piotrrd Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Skoro już w tym temacie jesteśmy nie rozumiem jednego: fakt, że ja ryb nie lubię. Jeśli już to łosoś, stek z tuńczyka itp. Kiedyś robiłem podchody kulinarne do ryb powszechnie poławianych w naszych wodach. Bleee i tyle (chociaż jak wspominałem w temacie ryb jestem wybredny) Więc powiedzcie mi jak można jeść ryby np z Wisły ?? Przecież woda w niej to breja, a jak widać beretowanie idzie pełną parą. Trzeba być mega desperatem ? Bo chyba nie o smak tu chodzi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Skoro już w tym temacie jesteśmy nie rozumiem jednego: fakt, że ja ryb nie lubię. Jeśli już to łosoś, stek z tuńczyka itp. Kiedyś robiłem podchody kulinarne do ryb powszechnie poławianych w naszych wodach. Bleee i tyle (chociaż jak wspominałem w temacie ryb jestem wybredny) Więc powiedzcie mi jak można jeść ryby np z Wisły ?? Przecież woda w niej to breja, a jak widać beretowanie idzie pełną parą. Trzeba być mega desperatem ? Bo chyba nie o smak tu chodzi ??ja mysle że ryby z rzek i jezior i tak są zdrowsze niz te które Ty jesz z Reala przeciez łosos w sklepach to tylko z hodowli.. a tam wiadomo co sie dzieje.. a czy tunczyk mrozony X razy zyje w tak czystej wodzie ?? a co do smaku to kazdy ma inny wiec sie nie wypowiadam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Witam Panowie Widzę, że temat z noża do filetowania schodzi do kwestii kulinarnych.To zupełnie oddzielny wątek.Ja nie zabijam swoiskich (patrz; złowionych w naszych wodach) ryb. Po prostu nie i basta. Za to jak jestem w Szwecji czy Finlandii, to nie widzę w tym żadnej hańby by na nas dwóch łowiących zabrać z wody, wyfiletować przygotować, usmażyć i z smakiem, pod dobrą mrożoną wódkę zjeść 3-4 szczupaki, lub dobrego sandacza, na przestrzeni 8-9 dni pobytu. Reszta złowionych ryb wraca , po sesji foto, bezapelacyjnie do wody.A w domu? Mintaj lub nototenia, lub kargulena-mrożona i na stół. Najczęściej na Świeta i czasami poza nimi.Lub w Dziewiszewie, gdzie na prywatnej i zadbanej wodzie gdzie linów bez liku...świeży WYFILETOWANY lin.( patrz przepis)..słuchajcie..żuchwa opada. Właściciel Dziewiszewa, MAG JAREK, ma magiczną kucharkę...I do tej cholernej Szwecji był mi potrzebny nóż do filetowania...A wracając jeszcze na chwilę do tematu..do zdejmowania skóry z gęsi, indyka lub kurczaka...znakomicie sprawdza się myśliwski, mały, chowający się w dłoni nóż do skórowania. Lub skalpel chirurgiczny ( nie ostrze na plastikowej rączce). PozdrawiamAlek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
covent Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Witam Panowie Widzę, że temat z noża do filetowania schodzi do kwestii kulinarnych.To zupełnie oddzielny wątek.Ja nie zabijam swoiskich (patrz; złowionych w naszych wodach) ryb. Po prostu nie i basta. Za to jak jestem w Szwecji czy Finlandii, to nie widzę w tym żadnej hańby by na nas dwóch łowiących zabrać z wody, wyfiletować przygotować, usmażyć i z smakiem, pod dobrą mrożoną wódkę zjeść 3-4 szczupaki, lub dobrego sandacza, na przestrzeni 8-9 dni pobytu. Reszta złowionych ryb wraca , po sesji foto, bezapelacyjnie do wody.A w domu? Mintaj lub nototenia, lub kargulena-mrożona i na stół. Najczęściej na Świeta i czasami poza nimi.Lub w Dziewiszewie, gdzie na prywatnej i zadbanej wodzie gdzie linów bez liku...świeży WYFILETOWANY lin.( patrz przepis)..słuchajcie..żuchwa opada. Właściciel Dziewiszewa, MAG JAREK, ma magiczną kucharkę...I do tej cholernej Szwecji był mi potrzebny nóż do filetowania...A wracając jeszcze na chwilę do tematu..do zdejmowania skóry z gęsi, indyka lub kurczaka...znakomicie sprawdza się myśliwski, mały, chowający się w dłoni nóż do skórowania. Lub skalpel chirurgiczny ( nie ostrze na plastikowej rączce). PozdrawiamAlekPodejście zdroworozsądkowe i zgadzam się z nim całkowicie. Jednak dla ortodoksów i tak będziesz mordercą Łowiska lina mogę tylko pozazdrościć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjpol Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 ..... a ja się podepnę do tematu Żona mnie męczy o dobry "nóż szefa kuchni". W firmie z linku znalazłem takie coś: http://www.robimywedliny.pl/pl/p/Noz-szefa-kuchni-CHIFA-dl.-26%2C1-cm/588... zna ktoś tę markę (Chifa), poleca - nie poleca? