Skocz do zawartości

FOTOGRAFIA-zdjęcia do oceny.

Rekomendowane odpowiedzi

@Luko, fajna, wędkarska fota. Tak na przyszłość - unikaj przepałów... trochę za bardzo rozjaśniłeś wędkarza.

@czaro, wyłącz datownik ;) . IMHO, pierwsza fotka ma lekko przekoszony horyzont, źdzbła u dołu trochę rozpraszają i za duże nasycenie. Poza tym fotka miła w odbiorze. Drugama za ciemny LR i jakoś do nnie nie gada.

..ten akurat nie ma ;)... brakuje kilku % :angry:

To mogles nie zauwayc tych drucikow;)

Masz doswiadczenie zeby czasami zerknac w ekran po wykonaniu foty na kadr;)

Ogolnie fota fajna gdyby nie te nieszczesne druciki, ktore notabene mozna latwo usunac programowo:)

pozdro

Patu,

akurat ja nie jestem przewrażliwony na takie detale :D Dla mnie ważne są emocje jakie wywołuje zdjęcie i pytanie zgłębinie tematu co je wywołuje. Detale typu krzywy kadr, niewystęplowane szczegóły są poboczne jeśli zdjęcie ma mocny motyw główny.

Co do % kadru .... nięszczęśliwi Ci co mają tylko 100% widoku w wizjerze :D ja w zależności od opcji mam i 300% :lol: i jest to rzeczywiście fajne, ale jak już się ma tyle ... to człowiek mniej zwraca uwagę na to co będzie na filmie/matrycy, przymyka obiektyw i myśli nie tylko o płaskim zdjęciu a o ... kompozycji przestrzennej opartej na kilku planach. Polecam na dzisiaj: http://napo.photoshelter.com/gallery/Flood-in-Poland-by-Adam -Lach/G000089t43Q0NvvQ/

• 2 tygodnie później...

Zeczywiście drugie zdjęcie jest świetne ale pierwsze też ma niezły klimat.

...dokładnie to samo chciałem napisać... te foty mają to coś... w pierwszym: urzeka mnie ta wszechogarniająca cisza wiecznie skrzypiących schodów... jeszcze chwilka, a ktoś zagłuszy ten spokój...

Fotki ok, choć nie przepadam za czarno-białymi zdjęciami. Są jakieś takie smutne, pewnie o to chodzi, ale odnoszę czasami wrażenie że jak ktoś chce zrobić ambitne zdjęcie najłatwiej osiągnąć to właśnie czarno-białą fotografią. Wystarczy jakiś szary, mroczny, zdezelowany i opuszczony kąt pokryty pajeczyną i ptasią kupą lub fotka babuleńki i mamy piękne, artystyczne zdjęcie i piszę ogólnie, nie tylko odnośnie ostatnich zdjęć.

pozdrawiam

wujek

Heheh wujek. Lubię takie zdroworozsądkowe podejście. Na tym forum to rzadki dar. Jednak B&W czasami zwala z nóg. Na World Press Photo widziałem kiedyś (z 10 lat temu) zdjęcie, które ze szczegółami pamiętam do dzisiaj. Mnie za to wkurzają marko. Co jest fajnego w zdjęciach oczu much??

EDIT: makro ofcoz.