superKRYSTEK1 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 Witam Drodzy strugacze mam pytanie do was Mianowicie w jaki domowy sposób wycinacie otwór na oczko (zaczepowe) w sterze woblera głębokoschodzacego zwanego DEEP RUNNER ??? ja robię to w ten sposób że podrzewam kawałek blaszki i wypalam w sterze otwór ale nie wychodzi mi to najlepiej, bo stopiony plastik (poliwęglan) zostaje w otworze (rowku) żeby potem wyczyścić taki otwór trzeba się nameczyć moze macie jakieś lepsze sposoby pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavko Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 Ster umieszczam w małym imadle i cienkim brzeszczotem delikatnie nacinam, brzegi może nie są idealne ale pracy wobka nie zaburzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superKRYSTEK1 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 @Pavko jaki rozmiar tego brzeszczta używasz ? mam mały modelarski do małej piłki ale jest trosze za szeroki około 7mm a ja potrzebuje tak max 4mm dzieki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 Dobrze do tego celu spisuje się lutownica transformatorowa. Ja osobiście taki sposób wybrałem. Trzeba tylko wyprofilować i spiłować odpowiednio grot co by za szerokiej dziurki nie robił. Resztki wycinam nożem do papieru. P.S. Możesz użyć jeszcze urządzenia typu DREMEL. Frezy, tarcze tnące - na pewno coś znajdziesz. Problem sterów DR przerabiałem już kilka razy. Jedynym zadowalającym rozwiązaniem jest forma i wtryskiwarka, drugim wykrojnik i prasa. Oba maja jeden minus - koszty. Przy domowych produkcjach nawet rzędu 100 szt. na sezon, to i tak zbyt wielki nakład finansowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superKRYSTEK1 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 @GregorS też o tym myślałem ale to tak samo jak mój sposób,tyle tylko że używasz drutu a ja blaszki musze jutro coś pokombinować ale wasze rady też beda brane pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavko Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 Brzeszczot szeroki na 7mm ?? Nie wiem jaki mój ma rozmiar ale drut 0,8 wchodzi na styk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superKRYSTEK1 Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 Brzeszczot szeroki na 7mm ?? Nie wiem jaki mój ma rozmiar ale drut 0,8 wchodzi na styk zwymiaruje przykładowy brzeszczot: grubość rowka naciętego takowym brzeszczotem bedzie wtedy przykładowo 0,8mm a mój brzeszczot ma SZEROKOŚĆ około 7mm także jest węższy niż tradycyjny i polularny na zdjeciu, co za tym idzie rowek nacięty ma około 0,5mm ale ni o to chodzi PYTANIE BRZMIAŁO JAKIMI SPOSOBAMI WYCINACIE ROWKI W STERZE NA OCZKO ZACZEPOWE ??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 Nagrzej kawałek drutu zapalniczką do czerwoności i zrób dziurkę 4mm na drut i po kłopocie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superKRYSTEK1 Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 a używa ktoś mini wierteł ??? nawiecenie takim wiertłem chyba dałoby efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 jak jeszcze strugałem to właśnie używałem mini wierteł, nawiercałem pierw otworek a potem ciągnąłem w bok tak by powstało coś na kształt fasolki . efekt naprawdę dobry i nie było trzeba poprawiać już nic żadnym pilnikiem itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superKRYSTEK1 Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 jak jeszcze strugałem to właśnie używałem mini wierteł, nawiercałem pierw otworek a potem ciągnąłem w bok tak by powstało coś na kształt fasolki . efekt naprawdę dobry i nie było trzeba poprawiać już nic żadnym pilnikiem itp a czy takowe wiertło radziło sobie z 1mm poliwęglanem? nie łamało się pod siła nacisku w bok??? jaki rozmiar wiertła uzywałeś??