Skocz do zawartości

FOTOGRAFIA-zdjęcia do oceny.

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie sie zdjecia Fischa podobaja. Sa takie ostre, technicznie ostre.

Wiem, ze to bedzie odebrane jako zlosliwosc...ale (co prawda to jest mloda dziewczyna) co jakby tak troszke zlagodzic ten kontrast?

@Guzu

Przelecialem na szybko zdjecia i taka refleksja mnie naszla - ile z tych zdjec zostaloby skrytykowanych, gdyby nie bylo wiadomo kto je zrobil? <_<

Gumo

Przelecialem na szybko zdjecia i taka refleksja mnie naszla - ile z tych zdjec zostaloby skrytykowanych, gdyby nie bylo wiadomo kto je zrobil? <_<

Gumo

Prawdopodobnie w ogóle byśmy ich nie zobaczyli.Zginęły by wśród masy innych.Dla mnie zagadką są te dwa portrety(zwłaszcza dziewczynki),znalazły się tam prawdopodobnie przez swoją zwyczajność.

Ja sie zachwycilem polujacym zimorodkiem. Jesli sie nie myle to jest zdjecie zrobione spod wody.

Kto widzial jak szybki jest zimorodek a do tego, zdaje sie nie wystepuje w duzych ilosciach na malym obszarze, tego tym bardziej zastanowi ile czasu i zachodu musialo kosztowac to zdjecie.

Gumo

Ja sie zachwycilem polujacym zimorodkiem. Jesli sie nie myle to jest zdjecie zrobione spod wody.

Kto widzial jak szybki jest zimorodek a do tego, zdaje sie nie wystepuje w duzych ilosciach na malym obszarze, tego tym bardziej zastanowi ile czasu i zachodu musialo kosztowac to zdjecie.

Gumo

Pawle, he, wciąż usiłuję złapać tylko swojego wnuka a i to mi się nie udaje a przecież do zimorodka, to mu trochę daleko.

No ale i moje umiejętności (i starania) nijakie są.

http://img202.imageshack.us/img202/2650/obraz301.jpg

post-160-1348914628,7639_thumb.jpg

Ale gangstersko jezdzi... <_<

Waldek, nic dziwnego, zeby wyszlo takie zdjecie jak z tym beasebolista jest potrzebny obiektyw do zdjec sportowych.(tele z jak najlepszym swiatlem)

Natknalem sie na takie przeszukujac obiektywy...liczba zer budzila wrazenie.

A i puszka z mozliwoscia zrobienia jak najwiekszej ilosci klatek/s bedzie wskazana.

Natomiast na zimorodka musieli czatowac jak kat nad dobra dusza <_< z palcem na spuscie.

Gumo

Wracając na ziemię. Czasem myślę, że częstym błędem nas amotorów a przynajmniej moim jest lenistwo i pokładanie zbytniego zaufania w możliwości obiektywu.

Szczególnie tego zmiennoogniskowego.

Pamiętam jak zaczynałem przygodę z lustrzanką do obiektu musiałem po prostu podejść albo....zmienić obiektyw i poszukać podparcia dla niego (miałem tylko 50 i 200mm)

Teraz podchodzić się nie chce a często bywa, że ani optyka ani (później) komputer niekoniecznie sobie radzi z plikami standardowymi (jpg/jpeg)

Może ktoś mi podpowie, czy rzeczywiście dobrze kombinuję (a raczej nie kombinuje :( )

Natomiast na zimorodka musieli czatowac jak kat nad dobra dusza <_< z palcem na spuscie.

Gumo

To zdjęcie było robione pod wodą.Prawdopodobnie w miejscy stałych ataków zimorodka zatopiono aparat i wyzwalano wężykiem z odległości.Teoretycznie proste o ile ptak był chętny do współpracy.Nawet bym się nie zdziwił gdyby to było przydomowe oczko lub akwarium ;)

Waldku fajne zdjęcie ruchu.Co do obiektywu to wszystko zależy od jego klasy.

Jak by tego zimorodka nie robili(ił) to trudnosc jest na najwyzszym poziomie...

Mnie jest Waldku trudno powiedziec bo nie przerzucilem wielu obiektywow. Wydaje mi sie podobnie jak @Fish'owi, ze bardzo duzo zalezy od jakosci optyki.

Jak mozna probowac wylowic z tego bełkotu sieciowego, sa obiektywy bardziej i mniej udane. Trzeba wybierac te udane.

O Tamronie 17-50 napisano bardzo wiele dobrego, jako ze blizniaczy Nikkor kosztowal 3 razy tyle...wybralem ten 1szy.

Ostatnio pojawil sie model z VR i podobno poprawiona optyka (wiecej elementow optycznych w puszce). Ma tez wieksza srednice na filtr (72mm). Czy lepszy to musieliby uzytkownicy sie wypowiedziec.

To jest ze starego. Ptaszyska sie ruszaly ale swiatla juz bylo dosyc.