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Riqelme Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 (edytowane) bjpol Pewnie ten nóż da radę. Ale lepiej zakupić Victorinoxa- nóż szefa kuchni. Będziesz miał na lata. Tylko cena dwukrotnie większa. Ale myśle że za sprawdzony sprzęt to warto. http://www.swissknife.pl/produkty/5,Narzedzia-kuchenne-noze-Victorinox/24,Noze-Victorinox-z-rekojescia-Fibrox,strona-1.html Hm frank poszedł w górę to i ceny też niestety http://www.mhunt.pl/noze-victorinox-1?name=noze-victorinox⊥=20&p=1&sort=ascPewny sklep polecam Weż jeszcze Pikutka czyli nóż do pomidorów http://www.mhunt.pl/noz-kuchenny-do-pomidorow-i-kielbasy-5-0831-czerwonyZdziwisz się jak to kroi Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez Riqelme Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 bjpol Pewnie ten nóż da radę. Ale lepiej zakupić Victorinoxa- nóż szefa kuchni. Będziesz miał na lata. Tylko cena dwukrotnie większa. Ale myśle że za sprawdzony sprzęt to warto. http://www.swissknife.pl/produkty/5,Narzedzia-kuchenne-noze-Victorinox/24,Noze-Victorinox-z-rekojescia-Fibrox,strona-1.html Hm frank poszedł w górę to i ceny też niestety http://www.mhunt.pl/noze-victorinox-1?name=noze-victorinox⊥=20&p=1&sort=ascPewny sklep polecam Weż jeszcze Pikutka czyli nóż do pomidorów http://www.mhunt.pl/noz-kuchenny-do-pomidorow-i-kielbasy-5-0831-czerwonyZdziwisz się jak to kroi no tych tez uzywam i są extra.. ale frost jest duzo tanszy i tez na wieki ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Frost ma jedną, poważną wadę, jest za lekki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Frost ma jedną, poważną wadę, jest za lekki.w rybołówstwie kupe lat robiłem jedyna zaletą Frosta było to, ze jest lekki.przy filetowaniu setek kilogramów dorsza miało to duże znaczenie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Skoro już w tym temacie jesteśmy nie rozumiem jednego: fakt, że ja ryb nie lubię. Jeśli już to łosoś, stek z tuńczyka itp. Kiedyś robiłem podchody kulinarne do ryb powszechnie poławianych w naszych wodach. Bleee i tyle (chociaż jak wspominałem w temacie ryb jestem wybredny) Więc powiedzcie mi jak można jeść ryby np z Wisły ?? Przecież woda w niej to breja, a jak widać beretowanie idzie pełną parą. Trzeba być mega desperatem ? Bo chyba nie o smak tu chodzi ?? No to akurat robisz błąd bo jesz ryby, które zawierają najwięcej rtęci (tuńczyk) i PCB (łosoś) ze wszystkich ryb, a co do łososi to tak naprawdę strach myśleć co one zawierają: Do poglądania -https://www.youtube.com/results?search_query=salmon+farming+exposed&page=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 No to akurat robisz błąd bo jesz ryby, które zawierają najwięcej rtęci (tuńczyk) i PCB (łosoś) ze wszystkich ryb, a co do łososi to tak naprawdę strach myśleć co one zawierają: Do poglądania -https://www.youtube.com/results?search_query=salmon+farming+exposed&page=1dokladnie jak kolega napisał.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 w rybołówstwie kupe lat robiłem jedyna zaletą Frosta było to, ze jest lekki.przy filetowaniu setek kilogramów dorsza miało to duże znaczenie Pisałem o nożu "szefa kuchni", tam to wada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrrd Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 No to akurat robisz błąd bo jesz ryby, które zawierają najwięcej rtęci (tuńczyk) i PCB (łosoś) ze wszystkich ryb, a co do łososi to tak naprawdę strach myśleć co one zawierają: Do poglądania -https://www.youtube.com/results?search_query=salmon+farming+exposed&page=1 Nie dajmy się zwariować. Gdyby tak wyliczać to 95% produktów ogólnie dostępnych jest bleee i feeee. Ja jednak wolę się opychać rtęcią niż niejadalnym boleniem czy kleniem z Wisły.Takich ludzi i ich gustów nie rozumiem, nie dość śmierdzi to to a i mięso z zasady nie jest jadalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek O Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Takich ludzi i ich gustów nie rozumiem, nie dość śmierdzi to to a i mięso z zasady nie jest jadalne.Warzywa są zdrowe ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maja 2 Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Może coś takiego https://www.google.pl/search?q=deba+knife&biw=1280&bih=913&tbm=isch&imgil=ADTA4ZYlS_YcBM%253A%253BeFEdM2rwr1-hzM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.alibaba.com%25252Fproduct-detail%25252FFunayuki-deba-knife-Sakai-Yusuke-13_111268690.html&source=iu&pf=m&fir=ADTA4ZYlS_YcBM%253A%252CeFEdM2rwr1-hzM%252C_&usg=__WGdqvbvK_-y1MSicJsjzNA1yv0I%3D&ved=0CDYQyjc&ei=hcRLVc2lBMmGywPK1IHoAQ#imgrc=ADTA4ZYlS_YcBM%253A%3BeFEdM2rwr1-hzM%3Bhttp%253A%252F%252Fi00.i.aliimg.com%252Fphoto%252Fv0%252F111268690%252FFunayuki_deba_knife_Sakai_Yusuke_13_5cm.