Skocz do zawartości
  • 0

Giełda. Sprzedaż na potrzeby własne, a rzeczywistość.

witoldn

Pytanie

Ponieważ ostatnimi czasy mam nieodparte wrażenie, że giełda jerkbaitowa przestaje być miejscem wymiany jednostkowej (wg regulaminu " na potrzeby własne"), a stała się platformą handlową dla sprzedawców detalicznych mniejszych lub większych, przez co ogłoszenia kolegów rzeczywiście chcących się pozbyć jakichś zbędnych rzeczy są zalewane przez posty ludzi handlujących mniej lub bardziej zawodowo, pozwalam sobie zapytać, czy tylko ja mam takie odczucia, czy czepiam się :-) ?

Czy widzicie jakieś szanse "odhandlarzowienia" naszej giełdy w części niekomercyjnej?

• Like 1

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja nie widzę problemu, nawet jeśli ktoś sprzedaje duże ilości to zwykłe po dobrych cenach w ramach forumowej giełdy.

Chyba jedno drugiemu nie przeszkadza, bo dla tych osób wydzielono "komercyjną" część giełdy w górnej części.

Poza tym pamiętam jak jeden z kolegów, gdy wyprzedawał swoją słynną szufladę z kołowrotków i było ich kilkanaście, umieścił je w części komercyjnej - i takie standardy są warte promowania.

Podobnie Twórcy mają swoją wydzieloną część giełdy.

Edytowane przez witoldn
  • Like 2

• 0

Wyodrębnić w dziale Sprzedam dwa poddziały, na np "prywatne/hurtowe" lub "sprzedaż prywatna/sprzedaż komercyjna" itp

W jednym dziale będa ogłoszenia osób sprzedających jedną lub parę rzeczy ale prywatnie, w drugim będą ogłoszenia osób sprzedających w dużych ilościach haczyki, gumy, ciężarki, linki itp

Edytowane przez Żbiku

• 0

Jaki problem? Przecież giełda to miejsce gdzie spotykają się osoby, które sprzedają towar okazjonalnie jak i osoby prowadzące działalność. Tylko od administratorów forum powinno zależeć czy sprzedaż "okazjonalna" nosi już znamiona prowadzonej działalności i dać takiej osobie do zrozumienia: "stary sory ale to jest działalność - ogłoszenia komercyjne". To, że pojawiają się ogłoszenia , że tak to nazwę "atrakcyjne" jest spowodowane manią kolekcjonowania i kupowania na zapas większości wędkarzy. Jednak każda osoba, która śledzi giełdę jest w stanie obiektywnie to ocenić.

• 0

...od administratorów forum powinno zależeć czy sprzedaż "okazjonalna" nosi już znamiona prowadzonej działalności i dać takiej osobie do zrozumienia: "stary sory ale to jest działalność - ogłoszenia komercyjne". To, że pojawiają się ogłoszenia , że tak to nazwę "atrakcyjne" jest spowodowane manią kolekcjonowania i kupowania na zapas większości wędkarzy. Jednak każda osoba, która śledzi giełdę jest w stanie obiektywnie to ocenić.

Też widzę w tym jakąś szanse na zdyscyplinowenie niektórych forumowiczów - zgłaszanie typowo handlowych ogłoszeń do moderatorów. Bo przepisy już mamy, tylko je egzekwować stanowczo.

Z drugiej strony może udałoby się wprowadzić dodatkową funkcjonalność obserwowania nie tylko całego działu jak dotychczas, ale poszczególnych kategorii, typu "wędki", "kołowrotki"?

• Like 1

• 0

To trzeba by giełdę już na działy podzielić. Wtedy by można.

chciałbym by firmy na tym forum były traktowane w sposób równy tj. jeśli jakaś uczciwa wykupuje ogłoszenie komercyjne to inne też powinny. Po prostu to nie fair w stosunku do nas, którzy utrzymujemy i rozwijamy portal, jak i w stosunku do osób, które korzystają z wyróżnienia (ogłoszenie płatne). Dlatego prosimy o zgłaszanie przypadków łamania regulaminu.

• Like 4

• 0

Dzień dobry,

Zgodnie z Waszą sugestią zrobiłem pierwszy przegląd giełdy - poskutkowało ukryciem sporej ilości wątków i wiadomością prywatną do autora wątku.

Zgodnie z pkt.2 regulaminy - ogłoszenia mające znamiona handlu (działalność gospodarcza) powinny być uzgodnione ze mną.

Pozdrawiam

Remek

• 0

Ja bym kilka zgłoszeń na swoim koncie policzył, ale nie przypominam sobie na nie reakcji więc odechciało mi się. Oczywiste jest, że ogłoszenia komercyjne wspierają działalność forum "darowizną" /czy jakąkolwiek ma to formę/ i dlatego powinny mimo wszystko mieć dużą oglądalność. Przypięcie ich na górze pierwszej strony Giełdy to moim zdaniem jedyne słuszne rozwiązanie.

Nie wiem czy chciałoby mi się wchodzić do innego wątku i czytać tylko oferty sprzedawców 'PRO'. Pewnie nie.

• 0

Ja osobiście uważam, że jeżeli ktoś chce mieć temat podpięty to powinien płacić jak nie to sprzedawać uczciwie z innymi ! Może osobny dział stworzyć "sprzedaż hurtowa" bo już prawie pół strony trzeba omijać i tylko jedno płatne gdzieś tam się przewija po środku ledwo zauważane !

Edytowane przez wyjec

• 0

Ja osobiście uważam, że jeżeli ktoś chce mieć temat podpięty to powinien płacić jak nie to sprzedawać uczciwie z innymi ! Może osobny dział stworzyć "sprzedaż hurtowa" bo już prawie pół strony trzeba omijać i tylko jedno płatne gdzieś tam się przewija po środku ledwo zauważane !

Wszystkie podpięte tematy w dziale sprzedaż są płatne.

• Like 1

• 0

Wszystkie podpięte tematy w dziale sprzedaż są płatne.

Dokładnie tak jest, potwierdzam.