Skocz do zawartości

Przynęty Eluska

Eluska

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Iiiiii ... cyk, kolejna strona w kalendarzu przerzucona. 

I ta wiosna na obrazku Elu, jakaś taka nie koniecznie wiosenna :( choć troszkę nadziei słoneczko daje :rolleyes:    jak za oknem :D

Im bliżej lata tym więcej słońca na kalendarzowych fotach  ;)  :rolleyes:

(mam nadzieję, że przynajmniej Ela mnie lubi? :) )

Lubie,lubię  :) Jak ty się domagasz uwagi Robercie 

To są moje pierwsze dwa pudełeczka, specjalnie na obrotówki.Powinno się zmieścić około 20 szt. obrotóweczek wielkości 2 - 4 . Jeszcze nie oszlifowane i nie olejowane ( lub lakierowane) 

Zawiasy  , no właśnie jest problem z małymi zawiasami, kupiłam najmniejsze jakie można dostać "od ręki". Nie są złe, ale na pewno będę pracowała nad tym by były jeszcze ciekawsze i może schowane całkowicie. Widziałam takie pudełka gdzie jest szczelinka w którą się wciska blaszki od zawiasów, ale obawiam się że coś tylko wciśniętego to nie jest najlepsze rozwiązanie- wkręty dają wrażenie trwałości. Są też okrągłe zawiski , takie "łamane" ale nigdzie nie można ich dostać.

I tu pytanio-prośba; jeżeli ktoś z was wie gdzie takie "okucia" "zawiaski" do szkatułek/pudełek itp. można dostać to niech śmiało bezstresowo napisze :)

I jeszcze jedno pytanie.

Olejować czy lakierować?

Maczać w pokoście - czy może gotować w pokoście?!???? :o  

To pierwsze pudełeczka i jak na razie nie mam pomysłu na ich finalne wykończenie

Korci mnie by je szybko wyszlifować i polakierować lakierem poliuretanowym od woblerów. 

Macie jakieś lepsze pomysły?

Nie montowałam jeszcze magnesików - jak widać są przygotowane po 4 otwory na magnesy

Nie chcę żadnych zatrzasków, klamerek, itp.

Magnesy są tak silne że 4 szt. w zupełności powinny wystarczyć na to by pudełko nie otwierało się samo w torbie wędkarskiej nawet jak właściciel / właścicielka torby będzie biec na przełaj na swoje łowisko.  

Magnesiki 4 mm średnicy i 4 mm wysokości

Edytowane przez Eluska
  • Like 1

Impregnacja, po wyschnięciu włókienka się "nastroszą". Lekkie przepolerowanie papierkiem ściernym i woskowanie woskiem mikrokrystalicznym lub woskowymi pastami do drewna. Polerowanie szmatką lub szczotką.

Pięknie pachnie drewno i nie traci charakteru i faktury jak po lakierze

Witam

Pudełka jak na pierwszy raz bajka:)

Będzie też krytyka,lecz taka konstruktywna.

Staraj się lepiej dobierać drewno.Aby było jednolicie kolorowe - na jednym wieczku widać łączenie jasnego z ciemnym.

I jeszcze szlifowanie...znów na jednym widać ślady po strugarce.

A wykończenie raczej w oleju.

A finalnie - ja tego raczej ze sobą bym nie nosił,a użył jako opakowania do szczególnie wykonanych przynęt.Na prezent.

Masakrycznie się wyjmuje 6 czy 8 przynęt jednocześnie poszczepianych kotwicami.Gdy potrzebna ta jedna...

Pozdrawiam Romek

Wielkie dzięki za porady. 

Najbardziej podoba mi się ten zawias walcowy z tej strony:

https://domex.sklep.pl/index.php?a=opis&k=92&id=1311

Widziałam pudełka z podobnym zawiasem. Zamawiam kilka szt. zobaczę jak to będzie wyglądało.

bardzo fajne są też te :

https://domex.sklep.pl/index.php?a=opis&k=92&id=3344

też zamówie kilka szt. i obaczymy które lepiej wyglądają.

te zawiasiki z ogranicznikiem to raczej odpadają bo musiałabym wykonać wąską głęboką szczelinę w ściankach pudełka. Pozatym ścianki i całe pudełko byłoby bardzo wysokie aby ukryć te ograniczniki.

Pudełka powstały z kawału dębowej dechy która została po budowie schodów.

To pierwsze moje pudełka. Następne będą ładniejsze i już oszlifowane i dopieszczone 

Dziękuję Mariuszu za podpowiedzi.

Dzięki Robercie. Pudełka będą woskowane.

Możecie polecić jakieś woski? Na razie to jestem w tym temacie jeszcze "zielona" , muszę poszperać po internecie i poeksperymentować. 

• Like 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...