Skocz do zawartości

żyłka Stroft

TomaszKKK

Rekomendowane odpowiedzi

Z tym stroftem to różnie. Na jednym kołowrotku mam 0,16 już ze trzy miesiące i jest świetna. Wytrzymała na węzłach, nie rozciąga się zbytnio, ogólnie dobra żyłka. Ze dwa tygodnie temu kupiłem 0,18 i już jej nie mam na kołowrotku. Tragiczna była. Rwała się w losowych miejscach, gięła bez wyraźnego powodu, brody się robiły. Mam mieszane uczucia.

Z tym stroftem to różnie. Na jednym kołowrotku mam 0,16 już ze trzy miesiące i jest świetna. Wytrzymała na węzłach, nie rozciąga się zbytnio, ogólnie dobra żyłka. Ze dwa tygodnie temu kupiłem 0,18 i już jej nie mam na kołowrotku. Tragiczna była. Rwała się w losowych miejscach, gięła bez wyraźnego powodu, brody się robiły. Mam mieszane uczucia.

Mialem podobnie ,zaopatruje sie w jednym sklepie i o ile z grubosciami 0,18;0,16 i 0,14 jest elegancko to 0,12 to straszny szmelc (kupilem 2 szpulki)rwie sie gdzie popadnie i niemilosiernie brodzi.Wniosek jak cieniej to trzeba szukac zylki innej marki.

• 2 lata później...

Coś z tym stroftem się złego stało. W ubiegły sezonie straciłem chyba 3 bolenie, a jak mi ryba idzie z przynętą w pysku mam cały dzień z dupy bo strasznie mnie to boli. Po pierwszym razie myślałem że żyłka jest zleżała wiec kupiłem nówkę 0.22 ale po jednym dniu łowienia żyłka rwała się w palcach. Koniec sezonu kiedy powinienem mieć dopracowany sprzęt borykałem się z szukaniem czym zastąpić żyłkę. Skończyło się na plecionce i już chyba przy niej zostanę. Kupiłem strofty 0.24 i 0.30 na zagraniczny wyjazd, więc zobaczę czy to był jakiś epizod czy norma. Jak to drugie to już omijam strofta szerokim łukiem. Szkoda bo ta żyłka rzadko mnie zawodziła.

• Like 1

panowie nic się nie stało ze stroftem - zawsze były straszne różnice jakości... czasem świetna, czasem rwała się w palcach... poddałem sie ok. 15lat temu... można wiele wybaczyć żyłce za parę złotych, ale nie w tej cenie...

sklep może mieć świeżutką prosto z hurtowni ...ale wcześniej leżała 3 lata w magazynie... przecież nikt jej nie wywali to idzie do polski:(

obecnie momoi kuromatsu...

• Like 1

• 4 lata później...

Jako że zastanawiam się nad zakupem żyłek na nowy sezon i mam w związku z tym kilka pytań, podbiję temat :) Jak ostatnio wygląda kwestia wytrzymałości Strofta, nadal są spore różnice, czy raczej stała się pewna i przewidywalna? Druga sprawa to średnica - chcąc mieć Strofta o grubości 0,16 należy brać opisaną jako 0,16 mm, czy z racji przegrubienia celować raczej w 0,14 mm?

Używałem w tym roku Stroft gtm o średnicach 0,12 0.14 0.20 i 0.25. W ostatnich latach nie zauważyłem spadku jakości tej żyłki i uważam ją nadal za bardzo dobrą. Wytrzymałość na węźle trilene to ok. 80% deklarowanej. Średnice rzeczywiste większe od deklarowanych o 0,02 dla trzech mniejszych średnic, a dla 0.25 nawet o 0.027. Żyłka jest całkiem trwała i po ok. 30 wędkowaniach nadal trzyma parametry.

Ja użytkuje ja ostatnie trzy sezony pod okonia , ale kupuje w szpulach po 500 m. 0,16mm. Mam porównanie do dragona hm69 i hm80 - podobne ( średnica , wytrzymałość , jakość ) , a czy przegrubiona ? - pewnie trochę i tak jak większość ale obecnie używam do podlodówki średnicy 0,14 i jest to nitka juz cieniutka .Dodam , że w sezonie wiosna -jesień wymieniam ja tylko dwa razy ( rozciągnięta i spiralna ) , z racji częstotliwości kręcenia kołowrotkiem i łowienia .

post-59194-0-95170200-1671477780_thumb.png

Edytowane przez jogger1