Skocz do zawartości

KLENIE 2010

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 263
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

@pitt a samowyzwalacz? Ja często sam łowię i tylko na nim polegam i nie zawodzi ,zawsze idzie (no prawie) pstryknąć sobie fotkę samemu-Mi to akurat wychodzi bez rewelacji bo nigdy nie przepadałem za tym urządzeniem czyt.aparatem..Ale idzie:)

A mam takiego taniego zwykłego kodaczka w plecaku

Tak trochę nie w temacie, ale zastanawiam sie jak mocno musiałbym być zdesperowany i jak mocno znieczulony, żeby urwać/ułamać kotwicę, którą miałbym wbita w usta bądć w ogóle wbita w obrebie głowy.

Pitt :D albo masz dziadoskie kotwice :D.

Kleni gratuluję!

A warunki połowu? Nie zdarzyło Ci się, że rybę trzeba było po prostu zatrzymać?

...

albo masz dziadoskie kotwice

...

pare postwo wyzej sa polamane ownery, no fakt, straszna chu#*$na ... i jest tak jak pisze krzysiek, wczoraj stracilem bardzo duza rybe (przez duze B) ... na ok 70+, dwa razy przebil cielskiem tafle wody a pozniej postanowil uciec w najciezszy nurt ... no a w chwile pozniej w zwalisko ... tyle go widzialem ... branie bylo potezne ... ryby staly na plytkiej plani z silnym pradem wstecznym, nad glowami galezie, za ogonami podmyta olcha, uskok z 30 cm na 2 metry tuz pod brzuchem, woda byla (teraz pada) dosyc klarowna i pelne slonce ... widzialem jak ruszyl za woblerem, ale nie zagryzl natychmiast jak do niego doplynal tylko szedl jakies 2-3 metry za wabiem a pozniej poszedl w ton ... juz myslalem, ze zrezygnowal i prowadzilem woba powolnie pod prad wzdluz brzegu, nad ktorym stalem ... branie bylo potworne, myslalem, ze to brzana albo worek jutowy wypelniony 20 kilogramami zwiru (co na jedno wychodzi) ... ryba wyszla do powierzchni, obrocila sie dwa razy i zaczela uciekac na srodek rzeki, w mocny nurt, myslalem, ze go wyholuje, bo tam bym go utrzymal, ale ten klen byl sprytniejszy niz myslalem, z nurtu uciekl pod moj brzeg, z tym ze w prawe strone odemnie, prosto w zawalke ... PING!

Krzyśku

niestety nigdy nie było konieczności, żeby rybę zatrzymać więc nie znam tego uczucia. Co nie zmienia faktu, że one jakies chyba takie nieczułe na ból, że łamią dzadoskie Ownery :D.

Własnie to mnie dziwi, bo wiem jakie kotwice są mocne.

W życiu tylko raz mi się zdarzyło, że coś mi rozgięlo haczyk i to własnie był jeden z tych naprawdę dziadoskich druciaków, który na płotki sie jedynie nadawał.

pitt :D

ryby staly na plytkiej plani z silnym pradem wstecznym, nad glowami galezie, za ogonami podmyta olcha, uskok z 30 cm na 2 metry tuz pod brzuchem, woda byla (teraz pada) dosyc klarowna i pelne slonce ... widzialem jak ruszyl za woblerem, ale nie zagryzl natychmiast jak do niego doplynal tylko szedl jakies 2-3 metry za wabiem a pozniej poszedl w ton ... juz myslalem, ze zrezygnowal i prowadzilem woba powolnie pod prad wzdluz brzegu, nad ktorym stalem ... branie bylo potworne, myslalem, ze to brzana albo worek jutowy wypelniony 20 kilogramami zwiru (co na jedno wychodzi) ... ryba wyszla do powierzchni, obrocila sie dwa razy i zaczela uciekac na srodek rzeki, w mocny nurt, myslalem, ze go wyholuje, bo tam bym go utrzymal, ale ten klen byl sprytniejszy niz myslalem, z nurtu uciekl pod moj brzeg, z tym ze w prawe strone odemnie, prosto w zawalke ... PING!

własnie się spuściłem :D.

