@slider@ Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 Panowie czy ktoś w tym świecie cyfrówek interesuję się fotografią analogową ? Oprócz Jerzego Jakiś czas temu zakupiłem aparat dwuobiektywowy z myślą o fotografii ulicznej.Dziś trochę filmów średnioformatowych zakupiłem na giełdzie(Fujichrome i Ilford).Jeśli chodzi o wywoływanie, czy ktoś z ma jakieś doświadczenie z wywoływaniem filmów w łazience? PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 Daj to na maszynę w wyspecjalizowanym punkcie usługowym. Mają wiedzę, chemię i sprzęt. Dzisiejsze filmy wymagają trochę innej obróbki jak te z minionej epoki. Proces jest dosyć złożony i wymaga precyzji... Wywołanie negatywu lub dia to tylko połowa sukcesu. Pytanie co z tym dalej...Skanowanie materiałów też jest pracochłonne ma jednak w sobie to coś, możesz stać się kreatywnym... Długie lata pracowałem zawodowo. Obrabiałem swoje prace, skanowałem, projektowałem (wydawnictwo) - dzisiaj sięgam tylko po cyfrę i 80% dla celów niekomercyjnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 ja mam, wciaz wywoluje w lazience filmy. cz/b oczywiscie. kolor tylko w labie.kup sobie na gieldzie albo na allegro koreks krokusa 2000 i kilka szpul najlepiej patersona. Do tego podstawowy wywolywacz do filmow cz/b w plynie i najprostrzy utrwalacz. To wystarczy, zeby wywolac film nawet do galeryjnych powiekszen 100x70. Zwlaszcza jak uzywasz sredniego formatu Dwuobiektywowy aparat 6x6 do fotografii ulicznej to dobry styl lat 50 XX wieku. Do fotografii ulicznej w srednim formacie praktyczniejsza bedzie mamiya 645 albo nieco drozsza, ale szybka jak mala leica Mamiya 6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 Jerzy napisałem do Ciebie kiedyś wiadomość w sprawie mamiyi 645 ale chyba nie miałeś czasu odpisać i przepadła mi mamiyka z 85mm za 700zł Będzie inna okazja, jak na razie ten aparat raczej mi wystarczy Jeśli chodzi o aparat jest to prosty voigtlander z lat 30tych, posiadający tylko trzy stopnie regulacji migawki(1/50,1/25, i przesłony(7,7/11/22)Mam zamiar jak na razie używać filmów b/w lecz spróbuję też coś w kolorze. Filmy jakie dotychczas kupiłem:Fujichrome Provia 100 Fujichrome 64TIlford Delta 400 - w aparacieIlford HP5 - czeka na wywołanie Fujichromy dorwałem po 8zł(rok po terminie ważności,lecz trzymane w lodówce) Dwa Krokusy 2000 prawdopodobnie będę miał w ciągu 5dni. Teraz zostaje wybór chemii jaki zastosować Słyszałem że można zastosować do filmu b/w jako wywoływacz kawę i witaminę c, ale jaki rezultat będzie nie wiem.. Podobno kontrast zwiększa. PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 slajdy i negatywy kolorowe tylko w labie, zabawa w wywolywanie kolotu samemu jest troche bez sensu. Delta i Hp-5 tak. Mozna w lazience . Ten drugi bardziej tolerancyjny na odstepstwa od procesu wywolywania. o patencie z kawa i witamina c nigdy nie slyszalem, ale ja raczej wolelem neg. z niskim kontrastem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 Dzięki za info! W takim razie slajdy i negatywy kolorowe pójdą do labu.Teraz tylko pozostaje kupić chemię i koczować w łazience z filmami na efekt. Jerzy co sądzisz o mamiyi C3/C330? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 Dzięki za info! W takim razie slajdy i negatywy kolorowe pójdą do labu.Teraz tylko pozostaje kupić chemię i koczować w łazience z filmami na efekt. Jerzy co sądzisz o mamiyi C3/C330? Robiłem tak dawno temu . Nie polecałbym, o ile łazienka niewielka jest . No chyba, że duża, że możesz ustawić w niej stół pod powiększalnik, kuwety, koreksy, suszarkę (można też suszyć na szybach okiennych-efekt mizerny). Urządzisz lokalny przepływ wody. Inaczej jest to dość upierdliwe.Ja robiłem wszystko w kuchni. Większa przestrzeń= mniej problemów. Później wpadłem na jeszcze lepszy pomysł i, dzięki uprzejmości ludzi, korzystałem z ciemni koła fotograficznego, niemal profesjonalnej, w miejscowom Domu Kultury A slajdy i kolory robiłem w Centralnym Laboratorium Usług Fotografocznych FOTON Bydgoszcz, ul Piękna 13, jeśli dobrze pamiętam adres. Istnieje jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 slajdy w Q-labie w warszawie albo u lokalnego, ktory jescze to robi. cz/b mozna w lazience jak napissal popper. C330 to piekny aparat do zdjec moim zdaniem bardziej ze statywu, ale szybkie ujecia w pewnym zakresie tez da sie tym robic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 @slider@ a po co Ci mamiya C330? