Skocz do zawartości

FOTOGRAFIA-zdjęcia do oceny.

Rekomendowane odpowiedzi

To może coś z rybek ;).

Mateo i jego odrzański klenik. Mina mówi sama za siebie - to był czwarty dzień naszych odrzańskich wojaży :lol:

P.S. Zjebka :lol: za wypalone niebo murowana. Tego dnia warunki świetlne były conajmniej dziwne, wystarczy spojrzeć na foto ( słońce, ciemne chmury itp). Czekam na sugestie fotofachowców.

http://img251.imageshack.us/img251/8157/mateohdr.png

Ładne,kolory rzeczywiście dziwne.Model pięknie opalony na czerwono jeszcze bardziej je podkreśla :D .Do poprawy poświata pomiędzy prawym rękawem i wodą.Niebo nie jest wypalone.Przerysowana perspektywa.Ryba ok.ale dłonie o numer za duże

Fish, to nie opalenizna, tylko 4-dniowe zmęczenie ;) . Do tego wiatr który nieustannie nas atakował - stąd takie :indiańskie barwy twarzy . Co do nieba - przyciąłem najbardziej wypalone jego elementy, ale u mnie na LCD-ku widzę jeszcze przebłyski wypałek. Co do perspektywy - fotka kadrowana na pływadle, za dużego pola do manewru nie mieliśmy, a z założenia miało być ciasno. Poświata to chyba efekt 2min łączenia w pseudo HDR z jednego pstryka. Dzięki za cenne uwagi - następnym razem będzie lepiej :D .

Remku, cieszę sie, że Ci sie spodobało - choć sugestie co do poprawek mile widziane.

@Patu - zdjęcie fajne, kiedyś już to Tobie pisałem, bo mnie często na to zwracano uwagę i teraz coraz częściej to dostrzegam. Jak dla mnie to za bardzo sztuczne/plastikowe to wszystko. Nie chcę wywoływać awantury, ale może coś to poprawi, bo ryby łowicie piękne i fotki coraz fajniejsze.

W CS3 (lub jak ktoś woli Photoshopie 10.0) jest taka opcja cień/podświetlenie. W poprzedniej wersji było to chyba cień/światło. Otóż odnoszę wrażenie, że nieco przesadzasz z tym narzędziem, ale to może być też kwestia konfiguracji ekranu. Dzięki niemu można pięknie wyciągnąć niebo i chmurki, zlikwidować wypalone łuski, itd. Niestety kosztem nienaturalnego koloru skóry (bo kolor to jedno, ale skóra nabiera takiego nienaturalnego odcienia), właśnie tej poświacie, która wskazuje na bardzo mocne użycie tego lub podobnego narzędzia, nienaturalnym łuskom (bo nawet jak światło pada z boku, to na łuskach jest więcej refleksów),itp.

Oczywiście zdjęcie jest fajnie wybarwione, udało się usunąć przepalone niebo, ale ludek i ryba są nieco nienaturalne. Jeśli to zabieg celowy to OK, zwracam honor.

Coby nie być gołosłownym mam tu taki przykład na szybko, więc nie czepiajcie się kadru, kamizelki itp.

Na pierwszej fotce, jest tak jak faktycznie było, bez upiększania, wyciągania nieba, kontrastu, barwy i nasycenia.

Dlatego czerwień twarzy od kilkudniowego słońca i wiatru jak najbardziej, ale w granicach rozsądku.

@Patu, to taka moja delikatna uwaga, bo jak już wspomniałem ryby piękne i fajnie się ogląda. Jednak wiele zdjęć, które pamiętam (z boleniami, z pięknie ubarwionym pstrągiem) za bardzo przerysowanych.

post-43-1348914646,332_thumb.jpg

post-43-1348914646,5299_thumb.jpg

Remku, cieszę sie, że Ci sie spodobało - choć sugestie co do poprawek mile widziane.

Pisząc, że nie jest źle na prawdę jest dobrze :D To zdjęcie trochę zostało obrane z plastyki przez dość mocną obróbkę - mimo wszystko. Kiedyś też grzebałem w tych wszystkich suwakach ale teraz to nie ulepszam a koryguję. Najchętniej to nic bym nie robił ale nie zawsze się udaje.

Co do kadru to zdjęcie zostało zrobione zbyt szerokim obiektywem. Ryba i wyciągnięte ręce są nieproporcjonalne do pozostałej części ciała. Starałbym się robić obiektywem około 35mm (po przeliczeniu na pełną klatkę). To dobry kompromis dla takich zdjęć bo to blisko standardu ale jeszcze szeroko. Przerysowanie kadru przy takim obiektywie jest do przyjęcia. Dodałbym też troszeczkę góry, by mimo wszystko nie obcinać głowy.

Ponadto zegarek na ręce rozprasza :D uwagę. Dodałbym kontrę jakąś blendą by fajnie rozjaśnić cienie i twarz (zdjęcie stało by się?jeszcze bardziej 3D).

Chciałeś to masz :D ale .... i tak zdjęcie bardzo dobre!!

Pozdrawiam

Remek

• 2 tygodnie później...