łowisz żyłką czy plecionką? Jeżeli faktycznie trzeba zatrzymac rybę i to takiego kleniucha to jestm pod OGROMNYM WRAŻENIEM. Może następnym razem weźmiesz sprzęt sumowy :D?

w rzekach, potokach i strumieniach trilene XL 8 lb http://www.berkley-fishing.com/products/line/monofilament/tr ilene-xl

w wodzie stojacej 0.18 wszelakiej masci, np. rapala finese, mikado cos-tam-cos-tam, sufix jakis-tam ... dobra i miekka musi byc

plecionek na klenia nie uzywam wcale :D

na dzien dzisiejszy, wedlug naukowcow ryby nie odczuwaja bolu, poniewaz brakuje im pewnego osrodka w mozgu, na szczupak.org byl na ten temat artykul (jezeli sie nie myle) ale niestety strona nei funkcjonuje

moge tylko powtorzyc za krystem i soba, sprzet jaki ja stosuje determinuje lowisko, wielkosc spodziewanych ryb, uzywane wabiki i moje wlasne predyspozycje :D

w rzekach, potokach i strumieniach: krotka, poreczna i dynamiczna wedka, 10-12 lb, 1/2 - 5/8 OZ, akcja mod-fast, do tego dobra i miekka zylka 8 lb, czyli ca. 0.24 mm, woblerow nie wiaze, tylko mocuje przy pomocy malych i lekkich agrafek, np. spinwal lub ever green

w wodzie stojacej lub bardzo leniwie plynacej: wedka 2.75, 10-12 lb, 1/2 - 5/8 OZ, akcja mod-fast, do tego dobra i miekka zylka 0.18 mm wszelakiej masci, takze tutaj woblery agrafkuje a nie wiaze

plecionek na klenia nie uzywam wcale i nie mam takiego zamiaru :D

ps. teraz zobaczylem, ze kryst wlasnie wycial tekst ;) :lol:

plecionek na klenia nie uzywam wcale i nie mam takiego zamiaru

Jak deszcz trąci Ci wodę to nie bądź głupio uparty i zmień szpulę na tą wypełnioną plecionym włoskiem. Może wtedy będziesz mógł zrobić foto tej grubej mordy 70+. Tylko popuść bardziej hamulec, bo stelaż będziesz musiał przy plecionce nam pokazywać.

ps. teraz zobaczylem, ze kryst wlasnie wycial tekst ;) :lol:

Tak @Pitt,wyciąłem. Zauważyłem, że moja odpowiedź bardziej pasuje do wątku w off topic. Wiem, że jesteś wspaniałym specjalistą od połowu kleni, a inni mogą to zobaczyć śledząc Twoje posty. I jak zaczyna się napierdalanka to wymiękam. Przepraszam. Embarassed

... ryby staly na plytkiej plani z silnym pradem wstecznym, nad glowami galezie, za ogonami podmyta olcha, uskok z 30 cm na 2 metry tuz pod brzuchem ... ryba wyszla do powierzchni, obrocila sie dwa razy i zaczela uciekac na srodek rzeki, w mocny nurt, myslalem, ze go wyholuje, bo tam bym go utrzymal, ale ten klen byl sprytniejszy niz myslalem, z nurtu uciekl pod moj brzeg, z tym ze w prawe strone odemnie, prosto w zawalke ... PING!

zalaczam dzisiejsze zdjecia tej miejscowki ... ryby braly dzisaj bardzo slabo, ale dalo sie cos zlapac z tym, ze zdjecia kompletnie nie wyszly ... hmmm

.

post-24-1348914931,555_thumb.jpg

post-24-1348914931,6365_thumb.jpg

tak, tak jak napisalem ... od kilku sezonow berkley smooth casting xl 8 lb=0.24 mm :D

w rzekach, potokach i strumieniach: krotka, poreczna i dynamiczna wedka, 10-12 lb, 1/2 - 5/8 OZ, akcja mod-fast, do tego dobra i miekka zylka 8 lb, czyli ca. 0.24 mm, woblerow nie wiaze, tylko mocuje przy pomocy malych i lekkich agrafek, np. spinwal lub ever green

• 3 tygodnie później...