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 Remek z ciekawości zapytałem. Jak na razie będę próbował sił z tym co mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 poszukaj 645, znacznie szybciej zaczniesz fotografowac tym aparatem niz jakakolwiek lustrzanka z dwoma obiektywami. Inna opcja jest pentax 645. Jakos juz lepsza niz z cyfrowki czy malego obrazka. Idealem jak dla mnie w srednim formacie jest 6x7. Mam Mamiye 7 i RB67. TA ostatnia to fantastyczny aparat do statywu. Dosc wielka i ciezka, ale mozliwosciami nadrabia. Aparatem, ktorym mozna robic zdjecia z reki jest Penatax 67. Kilka kalendarzy pirelli powstalo tym aparatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 Pentax 67II piękna maszynka i można całkiem tanio znaleźć na eBayu. Do tego cały zestaw obiektywów można kupić za rozsądną cenę. Masz średni format a wygląda to jak większa lustrzanka. Dla mnie wypas nieziemski. 645 przyszłościowa chyba bardziej bo z tego co słyszałem w tym roku ma wyjść pentax 645D - 39mpx za cenę mniejszą niż Nikon D3x. Tutaj można znaleźć sporo prac zrobionych starszym 67 (bez II): http://www.joakimeskildsen.com/default.asp?Action=Menu&I tem=113 Magia średniego formatu działa i to mocno. Tutaj zapowiadany cyfrowa odmiana pentaxa 645 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 a skad ty wiesz, ze eskildsen fotografowal P67? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Tutaj widzę zdjęcia z D200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Tutaj widzę zdjęcia z D200 tutaj czyli gdzie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Jerzy, po exifie zdjeć z strony którą Remek podał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 ale to zdjecia dokumentujace wyglad wystawy wejdz w projekty np. Indie, tam niema zdjec robionych D 200 napewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Przepraszam, nie zauważyłem Zdjęcia z Indii powalają na łopatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 a skad ty wiesz, ze eskildsen fotografowal P67? Pentax 6x7 ... czyli pierwowzór 67 http://www.joakimeskildsen.com/default.asp?Action=Menu&I tem=117 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Remku, dzięki za ten link.Zdjęcia powalają, ja sobie nie wyobrażam jak można uzyskać tak perfekcyjnie naświetlone zdjęcia i takie kolory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Jeśli chcecie w wa-wie czarno białe wywołać i mieć pewność że ktoś tego nie sp..oli to polecam http://www.czarno-biale.pl/sklep/ można i zakupy zrobić i pogadać i wywołać. A jak nie to korex w łapki i.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 26 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 Już jestem po pierwszym wywołaniu w łazience. Nie obyło się od wpadek ale chęci nie tracę PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid_ Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Hej! Ja też fotografuję jeszcze analogowo (choćby moja ostatnia praca w dziale zdjęcia do oceny). Jeżeli mogę coś podpowiedzieć, to po skanie warto zdesaturować fotkę (o ile jest BW) i ustawić w poziomach punkt czerni, bieli i półtony. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 @Dawid wielkie dzięki za poradę!Myślałem że takie kolory niebieskawe otrzymałem poprzez złe czasy wywołania. PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 @Dawid wielkie dzięki za poradę!Myślałem że takie kolory niebieskawe otrzymałem poprzez złe czasy wywołania. PozdrawiamSlider czas wywolania niema wplywu na zabarwienie skanu w przypadku fotografii cz/b. jesli chcesz uzyskac doskonaly skan z klasycznej fotografii musisz skanowac odbitke na dobrym skanerze a nie bezposrednio negatyw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi