Skocz do zawartości

Blank na bałtycką / morską Troć

Maras

Rekomendowane odpowiedzi

Ja za chwilę odbieram z pracowni moją nową plażową trociówkę - nowozelandzkiego CD BLRBR2160M (320cm 7-30g 6-18lb). Sam jestem ciekaw jak kij będzie się sprawował w porównaniu do moich wcześniejszych krótszych Dialuny i Elitki.

Jest szansa że blacha na Bornholmie wyląduje :)  :)  :) .

• Like 1

Po 3 latach mogę dodać jeszcze trochę wrażeń z użytkowania. Kij szybki ale i bardzo sztywny.  Przy trotkach 40 cm nie wykazywał prawie żadnego ugięcia, przy sztukach 50 plus lekkie ugięcie góry.  Zasięg wyrzutu w stosunku do np. daiwy exceler 3,15 m większy o może 10-15m. 

Bardzo krótki dolnik, nie powoduje dyskomfortu przy łowieniu?

Łowiłem taką daiwą  ale 10-15m dalsze rzuty są zachętą do kolejnego zakupu, tylko ten dolnik.

Ok. 40 cm do stopki to chyba nie za krótko, bynajmniej dla mnie.  Exceler na ten przykład  miał dla mnie za długi dolnik. Dolnik tailwalka akurat wchodzi pod przedramię przy wyrzucie, gdyby jeszcze nie ta jego sztywność, która niweluje się dopiero pod większą sztuką. 

Na marginesie https://www.youtube.com/watch?v=Bm277BELSSc&t=659s

• 2 tygodnie później...

... za chwilę pojawią się nowe i długie blanki SUZUKI z przeznaczeniem na ryby "szlachetne"  :) - 2,9m / 21gr  i chwilę później 28gr , a z biegiem czasu może i 30+ w tych samych długościach - możne warto poczekać  ;)

Możesz podesłać jakiegoś ciekawego linka z opisem o tych blanków?

Michał,

zapewne pamiętasz, że testowałem Twojego SLS'a i 25g nie robiło na nim wrażenia (nie przypomnę ile ważyła najcięższa użyta przynęta)

Osobiście z duetu:

Blaas XF SLXF10015-2N

Blaas Slim SLS9620-2N

wybrałbym slima, ale 15lb, ponieważ jest wystarczająco mocny i bardzo uniwersalny, mógłbym go zabrać na każde wielkorzeczne łowienie, poza tym bardzo lubię blanki o małej średnicy, bo kij sprawia wrażenie kleniowego patyczka. Pięknie się gnie i jest bardzo czuły.

Edytowane przez drzejko

• 4 lata później...

... za chwilę pojawią się nowe i długie blanki SUZUKI z przeznaczeniem na ryby "szlachetne"  :) - 2,9m / 21gr  i chwilę później 28gr , a z biegiem czasu może i 30+ w tych samych długościach - możne warto poczekać  ;)

Wim, ze minęły 4 lata, ale były wtedy te kije? :-)

Na razie powstał prototyp blanku 2,9m do 21gr .... możliwe , że w najbliższych dniach będę go testował i porównywał z innymi blankami o podobnym przeznaczeniu ...

Na ten temat jeszcze za wcześnie się rozpisywać ... 

Trochę cierpliwości , wszystko w swoim czasie ...

"Swój czas" nadszedł  :clappinghands: . (minęły tylko cztery lata). DOSTĘPNY w BRC - 14lb, 290cm, 7-21g, cena 1290 zł.

Wim, ze minęły 4 lata, ale były wtedy te kije? :-)

Wtedy było tylko kilka prototypów

Z tego co wiem blank był kilka razy zmieniany zanim wszedł do produkcji i oficjalnej sprzedaży

Jeden mam a właściwie miałem na warsztacie

Co do przeznaczenia pod bałtycka troć (bo temat tego dotyczy) jak najbardziej się nada :)