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 oczywiście trzeba uważać na siłę nacisku na wiertło w czasie przesuwani go w bok. zaznaczę że wierciłem tak otwory nawet w grubszym materiale i zawsze używałem wiertarki ze względu na wyższe obroty niż wkrętarka. teraz wydaje mi się że te małe drymelki były by dobrym rozwiązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavko Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 A czemu chcesz robić punktowy otwór?? Ja robię nacięcie na całej długości steru aż do miejsca, w którym wychodzi oczko i jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 Ja robiłem tak ze względów estetycznych. o ile przy oczku wysuniętym ok 1cm przed korpus można coś takiego zrobić i jakoś to wygląda,to jak użyjemy naprawdę długiego steru gdzie odległość oczka od korpusu ma mieć 2-3cm to już będzie straszna lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavko Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 I tu się zgodzę Ale jak dobrze da się ułożyć drut w nacięciu to nawet zjadliwie wygląda a poza tym nie przepadam za SDR-ami tak więc przy tych kilku sztukach, które zrobiłem nie przywiązywałem wagi do kwestii estetyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
METR Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 A z innej beczki jeśli chodzi o stery Jaki macie patent na dokładne naciecie pod ster? Ja zawsze robie to juz po wyszlifowaniu korpusu i w sumie na czuja jakieś metody....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konktenbit Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Ja wierce otwór tak aby oczko przeszło ( w większych woblerach to nawet fi 6mm + delikatne fazki większym wiertłem) nie ma z tym problemu.Nacięcia na stery ostatnio robię w imadle. Znalazłem grubą gumę, 10mm grubości, i przez to łapię korpus w imadle. Ale robię z lipy, balsowe zgniatają się. Balsowe robiłem tak, że na kawałku balsy rysowałem kształt boczny w zaznaczonym miejscem na ster, wkręcałem delikatnie w imadło w taki sposób, że szczęki imadła robiły za prowadnicę dla brzeszotu i nacięcie zawsze było równo. Pdobnie można robić i lipowe.Jak mam gotowy korpus balsowy bez nacięcia to na oko tnę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pstrągman Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 No brzeszczot,albo rozgrzany drut.Innych opcji chyba nie ma.No chyba że laser Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 7 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 Cześć. Potrzebuje wymiary oryginalnego steru z woblera Gloog Nike 10cm. Ten płytkochodzący (fota niżej).Gdyby ktoś miał takiego wobka to proszę o fotkę lub ewent wymiary steru bo ster wypadł a wobler czeka na ryby. Dziękuję z góry i pozdrawiam. ____________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piastun Opublikowano 7 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 Cześć Arku, w najszerszym miejscu ma około 14mm, długość na jaką wystaje z korpusu to około 20mm. Najszerszy jest w połowie długości, zwęża się obustronnie - taka zaostrzona elipsa , jeśli potrzebujesz zdjęcia to mogę Ci zrobić ale dopiero jutro. Pozdrawiam Tomek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 7 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 Dzięki Tomek. To mi raczej wystarczy. Te dwa wymiary są najważniejsze. Do długości dodam to co ma wejść w korpus i będzie git. Kształt taki jak na fotce? Ten z fotki to 8cm Pozdrówko. ------. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piastun Opublikowano 8 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2021 Tak, dokładnie taki sam kształt, pozdrawiam Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proraf Opublikowano 12 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2021 Witam Drodzy strugacze mam pytanie do was Mianowicie w jaki domowy sposób wycinacie otwór na oczko (zaczepowe) w sterze woblera głębokoschodzacego zwanego DEEP RUNNER ??? ja robię to w ten sposób że podrzewam kawałek blaszki i wypalam w sterze otwór ale nie wychodzi mi to najlepiej, bo stopiony plastik (poliwęglan) zostaje w otworze (rowku) żeby potem wyczyścić taki otwór trzeba się nameczyć moze macie jakieś lepsze sposoby pozdrawiamJa nawiercam Dremelem , małym wiertłem, dwa otworki, a środek pomiędzy otworkami frezuję wiertłem ( frezem) dentystycznym.Frezy można kupić w sklepach z zaopatrzeniem medycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 6 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2024 Jakie są najbardziej poszukiwane stery do woblerow? Jakiej firmy, model, itp. Będę chyba robił drugą formę do wtryskarki (poliwęglan) wiec jakby co to może i jakieś stery przy okazji by zrobił do "cudzych" woblerow jako zapasowe. Stare grube Salmo Minnow? Czy coś innego? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi