kilo Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Koledzy, na mojej rzeczce, dosłownie wszystkie pstrągi i lipienie są oblepione pijawkami, istna plaga. Nie mówię tu o 1 czy 2 pijawkach na rybie, 10 sztuk to minimum. W poprzednich sezonach nigdy nie miało to miejsca. Pytanie: czy przed wypuszczeniem ryby, usuwać pijawki? bo mimo ich obecności na "żywicielu" kondycja ryb nie wydaje się obniżona. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 To jest pasożyt. Masz szansę zrobić dobry uczynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Myślę że dobrze jest usuwać. A ryby łowisz w wolniakach? Bo na moich wodach ryby mają pojedyncze pijawki w okresach kiedy odpoczywają zajmując spokojne rejony - zimą. Lipienie nie łowię ale chyba teraz są tuż po tarle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilo Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 (edytowane) wolniaki jak i miejsca z szybszym nurtem. Lipienie jako przyłów, wychodziły do sporego sucharka. też tak myślałem żeby usuwać. Robiłem to trzymając rybki w podbieraku, cała operacja w wodzie. Edytowane 25 Kwietnia 2015 przez kilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 usuwać....zawsze tak robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirko filipovic Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2015 nawet sobie ściagam i rybkom zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz100 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zdecydowanie usuwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert M. Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 W tym roku to jakaś plaga, pierwszy raz się z czymś takim spotkałem. Pstrążek ok 25cm a na nim kolo 100 pijawek. Ściągane chyba na 3 raty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kowalinho Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Usuwać pijawki i do pudełka....będą na opuchlizny jak znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi