Skocz do zawartości
  • 0

Połamana rączka zmiany biegów Mercury 3,5 4T

pablo111l

Pytanie

Witam. Dzisiaj z kolegą wybraliśmy sie na testy sprzętu pływającego. Zaczelismy od jego silnika. Niestety uległ awarii na środku jeziora. Dopłyneliśmy do brzegu na zmianę silników. Mój Mercury w miare ładnie odpalił. Jednak przy włączeniu biegu do przodu a raczej próbie rączka się połamała. Wcześniej ciężko chodziła. Teraz jednak nie drgnęła i się połamała. Gdzie można taką rączkę dostać? Czy można we własnym zakresie wymienić? Bardzo skomplikowana robota? Moze są jakieś inne bateny na działanie takiej rączki?

Ps

Wyprawa z 2 silnikami zakończyła się machaniem wiosłami do przystani :)

pozdrawiam

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dzwoniłem do serwisu. Ogólnie doznałem szoku. Cała impreza kosztuje ok 450 zł. W ty jest rączka za 290 zł. :)

Posiada ktoś może jakiś manual serwisowy do tego silnika? Spróbuję to jakoś naprawić. Przede wszystkim chce zobaczyć co może blokować co mogło się zapiec.

• 0

rok 2007. Sciagnąłem poglądowe rysunki z serwisu boat.com czy jakoś tak. Dzisiaj z kolegą zabralismy się za robotę. Wychodzi na to że rączka się zapiekła Próbujemy jakoś rozruszać wstrzykując prebaraty. Reszta plastiku odpadła. W nową nie ma co się pchać. Chyba, ze macie jakieś rady. Jak zdjać górę silnika? Widziałem śróby pod samym silnikiem ale nie ma do nich dostępu. I którą uszczelkę trzeba wymienic przy zdjęciu góry?

• 0

Wystający trzpień od rączki sie :) urwał. Dzięki koledze z forum, który użyczył schematów, znaleźliśmy rozwiązanie zastępcze. Zapiąłem bieg na sztywno w miejscu regulacji cięgna uchwytu zmiany biegu. Różnica tylko taka, że się odpala i płynie. Później przy okazji pewnie się rozbierze i dorobi uchwyt.

Dzięki