Skocz do zawartości

Noż do filetowania

platynowłosy

Rekomendowane odpowiedzi

Prowokacja? :)

Ja kiedyś dostałem w prezencie Rapala Nóż Presentation® Fillet.

Przez dłuższy czas nie maiłem dla niego zastosowania, aż zacząłem robić sushi na domowe potrzeby.

Bardzo ostry, dobrze się układa po skórze i ościach, pewnie leży w dłoni.

Co prawda filetuje zazwyczaj sklepowe łososie, ale porównując z Mustadem czy Jaxonem czuć w ręce różnice.

Rapala jest dla mnie pewniejsza, równiej zrobiona, ładna wizualnie, nie tępi się i czegoś w tym kierunku bym szukał.

A pytanie jak często i do czego będziesz używał takiego noża.

A o filetach z kurczaka ktoś słyszał?

A jak sobie kupi Alek karpia to q..wa ma wypuścić? Mrożonego czy rozmrozić

Czy  neofici są tak po..p..i  że już nie myślą?

Do filetowania jest dobry nóż o cienkiej klindze i małej jej wysokości, może być na wzór Rapali. Ma się ładnie uginać na kościach, dopasować się do kształtu szkieletu. Najlepiej nierdzewny chociaż węglówki są ok tylko trzeba o nie dbać. Długość bez przesady, w granicach szerokości tuszy do filetowania. 

Edytowane przez woblerwz
  • Like 12

A o filetach z kurczaka ktoś słyszał?

A jak sobie kupi Alek karpia to q..wa ma wypuścić? Mrożonego czy rozmrozić

Czy  neofici są tak po..p..i  że już nie myślą?

Do filetowania jest dobry nóż o cienkiej klindze i małej jej wysokości, może być na wzór Rapali. Ma się ładnie uginać na kościach, dopasować się do kształtu szkieletu. Najlepiej nierdzewny chociaż węglówki są ok tylko trzeba o nie dbać. Długość bez przesady, w granicach szerokości tuszy do filetowania. 

Równie dobrze, można pod podobnymi przykładami schować wątki typu:"przepis na sandacza"...........

Są fora kulinarne,tam można zadawać takie pytania,ale tu,jakoś mi się to gryzie z ogólną ideą portalu.

Rapala Presentation Fillet dokładnie ten

http://bass-sklep.pl/noz-rapala-presentation-fillet-laminates-prfbl6.html

jest jak dla mnie za sztywny do filetowania, ma za to wiele innych zalet jako nóż ogólnego użytku.

Edytowane przez Stary Baca

Witam Panowie

Poprosze o rade. Jaki nóż do filetowania uznajecie za najbardziej poręczny i w dobrej cenie do tej czynności.

Pozdrawiam

Alek

Heheh!... Noże Rapala nie tylko są bardzo poręczne, ale świetnie nadają się do otwierania listów poleconych, jak i na zabawy wiejskie! ;)

Edytowane przez Dokuś

Równie dobrze, można pod podobnymi przykładami schować wątki typu:"przepis na sandacza"...........

Są fora kulinarne,tam można zadawać takie pytania,ale tu,jakoś mi się to gryzie z ogólną ideą portalu.

Agrafki do majtek mogą być użyte jako haczyki w okresie ochronnym. Zdrówka życzę...

Koledzy spokojnie niezależnie do czego kolega Aleksander będzie używał noża można podpowiedzieć. Ja z racji wykształcenia i doświadczenia zawodowego polecił bym tylko ten nóż    jeśli ma mu to służyć do posługiwania się owym nożem a nie do pokazu dla kolegów. ;)

• Like 1

Koledzy spokojnie niezależnie do czego kolega Aleksander będzie używał noża można podpowiedzieć. Ja z racji wykształcenia i doświadczenia zawodowego polecił bym tylko ten nóż    jeśli ma mu to służyć do posługiwania się owym nożem a nie do pokazu dla kolegów. ;)

Popieram absolutnie.... :) i cena mniejsza.

Witam Panowie

Sprawa ma sie tak. Krzywo piisze bo jedziemy z Mazur. Na pace mam 3 sztuki. 2 dziewicdziesiatkiii jedna metrowe. I tak pytam doswiadczonych Kolegow. Ciac od glowy czy ogona, zeby mniej bolalo. Przeca do pokonanego przeciwnika trzeba z szacunkiem. Prswda? '

• Like 3

Kiedyś kupiłem Cormorana do filetowania, nóż walał się w szufladzie kilka ładnych lat. Od dwóch lat jestem miłośnikiem sushi a, że kuchnia to też moje hobby sushi robię sam. Jakie było moje zdziwienie po użyciu noża przy filetowaniu łososia. Wszelkimi innymi to było tylko kaleczenie. Nawet te tanie są o wiele lepsze od zwykłych "szefów kuchni itp"

Witam Panowie

Sprawa ma sie tak. Krzywo piisze bo jedziemy z Mazur. Na pace mam 3 sztuki. 2 dziewicdziesiatkiii jedna metrowe. I tak pytam doswiadczonych Kolegow. Ciac od glowy czy ogona, zeby mniej bolalo. Przeca do pokonanego przeciwnika trzeba z szacunkiem. Prswda? '

O,to mam nadzieję że oprócz noża ,którego poszukujesz,masz już na stanie tasak ,bo kręgosłup już gruby będzie........ :lol:

• Like 1

Dzięki Panowie

Fajnie było się nieco pośmiać.

Pozdrawiam serdecznie, i życzę smacznego.

Alek

ps  jadłem wspaniale przygotowane filety, z rodzimej ryby. Filety były posypane pieprzem cytrynowym, posypane pokrojoną cebulką i zalane sokiem z cytryny. Potem mąka i na głęboki olej. chrupiące i soczyste z znakomitym posmakiem cytrynowym. Z ziemniaczkami z wody z koperkiem, i skromną ilością surówki....