Jak dla mnie tylko zmiennoogniskowe - na lodce nie ma jak chodzic w te i nazad...

Z tele wyszloby superzblizenie ale nie mialem niestety...

Gumo

post-15-1348914628,8628_thumb.jpg

post-15-1348914629,8611_thumb.jpg

No właśnie Paweł. Jak określasz ciężko z bełkotu coś sensownego wyłowić. Mam również Tamrona 17-50.

Niby celny i dość szybki a jednak, to jeszcze nie jest szczyt marzeń.

Raczej początek poszukiwań :unsure:

Widzę, że czy Nikon czy Canon (bagnet) i tak bywa, że gubią ostrość celu na dalekim dystansie.

Bo przecież nie korzenie a żurawie(?) były Twoim obiektem.

Właśie. Tak na kanwie tej dyskusji chcciałbym zapytać o opinię znawców, ew. użytkowników tego szkiełka

Cena przyzwoita jeszcze ale... czy jest jakiś haczyk? O rrrany, już chyba wiem wszystko

Wlasnie sobie wszedlem w oryginal tego zdjecia. Owszem, przy max powiekszeniu juz jest nieostro... :D

Jak wspomnialem, przy braku tele robilem Tamronem, z duzej odleglosci...no i zdjecie jest kadrowane dosc mocno.

Natomiast na oryginale wyraznie widac, ze korzenie sa mniej ostre.

Co nie znaczy, ze obiektyw jest idealny. Moze tez juz tu miec wplyw body.

I fakt - ten moj Nikkor ma zauwazalnie wieksza kulture pracy od Tamrona.

Jak wygram w totolotka :D to kupie sobie cos duzo drozszego i wtedy bede mogl sie przekonac czy bylo cos na rzeczy. B)

A i tele wtedy zamienie na cos kilka razy drozszego i z lepszym swiatlem.

Natomiast uwazam, ze tym co mam da rade pstrykac.

Gumo

p.s.No nie przesadzaj Waldku, moze nie jest idealnie ale da rade poznac ze to gesi. :D

Panowie, musze wyznac, ze wiem chyba czemu zdjecia sa odbierane jako nieostre. Otoz inaczej wygladaja tu na stronie, inaczej na domowym PS a inaczej na prostym programiku jaki mam w pracy (z tego to po obrobce wychodzi juz zupelny paździerz nieraz).

Do tego dochodza rozne monitory...

Na drugim m-cu wstawilem mocniej wyostrzone zdjecie, ktore w PSie u mnie wyglada makabrycznie.

I co, teraz ostrzej?

Jeszzce mam 2 stopnie poziomu ostrosci do sprawdzenia... <_<

Gumo

Zdecydujcie sie, niedoostrzone....przeostrzone a moze....fotomontaz? B)

Interesujace jest, jak moze roznie wygladac to samo zdjecie i to tylko przy uzyciu poligrafii.. :unsure:

Gumo

@Gumo zdjęcie u każdego będzie inaczej wyglądało, przyczyną jest monitor/matryca w laptopie. Każdy inaczej będzie widział Twoje zdjęcia ze względu na kalibracje monitora, rodzaj wykorzystanej matrycy, częstotliwość odświeżania... itp. Gdyby każdy widział tak samo zdjęcie jak Ty, musiał by mieć skalibrowany monitor i najlepiej ten sam model. Monitor powinno się kalibrować raz na trzy miesiące lub raz na pół roku(każdy inaczej mówi)Cena takiej kalibracji wynosi około 100zł.

Najlepiej oglądać zdjęcia na papierze :D

Na Twoim zdjęciu widać artefakty...

Pozdrawiam

Slider

Zdecydujcie sie, niedoostrzone....przeostrzone a moze....fotomontaz? B)

Interesujace jest, jak moze roznie wygladac to samo zdjecie i to tylko przy uzyciu poligrafii.. :unsure:

Gumo

@Gumo zdjęcie u każdego będzie inaczej wyglądało, przyczyną jest monitor/matryca w laptopie. Każdy inaczej będzie widział Twoje zdjęcia ze względu na kalibracje monitora, rodzaj wykorzystanej matrycy, częstotliwość odświeżania... itp. Gdyby każdy widział tak samo zdjęcie jak Ty, musiał by mieć skalibrowany monitor i najlepiej ten sam model. Monitor powinno się kalibrować raz na trzy miesiące lub raz na pół roku(każdy inaczej mówi)Cena takiej kalibracji wynosi około 100zł.

Najlepiej oglądać zdjęcia na papierze :D

Pozdrawiam

Slider

Ano właśnie, dochodzi do tego jeszcze karta graficzna i jej ustawienia. I jeszcze ustawienia monitora jasność/kontrast itp.

Chyba trudno w takiej sytuacji rozmawiać o niuansach kolorystycznych. Zdjęcie oglądane na trzech różnych kompach, mamy w trzech różnych wersjach (barwa/kontrast/jasność itp.).

Tak czy siak, niezłe foty Panowie, dawać więcej .