol: Żałosny jesteś i tyle.

Zdjęć nie trzeba konwertować do CMYK, jeśli się nie chce drukować, Photoshop pracuje głównie w systemie RGB, jakbyś nie wiedział. Do sprawdzania poprawności tonalnej służą Levels, gdzie indywidualnie można ingerować w każdy kanał.

Nie pouczaj wszystkich dookoła, borobi się to już niesmaczne. Wiele osób ci to mówiło. Pokaż Nowak swoje prace, gdzie błyśniesz wspaniałym warsztatem. Pokaż je, a póżniej zabieraj głos. Czekamy na twoje zdjęcia.

Dalsza rozmowa z tobą Nowak nie ma najmniejszego sensu. Tak jak ci pisałem już sto razy.....nie jesteś dla mnie partnerem do jakiejkolwiek rozmowy. Nie jesteś również w stanie mnie obrazić. I dobrze wiesz dlaczego :D))

No cóż Nowak, jak zawsze wszystko wiesz najlepiej :D))

Tylko jakoś żadnych zdjęć godnych obejrzenia nie pokazałeś. Nie sądzisz, że to trochę dziwne ?? Ty taki wielki fachowiec, a portfolio puste :lol: :lol: :lol: Żałosny jesteś i tyle.

Zdjęć nie trzeba konwertować do CMYK, jeśli się nie chce drukować, Photoshop pracuje głównie w systemie RGB, jakbyś nie wiedział. Do sprawdzania poprawności tonalnej służą Levels, gdzie indywidualnie można ingerować w każdy kanał.

Nie pouczaj wszystkich dookoła, borobi się to już niesmaczne. Wiele osób ci to mówiło. Pokaż Nowak swoje prace, gdzie błyśniesz wspaniałym warsztatem. Pokaż je, a póżniej zabieraj głos. Czekamy na twoje zdjęcia.

Dalsza rozmowa z tobą Nowak nie ma najmniejszego sensu. Tak jak ci pisałem już sto razy.....nie jesteś dla mnie partnerem do jakiejkolwiek rozmowy. Nie jesteś również w stanie mnie obrazić. I dobrze wiesz dlaczego :D))

No cóż... Admin kiedyś coś obiecał. Poczekam...

A gwoli przypomnienia: posługiwanie się nie swoim imieniem i nazwiskiem jest karalne i podlega ściganiu z urzędu na podstawie paragrafu KK. Nawet jeśli to internet i trollizm w twoim wykonaniu. EOT.

Włóczykij

Fajna fotka, chociaż dla mnie ciut za ciemna. Rozjaśniłbym troszkę w celu wyciągnięcia detali ze środka kadru.

Przyszedł mi do głowy pomysł na pewien wątek, związany ściśle ze zdjęciami B&W. Chodzi mi o najlepsze metody konwersji zdjęć do stylu Mono. Sporo czytałem o tym na kilku innych forach i uważam, że warto o tym poważniej podyskutować. Desaturacja, mieszanie kanałów, specyfika kanału Blue itd. W zależności od tego jak skonwertujemy nasze prace, możemy uzyskać zupełnie inne rezultaty końcowe. Mnie najbardziej podobają się te zdjęcia, na których ta konwersja jest miękka. To widać od razu, zdjęcia są miłe dla oka i wydaje się, że pozbawione kontrastu. Ale to tylko złudzenie. Wiem, że metod konwersji jest wiele i sądzę, że warto się pochwalić swoimi najlepszymi sposobami.

Włóczykij

Fajna fotka, chociaż dla mnie ciut za ciemna. Rozjaśniłbym troszkę w celu wyciągnięcia detali ze środka kadru.

Przyszedł mi do głowy pomysł na pewien wątek, związany ściśle ze zdjęciami B&W. Chodzi mi o najlepsze metody konwersji zdjęć do stylu Mono. Sporo czytałem o tym na kilku innych forach i uważam, że warto o tym poważniej podyskutować. Desaturacja, mieszanie kanałów, specyfika kanału Blue itd. W zależności od tego jak skonwertujemy nasze prace, możemy uzyskać zupełnie inne rezultaty końcowe. Mnie najbardziej podobają się te zdjęcia, na których ta konwersja jest miękka. To widać od razu, zdjęcia są miłe dla oka i wydaje się, że pozbawione kontrastu. Ale to tylko złudzenie. Wiem, że metod konwersji jest wiele i sądzę, że warto się pochwalić swoimi najlepszymi sposobami.

@petrus,

cały czas operujesz teorią. A jakieś twoje przykłady? Bo że sporo czytałeś to widać.... I nic poza tym.

Cierpliwie czekamy na twoje zdjęcia witek :lol:

Czekamy? Ja tu widzę tylko twoje chore teorie....

@petrus,

przede wszystkim spójrz na tytuł wątku. Potem pooglądaj fotki @remka, @fisha, @slidera i innych (przepraszam innych - nie spamiętałem). A potem spójrz na swoje gnioty. I wyciągnij wnioski.

Ja umieściłem jedną fotkę (pomijając koty), z której jestem dumny. Bo to była taka chwila, w której się udało. I nie chodzi o technikę, która być może mogła by być lepsza... Człowiek się całe życie uczy....

I wiesz co? Pracuję w PS-ie od wersji 1.1 aż do tej pory. Ale takiego guru jak ty to jeszcze nie spotkałem :lol: Ale nawet nie śmiem równać do innych na tym forum. Ty to jesteś gość....

Ps. Jak byś ten swój kuter z Turku walnął z D200 z preselekcją przysłony to efekt prawdopodobnie by był super. I naprawdę szczera rada z mojej strony: zostaw PS-a w spokoju bo więcej psujesz niż zyskujesz.

Lepiej wstaw do oceny surową fotkę. Może wtedy ktoś ci udzieli kilku dobrych rad.

Druga fotka fajna FISH, z zębem, jak ja to mówię.

Patrzę na chmury i mam wrażenie, że był w użyciu filtr czerwony, albo polaryzujący. Chmury pięknie wyeksponowane. CS3 też pozwala na taki efekt, ale ingerencję cyfrową często widać.

Pozwoliłem sobie założyć nowy wątek, poświęcony właśnie sposobom konwersji do B&W. Zapraszam.