Skocz do zawartości

FOTOGRAFIA-zdjęcia do oceny.

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

ja po latach wróciłem do lustrzanki. moja ostatnia była jeszcze analogowa. trochę się bałem wagi i poręczęczności lustrzanki, szczególnie w aspekcie wędkarskim. nie jest jednak tak źle, szczególnie że dałem sobie spokój z ciężkimi zoomami i focę sobie stałoogniskowym standardem. podoba mi się :D

pozdrówka

http://img851.imageshack.us/img851/7420/20120506dsc0143.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Na innych zdjęciach widać, tylko znajomi nie potrafili sie zsynchronizować ze zrobieniem dobrych min ;)

I przez to najlepsze zdjęcie z doświetlonym przodem wyszło jak odskoczyli od ściany ognia, jak po kilku sekundach od odpalenia zaczęło ich w dupy parzyć <_<

post-767-1348917171,1203_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...

Możliwe, możliwe też, że światłomierz mógł dobrać parametry naświetlenia do całej scenki i po swojemu używając jakiegoś logarytmu ustawił tak a nie inaczej nie biorąc za dużo pod uwagę ryby i przepalił jasną w tym przypadku rybę.W takich wypadkach warto ustawić pomiar punktowy i zebrać parametry z ryby. Jeśli robiłeś z lampą to istnieje wysoce prawdopodobne ,że mokra ryba odbiła światło, jeśli masz możliwość ustaw błysk lampy na drugą kurtynkę.Jeśli nie to staraj się nie używać lampy. Ryba za blisko aparatu-lampy dobrze było by dać coś na rozproszenie światła.Niektóre aparaty mają funkcję szczegóły w światłach czasem się sprawdza.

Kąt padania równy kątowi odbicia...i po problemie z odbiciem lampy.

Przy pomiarze punktowym na rybę przejarasz na 90% niebo, odRAWiajac klatkę można to nieco skorygować, choć IMHO szczegóły lepiej wyciągać z ciemności niż z mega przepału.

Niestety, fotografowanie w pełnym słońcu nad woda nie jest łatwe. Albo expozycja na niebo i lekki błysk na 1-szy plan, szara połówka na niebo, albo matrycowy i zabawa w PSie.. no i generalnie dobry CPL jest niezastąpiony.

@woblerek, zabawa z GO jest fajna, ale ostrość to podstawa <_<

Jak da filtr polaryzacyjny i zrobi fotkę z samowyzwalacza to nie ma pewności że trafi z jego odpowiednim ustawieniem. Kolego czym robiłeś fotkę i jakie ustawienia były? Można HDR i złożyć wtedy będzie wszystko poprawnie naświetlone. Fotografowanie w słońcu to ogólnie trudne zadanie szczególnie jeśli fotkę robi się z samowyzwalacza, można próbować do zadowalającego skutku ale ryba może nie dożyć końca sesji.

..ustawienie położenia CPL to 2 sek <_<, przysłona musi na tyle spora, aby zmieścić się w GO.

Pod warunkiem że nie jest fotka robiona z samowyzwalacza, bo wtedy nie wiadomo skąd padnie światło odbite(właśnie owa ryba od której mokrej łuski światło może odbić się w stronę obiektywu) wiesz że filtry tego typu poprzez obrót ustawia się by jak najlepiej zadziałały.Jeśli nie widzisz co i jak, to ustawienie filtra może być prawidłowe tylko przez przypadek.Tak czy inaczej różnie może być, bo jest sporo czynników które mogą wpłynąć na światło w czasie robienia zdjęć w ciągu paru sekund, chociażby w czasie odliczania czasu ustawionego w samowyzwalaczu, dobrze jak aparat można(mają tak nieliczne i lepszej klasy) ustawić tak by wziął sam poprawkę na zmieniające się warunki, wtedy zmieni parametry naświetlania i dopasuje, jeśli nie, fotka zostanie zrobiona z takim parametrami jakie były ustawiane w momencie wciśnięcia migawki.Osobiście nie wyobrażam sobie wyjścia w plener bez filtrów polaryzacyjnych,warto więc zainwestować 150-200 zł w dobrej klasy filtr. B)

Filtr ustawiasz na kierunek w ktory bedziesz strzelał. Słońce nie ptak,tak szybko się nie przemieszcza. Co do odbicia,tak jak nadmieniłem-kąt padania rowny kątowi odbicia. Co do zmiennych warunkow świetlnych- body w priorytet przysłony , Raw do korekty i po sprawie...

Czyli mam polar bo nie jest przezroczysty Nie mam narazie jak bawić się aparatem, ciągle jestem w biegu, praca, rodzina no i ryby, przynęty... teraz nie będzie mnie chwilę w kraju, potem egzaminy zawodowe... I tak w kółko <_< A kiedyś tyle czasu miałem.................

Ostatnie dwa dni poświęciłem sandaczom - jednak nie miałem okazji nic focić - tylko jeden lepszy spadł i nic poza tym.... Nowe wody, nowe ryby, nowe zasady, nowe reguły gry B)

Jeśli polar, to zwykle kołowy a jeśli kołowy, to da się obracać, po przykręceniu do obiektywu :D

Dokładnie - można go obracać dookoła jak się chce :D

Pamiętaj,że nie w każdej pozycji można go zostawić to właśnie dlatego można go obracać, tak by efekt polaryzacji był najbardziej skuteczny. Jeśli obiektyw, w zasadzie przednia soczewka, w czasie ostrzenia obraca się wokół własnej osi, filtr polaryzacyjny ustawia się po ustawieniu ostrości.Filtr polaryzacyjny obniża światło o 1EV.

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...