Skocz do zawartości

STERY do woblerów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Drodzy strugacze :D mam pytanie do was

Mianowicie w jaki domowy sposób wycinacie otwór na oczko (zaczepowe) w sterze woblera głębokoschodzacego zwanego DEEP RUNNER ???

ja robię to w ten sposób że podrzewam kawałek blaszki i wypalam w sterze otwór ale nie wychodzi mi to najlepiej, bo stopiony plastik (poliwęglan) zostaje w otworze (rowku) żeby potem wyczyścić taki otwór trzeba się nameczyć moze macie jakieś lepsze sposoby

pozdrawiam

post-1568-1348914594,0779_thumb.jpg

Dobrze do tego celu spisuje się lutownica transformatorowa. Ja osobiście taki sposób wybrałem. Trzeba tylko wyprofilować i spiłować odpowiednio grot co by za szerokiej dziurki nie robił.

Resztki wycinam nożem do papieru.

P.S. Możesz użyć jeszcze urządzenia typu DREMEL. Frezy, tarcze tnące - na pewno coś znajdziesz.

Problem sterów DR przerabiałem już kilka razy. Jedynym zadowalającym rozwiązaniem jest forma i wtryskiwarka, drugim wykrojnik i prasa. Oba maja jeden minus - koszty. Przy domowych produkcjach nawet rzędu 100 szt. na sezon, to i tak zbyt wielki nakład finansowy.

Brzeszczot szeroki na 7mm ?? Nie wiem jaki mój ma rozmiar ale drut 0,8 wchodzi na styk

zwymiaruje przykładowy brzeszczot:

grubość rowka naciętego takowym brzeszczotem bedzie wtedy przykładowo 0,8mm

a mój brzeszczot ma SZEROKOŚĆ około 7mm także jest węższy niż tradycyjny i polularny na zdjeciu, co za tym idzie rowek nacięty ma około 0,5mm

ale ni o to chodzi

PYTANIE BRZMIAŁO JAKIMI SPOSOBAMI WYCINACIE ROWKI W STERZE NA OCZKO ZACZEPOWE ???

post-1568-1348914594,8411_thumb.jpg

• Like 1

jak jeszcze strugałem to właśnie używałem mini wierteł, nawiercałem pierw otworek a potem ciągnąłem w bok tak by powstało coś na kształt fasolki . efekt naprawdę dobry i nie było trzeba poprawiać już nic żadnym pilnikiem itp :D

jak jeszcze strugałem to właśnie używałem mini wierteł, nawiercałem pierw otworek a potem ciągnąłem w bok tak by powstało coś na kształt fasolki . efekt naprawdę dobry i nie było trzeba poprawiać już nic żadnym pilnikiem itp :D

a czy takowe wiertło radziło sobie z 1mm poliwęglanem? nie łamało się pod siła nacisku w bok???

jaki rozmiar wiertła uzywałeś???

oczywiście trzeba uważać na siłę nacisku na wiertło w czasie przesuwani go w bok. zaznaczę że wierciłem tak otwory nawet w grubszym materiale i zawsze używałem wiertarki ze względu na wyższe obroty niż wkrętarka. teraz wydaje mi się że te małe drymelki były by dobrym rozwiązaniem :D

Ja robiłem tak ze względów estetycznych. o ile przy oczku wysuniętym ok 1cm przed korpus można coś takiego zrobić i jakoś to wygląda,to jak użyjemy naprawdę długiego steru gdzie odległość oczka od korpusu ma mieć 2-3cm to już będzie straszna lipa :D

Ja wierce otwór tak aby oczko przeszło ( w większych woblerach to nawet fi 6mm + delikatne fazki większym wiertłem) nie ma z tym problemu.

Nacięcia na stery ostatnio robię w imadle. Znalazłem grubą gumę, 10mm grubości, i przez to łapię korpus w imadle. Ale robię z lipy, balsowe zgniatają się.

Balsowe robiłem tak, że na kawałku balsy rysowałem kształt boczny w zaznaczonym miejscem na ster, wkręcałem delikatnie w imadło w taki sposób, że szczęki imadła robiły za prowadnicę dla brzeszotu i nacięcie zawsze było równo. Pdobnie można robić i lipowe.

Jak mam gotowy korpus balsowy bez nacięcia to na oko tnę...

• 11 lat później...

Cześć.

Potrzebuje wymiary oryginalnego steru z woblera Gloog Nike 10cm. Ten płytkochodzący (fota niżej).

Gdyby ktoś miał takiego wobka to proszę o fotkę lub ewent wymiary steru bo ster wypadł a wobler czeka na ryby. ;)

Dziękuję z góry i pozdrawiam. 

post-58042-0-05124900-1623074605_thumb.png

Cześć Arku, w najszerszym miejscu ma około 14mm, długość na jaką wystaje z korpusu to około 20mm. Najszerszy jest w połowie długości, zwęża się obustronnie - taka zaostrzona elipsa ;), jeśli potrzebujesz zdjęcia to mogę Ci zrobić ale dopiero jutro. Pozdrawiam Tomek.

• Like 2

Witam

Drodzy strugacze biggrin.png mam pytanie do was

Mianowicie w jaki domowy sposób wycinacie otwór na oczko (zaczepowe) w sterze woblera głębokoschodzacego zwanego DEEP RUNNER ???

ja robię to w ten sposób że podrzewam kawałek blaszki i wypalam w sterze otwór ale nie wychodzi mi to najlepiej, bo stopiony plastik (poliwęglan) zostaje w otworze (rowku) żeby potem wyczyścić taki otwór trzeba się nameczyć moze macie jakieś lepsze sposoby

pozdrawiam

Ja nawiercam Dremelem , małym wiertłem, dwa otworki, a środek pomiędzy otworkami frezuję wiertłem ( frezem) dentystycznym.Frezy można kupić w sklepach z zaopatrzeniem medycznym.

• 2 lata później...

Jakie są najbardziej poszukiwane stery do woblerow? Jakiej firmy, model, itp.

Będę chyba robił drugą formę do wtryskarki (poliwęglan) wiec jakby co to może i jakieś stery przy okazji by zrobił do "cudzych" woblerow jako zapasowe. Stare grube Salmo Minnow? Czy coś innego?

• Like 1