Skocz do zawartości

FOTOGRAFIA-zdjęcia do oceny.

Rekomendowane odpowiedzi

Ważniejsze wg mnie są szkła aczkolwiek dzisiejsza moda na małą głębię ostrości niejako predestynuje FF do portretu a do tego trzeba zaliczyć wędkarza pozującego z rybą. Inna sprawa że w krajobrazie, przy szerokim kącie większa matryca też się przydaje (może nawet bardziej). Co innego makro, tu bym poza APS-C już nie wychodził. Z resztą gdybym kupował aparat do uwieczniania złowionych ryb to bezwzględnie kupił bym bezlusterkowca z dobrym filmowaniem.  

Ważniejsze wg mnie są szkła aczkolwiek dzisiejsza moda na małą głębię ostrości niejako predestynuje FF do portretu a do tego trzeba zaliczyć wędkarza pozującego z rybą. Inna sprawa że w krajobrazie, przy szerokim kącie większa matryca też się przydaje (może nawet bardziej). Co innego makro, tu bym poza APS-C już nie wychodził. Z resztą gdybym kupował aparat do uwieczniania złowionych ryb to bezwzględnie kupił bym bezlusterkowca z dobrym filmowaniem.  

I dlatego osobiscie kupilem sobie 3 rozne body, jeden wol roboczy do przyrody, drugim ogarynam makro i czasami jakis krajobraz, wreszcie mikusa do noszenia na codzien.

Pozdro

Nizdęb - a czy mógłbyś podać nazwę aparatu i parametry obiektywu ? Coś mnie zaciekawiło .... he

Canon 5D Mark II + Canon 24-105/f4 ustawiony na 105 mm, f4. Dużo zdjęć prywatnych robię tym obiektywem bo to dla mnie najlepszy spacer zoom na rynku chyba.

Mogłem go troszkę przymknąć a tak ogonek mi uciekł poza GO.

Dodam jeszcze że zdjęcie przy czasie 1/30 na tej ogniskowej nie poruszone, zadziałała stabilizacja obiektywu.

Edytowane przez Nizdęb

Moje pytanie wynikało z tego że zaciekawiła mnie nie tyle nawet orzechówka co głębia ostrości. Jestem początkującym w lustrzankach i nie wiedziałem za bardzo skąd się to bierze i z czym wiąże. Teraz już wiem że mój Olympus ma troszkę za "wysokie" wartości przesłony i ciężko będzie uzyskać taki efekt. 

posiadam Olympusa E-420 z dwoma obiektywami 14-42 mm 1:3.5 - 5.6 oraz 42-150 mm  1:4 - 5.6 oba Ziuko

Przepraszam kolegów tu zaglądających  za takiego małego off-topa  ale bacznie od długiego czasu obserwuję wasze fotki, zazdroszcząc niektórym i oka i sprzętu. A że w kwestii lustrzanek jestem całkowitym amatorem chcę dopytać co i jak aby kiedyś w przyszłości móc zrobić dobre ujęcie  :rolleyes:

• 1 miesiąc temu...

Koncertowe - Klasa, ale...

Trochę mam alergię na sytuacje w których ktoś nazywa siebie "Fotografem" a zdjęcia które prezentuje są co najwyżej przeciętne. Palców by mi nie starczyło żeby policzyć osoby które znam a mówią wprost że, są amatorami prezentując na co dzień bardziej przemyślane i dopieszczone ujęcia.

Edytowane przez Włóczykij