Skocz do zawartości

FOTOGRAFIA-zdjęcia do oceny.

Rekomendowane odpowiedzi

No, to Włoczykij zapoczatkowal....i widze ze jakos tak poszlo...

Waldku, oczywiscie zdjecie pierwotnie wygladalo inaczej.

W razie jakby to kogos interesowalo (poza Guzem :D ) to jest sfotografowana szwedzka cos a'la tartak/drewutnia. To byl OGROMNY budynek, choc z zewnatrz na to nie wygladal.

@Fish to zdjecie nie jest nieostre, celowo dodalem szum. A reszta jest wynikiem ograniczen 200K.

Gumo

post-15-1348914626,4696_thumb.jpg

W kolorze to zdjęcie było nijakie, bez wyrazu. Zamiast wyrzucić wraz z pierwszym odruchem, skadrowałem do kwadratu, dodałem rozmycie i duuży szum.

Wiem, wiem, to nie to samo jak zdjęcie do albumu z owadami, ale czy było by lepsze w odbiorze..., rzecz gustu :D

Szkicowane ołówkiem to nie jest, a gdyby było dałbym za nie parę groszy i powiesił na ścianie ;)

Joker, mi się zdjęcie podoba ale lepsze by było gdyby było ostrzejsze. Szum mi akurat w tym przypadku pasuje.

Slider, niby cycek jest więc powinno być dobrze :lol: ale zdjęcie było by lepsze jak by zamiast niego było czarne tło...

Połączenia kobiecego ciała ze skrzypcami zazwyczaj wypada dobrze, ale trzeba się bardziej postarać ;) kierunek moim zdaniem dobry.

Joker, mi się zdjęcie podoba ale lepsze by było gdyby było ostrzejsze. Szum mi akurat w tym przypadku pasuje.

Z ta ostrością był podstawowy problem na tym zdjęciu, dlatego w pierwszym odruchu miała zaliczyć kosz. Jętka usiadła koło mnie gdy wiązałem chrusta. To była intuicyjna decyzja, aparat był pod ręką i zrobiłem zdjęcie bez zmiany poprzednich ustawień. Trawa, na której usiadła jętka bujała się na wietrze. Gdy chciałem zmienić ustawienia z szybszą migawką jętka odleciała. Usiadła do wody po raz ostatni, jak wiele jętek tego dnia nad Czarną Hańczą. Pstrągi dosłownie pasły się tą jętką. :o

To jest zdjęcie typu coś z niczego. Przepraszam użytkowników, że przy wklejeniu tego zdjęcia nie opisałem w jakich okolicznościach powstało. :D

Włóczykij

W Twoim zdjęciu jest ładna kobieta, jakaś nieznana dla mnie sytuacja, która dla Ciebie ma wymiar sentymentalny, dlatego rozumiem czemu pokazałeś to zdjęcie. To ucięte ucho ma w odbiorze małe znaczenie i mnie nie przeszkadza. Tło tu nie pasuje, szerokie i pełne odciągających uwagę do niczego nie pasujących przedmiotów. Napisałeś, że było tam sporo ludzi. Gdyby w tym szerokim tle była grupa bawiących się lub rozmawiających ludzi, w podobnym stopniu rozmycia co te przedmioty, to zdjęcie było by bardzo ciekawe. :D

Baloo trzeba wszystkiego spróbować/eksperymentować w fotografii niż zostając tylko na przykład przy macro.

Przez takie zdjęcia nagie zostałem wywalony z kursu fotograficznego. Powód był taki że zdjęcia były zbyt 'ostre' w ich znaczeniu. Ponieważ w grupie przeżywał wiek 28/35 i pokazywali bardziej zdjęcia macro a ja byłem najmłodszy i pokazuję 'gołe baby'.

Pozdrawiam

Slider

Nie odzywalem sie bo czekalem az ktos to napisze.

Czy kazde zdjecie musi byc takie jak zyletka a do tego kilkukrotnie wyostrzane w PS zeby bylo dobre?

Jak dla mnie to takie trzymanie sie (nawet mimo woli bo to po jakims czasie wchodzi w krew) scisle utartych kanonow - jakie powinno byc zdjecie? powoduje sila rzeczy powielanie tego co juz bylo, co juz ktos zrobil i to nie wiele lat temu ale wczoraj.

Moim zdaniem to jest pewna pulapka bo jezeli ktos zboczy ze z gory utartego ..pozycji, linii, okopu.. jest z automatu niedobry, bez wnikania o co chodzi w tym co chcial zrobic.

Gumo

haha.... tak bywa.... na moim kursie, dostałbyś pewnie jeszcze wyróżnienie...

@Gumo, pewnie wszystko zależy od sytuacji i cel. Czasem ostrość jest niezbędna, a czasem rozmycie nadaje fotce charakteru. Tak przynajmniej ja to rozumiem, jako początkujący. Najważniejsze aby nie było to przypadkowe zjawisko, tylko zamierzony efekt. Wówczas mamy nad tym kontrolę.

Co innego oczywiście przypadkowa fotka, która z czasem (jak się najczęściej później okazuje) przedstawia coś czego normalnie byśmy tak nie uchwycili.

POnieważ większość moich fotek to sceny wędkarskie, osobiście uważam, że czasem rozmycie dodaje akcji zdjęciu. Jednak przy pamiątkowym portrecie z rybą, raczej staram się ostrzyć na maksa.