Skocz do zawartości

Blank na bałtycką / morską Troć

Maras

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie , żadna z liczących się firm nie przenosi produkcji do PRC w nadziei na wyższą jakość , ani też lepszy standard wykonania - to chyba oczywiste  :) Samoszustwo nie leży w mojej naturze , zglobalizowany ani zbiedronkowany też nie jestem . Tam Mao co dobre ..

Ordynarnym nietaktem jest polecać chinole , a nawet jak gość się przy nich uprze - to zjebka i na właściwe tory go nastawić :)

• Like 1

http://www.ebay.com/itm/SHIMANO-Spinning-Rod-DIALUNA-XR-S906ML-Shore-casting-game-japan-new-/141642224146?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item20fa88d212    Kolego niech se to kupi i będzie zadowolony ;) Na blanku 3,20 ukręci kija pod 200 g ,wejdzie po pas do morza i po godzinie będzie miał dosyć machania. Ani to wygodne, ani dalekosiężne. Łapanie troci z plaży to godziny machania kijem z pełnym wypierdem , Kij 2,75 - 2,90 do 1oz w zupełności wystarczy. p.s. plecionka varivas avani sea bass max power 1,0-1,2 przedłuży rzuty o kilkanaście metrów.

Pierwsze, co mi w 2009 roku zaproponował Daniel z X-Rods to uncjowy BR w długości 2,75m Oczywiście nie jest to jakiś wyznacznik standardu ale...... Można obrać już jakiś kierunek ;)

• Like 1

Pierwsze, co mi w 2009 roku zaproponował Daniel z X-Rods to uncjowy BR w długości 2,75m Oczywiście nie jest to jakiś wyznacznik standardu ale...... Można obrać już jakiś kierunek ;)

No właśnie swojego BR 3,00 20 lb do 35 g sprzedałem jego koledze który łowił z nim dwa tygodnie i nie miał prawie żadnych spadów i podobny kij w szybkości oraz ugięciu chciałby mieć ten mój kumpel od CTS lecz niestety tamtych BR już nie produkują i jeżeli ta Tajka jest choć trochę podobna charakterem do BR to będzie bardzo zadowolony .Kraj pochodzenia blanku nie jest aż taki ważny , jeżeli spełni oczekiwania to wszystko jest ok.

........................i jeżeli ta Tajka jest choć trochę podobna charakterem do BR to będzie bardzo zadowolony .Kraj pochodzenia blanku nie jest aż taki ważny , jeżeli spełni oczekiwania to wszystko jest ok.

Ostatnio na morze zabieram zamiennie Tajkę, właśnie. Tylko w dług.3,00m, 20 lb, do 35g.

Na rybki, o długości do 55 cm nieco za mocna ale spadów jak dotąd nie miałem. Niestety, większych ryb też nie :(

@yankis czy ten Matagi TR106 SILKY dł. 3,20; c.w. 8-28g. pociągnie rzutowo blachę 28g , chodzi mi o to żeby komfortowo  walić te 100 metrów nie obawiając się że kijaszek strzeli przy piątym rzucie .Prawdę mówiąc sam byłbym zainteresowany budową czegoś takiego .

Spokojnie daje rade do 30g ile fabryka dała. Ja nie zauważyłem jakichś niedomagań, czy siadania przy tego typu ciężarkach. Co prawda tylko tydzień machałem nad wodą, ale nic złego w kiju się nie dzieje. Dolnik musi być długi, żeby zrównoważyć długość kija. Zresztą długi dolnik pozwala "przypier..." ;)

• Like 1

Tylko trzeba pamiętać Józek, że ten kij nie jest dedykowany do łowienia w morzu a mówiąc bardziej dokładnie do innych przynęt jest on stworzony. Do łowienia łososiowatych w rzece to zapewne światowa czołówka ale czy na plaży się sprawdzi? Tego nie wiemy tym bardziej, że chyba nikt z forum nim jeszcze nie łowił...

Jak oglądam sprzęt niektórych miejscowych mistrzów od morskich troci, to te dywagacje są .....

Ciepnąć po horyzont 24g wahadłem i zaciąć z dystansu 50-70m. Utrzymać na dyszlu doprowadzić do podbieraka. 

Właściwie, to każdy "boleniowy" (w mojej ocenie) spełnia te wymagania ;)

• Like 5

MATAGI SEEBAS  3,2m SYLKI  szczyt ma 2mm / dolnik (jak dorze pamiętam) 13mm. 100m można nim wycisnąć np: pilkerkiem lub cykadką albo jakąś inną przynętę o skupionej masie  ;) na pletce 8-10lb. Wystarczy około 20gr i dobry nawijak. 

TAIKą też nożna miotać na takie odległości lub dalej , używając podobnych przynęt ale do 35/40gr bezproblemowo.

dziś z nudów próbowałem machać i faktycznie , przy porawnym naładowaniu na długiej lince  osiagałem naprawde fajne odległosci , mysle ze spokonie 80-90m i to tylko dla tego ze podklad wychodził ... myśle ze 100m jest osiągalne , a jak wieje plecy to moze być to  nawet łatwe :P

moje wedka nie łąduje sie jak typowe sea bssowe konstrukcje , tylko górny element , wiec myśle ze  kijami pod morskie bassy da się łatwiej dalej rzucać .

Edytowane przez antilag

Najdalej w Bałtyk rzucałem starą wersją 10'6" Wild River'a do 3/4 . Z przyponem strzałowym , blaszką podlaną ołowiem , trochę siłowo . Przy dobrych warunkach , magiczna dla niektórych stówka jest spokojnie w zasięgu . Odmiany surfcastingowe już dawno dorobiły się własnego sprzętu - po cóż więc jakieś dziwne , zastępcze adaptacje lansować ? J.pl słynie z kompetencji - i tego się wszyscy trzymajmy :)

• 2 lata później...

Odkopię troszeczkę temat , wyszły jakieś nowe konstrukcje dobrze spisujące się na plaży ? 

Phenix SP 922ML

http://jerkbait.pl/topic/35135-phenix-nanotubes-m1/page-9

Ciekaw jestem recenzji tego blanku z warunków stricte plażowych, bo dotychczasowe opisy dotyczyły łowienia w rzekach. Z uwagi na porę roku jest szansa, że takie "plażowe" recenzje niebawem się pojawią ;)

• 2 tygodnie później...