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.alibaba.com%252Fproduct-detail%252FFunayuki-deba-knife-Sakai-Yusuke-13_111268690.html%3B800%3B600Japończycy takimi kosami filetują, wielu kucharzy europejskich również zacyna doceniać te noże, niestety są raczej drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r.t. Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 (edytowane) Panowie odświeżam temat noży do filetowania bo akurat potrzebuję kupić nóż z dobrej stali. Czy teraz coś polecicie?Minęło pięć lat od ostatniego posta, chyba ktoś coś filetował od tamtego czasu, wbrew zasadzie, że sprzędtu kupa a z ryb dupa?U mnie wybór waha się pomiędzy Victorinoxem, Cuba Blade i Mora knife ale ten ostatni występuje jedynie w krótkiej wersji.. Edytowane 13 Maja 2020 przez r.t. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
euzetet Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Tutaj nikt nie filetuje, tylko do łoctu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3 Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Victorinox Swibo nr.1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Panowie odświeżam temat noży do filetowania bo akurat potrzebuję kupić nóż z dobrej stali. Czy teraz coś polecicie?Minęło pięć lat od ostatniego posta, chyba ktoś coś filetował od tamtego czasu, wbrew zasadzie, że sprzędtu kupa a z ryb dupa?U mnie wybór waha się pomiędzy Victorinoxem, Cuba Blade i Mora knife ale ten ostatni występuje jedynie w krótkiej wersji.. Używam Ontario Old Hickory Butcher. Sprawiam nim mięso, ryby, warzywa. Wydaje się duży i ciężki, przy odrobinie wprawy i dobrej ostrzałce można wiele osiągnąć. Miałem kilka specjalistycznych noży, zostałem przy Jankesie. Jeśli filetowaną rybą nie jest płotka to spokojnie sobie poradzisz. https://www.militaria.pl/ontario/noz_kuchenny_ontario_old_hickory_butcher_7025_oh77_p119508.xml?cat=1552 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 .. (...) Mora knife ale ten ostatni występuje jedynie w krótkiej wersji..https://www.centrumnozy.pl/pl/p/Mora-Frost-noz-do-filetowania-elastyczny-129-3790-9218PG-21%2C8cm/1278https://www.centrumnozy.pl/pl/p/Mora-Frost-noz-do-filetowania-polelastyczny-129-3855-9210PG-21cm/872To jakie te ryby będziesz filetował skoro dwudziestocentymetrowy fileciak jest za krótki?Jak chcesz zobaczyć jakie są morowe fileciaki to https://morakniv.se/en/ i w szukajce wpisz "fillet". Tylko że jest kilka kwestii nie do końca jasnych.Co rozumiesz pod pojęciem dobra stal? Bo jak dla mnie to z dobrej stali są noże japońskie, tylko że ichni fileciak to deba nijak niepodobna do europejskiego. Nie wiem czy chcesz całkowicie zmieniać podejście do filetowania. Noże europejskie są raczej ze stali takiej sobie.Szukasz noża do filetowania, czy oprawiania? Jakie noże preferujesz, jakim pracowałeś, jakim chciałbyś pracować?Andrzej Stanek wybrał Old Hikory Butcher, podejrzewam, że do całego oprawiania, a nie tylko do filetów. Mnie się ryby najlepiej oprawia zwykłym szerokim trybownikiem i jak na razie nie czuję potrzeby kupowania noża typowo do filetowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3 Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 https://scyzoryki.net/p/159/17614881/noz-do-filetowania-ryb-5-8449-20-victorinox-swibo-swibo-noze-victorinox.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Ten Victorinox wygląda ok, chętnie bym go przetestował. Mora faktycznie krótka, zamiast niej częściej używam taniego fileciaka Koyoba z Juli, sprawuje się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Mory, które podesłałem, mają 21cm i 21,8cm są za krótkie, 18cm Kayoba jest dłuższa.... Nie mam pytań. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Skąd założenie, że odpowiadałem na Twój wpis? Odniosłem się do posta kolegi r.t. Powszechnie dostępny w Polsce model Morakniv 896/155 jest krótki. Tych dłuższych nigdzie u nas nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Nie podanie modelu, a jedynie nazwy firmy oznacza, że odnosisz się do wszystkich noży firmy Mora. Tak samo jakbym ja napisał, że Victorinox jest za krótki, bo myślałbym np. o najpopularniejszym Vicku kuchennym, czyli zębatym maluchu powszechnie zwanym pikutkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.