Skocz do zawartości

KLENIE 2010

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 263
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Witajcie wszyscy kleniołapacze,

napatrzyłem się tak na te Wasze fotki i nie wytrzymałem. Nawinąłem nową żyłkę na kręciołek, skompletowałem pudełko z woblerami, spodniobuty na tyłek i heja nad rzekę.

Pogoda była kiepska, na przemian słońce i deszcz (stąd te zamazane zdjęcia bo krople były na obiektywie), ale jak na rozpoczęcie sezonu w moim wykonaniu to jestem zachwycony.

Dwie rybki (w tym nowa życiówka ;) 47 cm, ten drugi mniejszy miał równo 40cm)

Brania były podobne: rzut w poprzek nurtu, otwarty kabłąk, daleko wypuszczony wobler pod powalone drzewo i drugi pod drzewo rosnące w wodzie. Brania były już pod moim brzegiem podczas powolnego ściągania do siebie.

W prowadzeniu wobka zdecydowanie pomógł kijek 3,0m.

Obie rybki wzięły na woblery SIEK-M w kolorach widocznych chyba na fotkach.

O oto i one :D

Hol pierwszego przebiegł z małymi problemami: po pierwszej próbie podebrania, rybka pokaleczyła mi łapę obiema kotwiczkami i zaplątała się w gałązki pod wodą

.

post-2173-1348914708,4024_thumb.jpg

post-2173-1348914708,5225_thumb.jpg

Dzięki wielkie,

te z 5 z przodu na pewno tam pływają i na mnie czekają :lol:

Ale jak tego ciągnąłem w nurcie pod prąd to myślałem, że piątka z przodu jest :(

Niestety jeszcze nie teraz, trzeba go wychodzić, a jest gdzie bo rzeczka jest urokliwa i rybna.

Sławek

Tak. Stan wody wysoki, rzeka mętna; zakręca w tym miejscu szerokim łukiem. Na dnie wiele kamieni i ogromnych głazów, przy brzegu wąski pas traw bądź podmyta burta. Po zakręcie, gdzie rzeka powoli prostuje swój bieg miejsce jest dalej bardzo ciekawe, nurt znacznie zwalnia ale jeszcze jest głęboko, a na dnie dużo atrakcji dla kleni. Tam właśnie były ryby. Łowiłem kijem na blanku Batsona mojej produkcji, do 14g, 2,7m. Żyłka 0,20mm. Wobler trochę taki z dna pudełka; to stary dorado lub wrocławska Rapa, sam nie wiem.

Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam.

Tomek

Tomasz.

Jako żywo mam taką miejscówkę przed oczami, dzięki za opis. Klon na własnoręcznie skręconą wędkę, super! Długo się tym (kręceniem) zajmujesz?

Sorry, że tak wypytuję, to w sumie nie wątek powitalny, ale jeśli masz ochotę napisać kilka słów o sobie przy okazji ładnego wejścia na Forum, to śmiało pisz.

Szkoda, że nie mam czasu wyskoczyć nad wodę, słońce, +15*C oraz zdjęcia m.in z tego wątku zachęcają bardzo.

WITAM MISTRZA :D PIĘKNY KLENIU, PEWNIE TROCHĘ POWALCZYŁ :D A GDZIE TEN PSTRĄG CZY NIE ZROBIŁEŚ MU ZDJĘCIA.POZDRAWIAM OBY TAK DALEJ

JANUSZ S, WITAJ NA FORUM :mellow: ;) <_<

Pierwszą wędkę zrobiłem jakieś 5-7 lat temu, jest kilka którymi łowię cały czas i jestem z nich bardzo zadowolony. To duża frajda, ale wymaga sporo czasu, a z tym coraz gorzej. Dlatego kupuję też wędki fabryczne.

Masz rację już najwyższy czas wyruszać za kleniem, choć aura w tym roku trochę kapryśna. Ja klenie łowię wiosną i latem, jesienią już nie. Na szczęście dla kleni i dla nas lubiących je łowić ich mięso ma niskie walory smakowe, dlatego pewnie jest ich jeszcze tak dużo.

Namawiam wszystkich wędkarzy do wypuszczania tych pięknych ryb.

Mieszkam niedaleko Wrocławia, kiedyś w tym mieście; od kilkunastu lat łowię wyłącznie na przynęty sztuczne, zarówno z brzegu jak i z łodzi, przedreptałem już chyba większość ścieżek na naszych dolnośląskich łowiskach, (wydeptałem też kilka nowych).

Cieszę się że na tym forum jest wielu etycznych wędkarzy o wysokiej kulturze i świadomości ekologicznej, dziękuję za powitanie i czekam na klona kolegi.

Pozdrawiam

Tomasz