FISH Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Kolega 100 m na prawo wyjął wypasioną,srebrną 68cm.Najładniejsza rybka jaką widziałem w życiu :)Ja tego dnia nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekC Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Gratulacje dla kolegi, i dzięki miło popatrzeć na fale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 witam!ja po latach wróciłem do lustrzanki. moja ostatnia była jeszcze analogowa. trochę się bałem wagi i poręczęczności lustrzanki, szczególnie w aspekcie wędkarskim. nie jest jednak tak źle, szczególnie że dałem sobie spokój z ciężkimi zoomami i focę sobie stałoogniskowym standardem. podoba mi się pozdrówka Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Robali dawno nie bylo co nie? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TMedic3hs Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Moja rzeka porą zimową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Takie tam zabawy z ogniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Pomysł fajny, tylko szkoda, że twarzy lepiej nie widać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Na innych zdjęciach widać, tylko znajomi nie potrafili sie zsynchronizować ze zrobieniem dobrych min I przez to najlepsze zdjęcie z doświetlonym przodem wyszło jak odskoczyli od ściany ognia, jak po kilku sekundach od odpalenia zaczęło ich w dupy parzyć <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 21 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Mięczaki <_< Nie wiedzą, że sztuka wymaga poświęceń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Chyba ogonek zrobił nieco za lusterko i odbił światło? Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Możliwe, możliwe też, że światłomierz mógł dobrać parametry naświetlenia do całej scenki i po swojemu używając jakiegoś logarytmu ustawił tak a nie inaczej nie biorąc za dużo pod uwagę ryby i przepalił jasną w tym przypadku rybę.W takich wypadkach warto ustawić pomiar punktowy i zebrać parametry z ryby. Jeśli robiłeś z lampą to istnieje wysoce prawdopodobne ,że mokra ryba odbiła światło, jeśli masz możliwość ustaw błysk lampy na drugą kurtynkę.Jeśli nie to staraj się nie używać lampy. Ryba za blisko aparatu-lampy dobrze było by dać coś na rozproszenie światła.Niektóre aparaty mają funkcję szczegóły w światłach czasem się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 4 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Dzięki za wiadomość popróbuję następnym razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Kąt padania równy kątowi odbicia...i po problemie z odbiciem lampy. Przy pomiarze punktowym na rybę przejarasz na 90% niebo, odRAWiajac klatkę można to nieco skorygować, choć IMHO szczegóły lepiej wyciągać z ciemności niż z mega przepału.Niestety, fotografowanie w pełnym słońcu nad woda nie jest łatwe. Albo expozycja na niebo i lekki błysk na 1-szy plan, szara połówka na niebo, albo matrycowy i zabawa w PSie.. no i generalnie dobry CPL jest niezastąpiony. @woblerek, zabawa z GO jest fajna, ale ostrość to podstawa <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 Jak da filtr polaryzacyjny i zrobi fotkę z samowyzwalacza to nie ma pewności że trafi z jego odpowiednim ustawieniem. Kolego czym robiłeś fotkę i jakie ustawienia były? Można HDR i złożyć wtedy będzie wszystko poprawnie naświetlone. Fotografowanie w słońcu to ogólnie trudne zadanie szczególnie jeśli fotkę robi się z samowyzwalacza, można próbować do zadowalającego skutku ale ryba może nie dożyć końca sesji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 7 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2012 ..ustawienie położenia CPL to 2 sek <_<, przysłona musi na tyle spora, aby zmieścić się w GO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 8 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 ..ustawienie położenia CPL to 2 sek <_<, przysłona musi na tyle spora, aby zmieścić się w GO.Pod warunkiem że nie jest fotka robiona z samowyzwalacza, bo wtedy nie wiadomo skąd padnie światło odbite(właśnie owa ryba od której mokrej łuski światło może odbić się w stronę obiektywu) wiesz że filtry tego typu poprzez obrót ustawia się by jak najlepiej zadziałały.Jeśli nie widzisz co i jak, to ustawienie filtra może być prawidłowe tylko przez przypadek.Tak czy inaczej różnie może być, bo jest sporo czynników które mogą wpłynąć na światło w czasie robienia zdjęć w ciągu paru sekund, chociażby w czasie odliczania czasu ustawionego w samowyzwalaczu, dobrze jak aparat można(mają tak nieliczne i lepszej klasy) ustawić tak by wziął sam poprawkę na zmieniające się warunki, wtedy zmieni parametry naświetlania i dopasuje, jeśli nie, fotka zostanie zrobiona z takim parametrami jakie były ustawiane w momencie wciśnięcia migawki.Osobiście nie wyobrażam sobie wyjścia w plener bez filtrów polaryzacyjnych,warto więc zainwestować 150-200 zł w dobrej klasy filtr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 8 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 Filtr ustawiasz na kierunek w ktory bedziesz strzelał. Słońce nie ptak,tak szybko się nie przemieszcza. Co do odbicia,tak jak nadmieniłem-kąt padania rowny kątowi odbicia. Co do zmiennych warunkow świetlnych- body w priorytet przysłony , Raw do korekty i po sprawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 8 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 Hej,jakiś filterek mam na szkiełku ale nie wiem dokładnie jaki... Jutro obczaję pudełeczko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 8 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2012 ..UVka jest przeźroczysta <_<, polar jak okulary p/słoneczne..tak dla ułatwienia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 9 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 Czyli mam polar bo nie jest przezroczysty Nie mam narazie jak bawić się aparatem, ciągle jestem w biegu, praca, rodzina no i ryby, przynęty... teraz nie będzie mnie chwilę w kraju, potem egzaminy zawodowe... I tak w kółko <_< A kiedyś tyle czasu miałem................. Ostatnie dwa dni poświęciłem sandaczom - jednak nie miałem okazji nic focić - tylko jeden lepszy spadł i nic poza tym.... Nowe wody, nowe ryby, nowe zasady, nowe reguły gry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 9 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 Jeśli polar, to zwykle kołowy a jeśli kołowy, to da się obracać, po przykręceniu do obiektywu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 9 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2012 Jeśli polar, to zwykle kołowy a jeśli kołowy, to da się obracać, po przykręceniu do obiektywu Dokładnie - można go obracać dookoła jak się chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Jeśli polar, to zwykle kołowy a jeśli kołowy, to da się obracać, po przykręceniu do obiektywu Dokładnie - można go obracać dookoła jak się chce Pamiętaj,że nie w każdej pozycji można go zostawić to właśnie dlatego można go obracać, tak by efekt polaryzacji był najbardziej skuteczny. Jeśli obiektyw, w zasadzie przednia soczewka, w czasie ostrzenia obraca się wokół własnej osi, filtr polaryzacyjny ustawia się po ustawieniu ostrości.Filtr polaryzacyjny obniża światło o 1EV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Panie sędzio - żółta kartka <_< !!! Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 26 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Wschód słońca nad jeziorkiem... Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi