Skocz do zawartości

Kosmos (troche)

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

@ Wujek :D wspomniales o zolwiach , chyba Wam nigdy nie pisalem ze bardzo czesto lowiac na grunt lapia sie zolwie . Najwiekszy przy mnie zlapany mial 45 cm srednicy . Zawsze trzeba zylke odciac i uwazac zeby nie odgryzl palca , ma bardzo silne szczeki . Zolwie zyja w Illinois , Wisconsin wszedzie i wedkarze gruntowi maja z nimi problemy . Mi tez sie trafily na nocnej zasiadce :mellow: . Mama Przyroda ma rozne dzieci.... :mellow:

@Jurek,

a propos żółwi, to u nas także zdarzają się przypadki złowienia żółwia na przynętę przeznaczoną dla rybek. Wiem, że dość sporo żółwi żyje w dolinie rzeki Świder. Jakieś 3 lata temu byłem nawet świadkiem złowienia takiego żółwika na robaki... :D

Niestety nie wiem co to za gatunek.

Sebuś nie wiesz to zapytaj wujka, on prawdę Ci powie :)W Polsce żyje naturalnie jeden gatunek żółwia, mianowicie żółw błotny. Jest to gatunek wpisany do Czerwonej Księgi, więc dosyć ciekawe że go widziałeś w tych okolicach. Wiem że na Polesiu Lubelskim jest stanowisko żółwia błotnego i sa tam jego rezerwaty, choć obiło mi się również o uszy że są jego stanowiska w okolicach Warszawy. Z tego co wiem żółw ten preferuje bagniste oczka i jeziorka. Ostatnio coraz częściej pojawiają sie żółwie czerwonolice które wypuszczają na wolność lekkomyślni hodowcy. Sam nawet widziałem takiego cwaniaka w Parku Skaryszewskim, co ciekawe był bardzo płochliwy i nie dał do siebie blisko podejść.

Jurek 45cm średnicy to nie sa chyba maksymaklne rozmiary żółwia sępiego, w telewizji widziałem o nim program i żółw ten ze swoimi szczękami wygląda naprawdę przerażajaco. Grubą gałąź włożoną w lekko rozwarte szczeki kruszył bez najmniejszego wysiłku. Z tego co wiem żółw ten ma ciekawy sposób polowania. Leży nieruchomo na dnie z lekko rozwartymi szczękami i porusza wyrostkiem na języku imitującym robaka. Rybka która da się nabrać i podpłynie, po błyskawicznym ataku zostaje pożarta. Żółw ten jest bardzo agresywny i potrafi zaatakować np.nogę człowieka.

@Wujek,

dzięki za super opis! :D

Dokładnie takiego żółwika widziałem nad Świdrem.

Facet, który go wyłowił opowiadał, że jest ich tam trochę i że mają się całkiem dobrze. W okolicach rzeki są różne bajorka i moczary więc pewnie tam są główne kryjówki naszych żółwi błotnych. :mellow:

@ Wujaszku :mellow: tego zolwia 45cm to ja widzialem , ale slyszalem o wiekszych . Wyobrazcie sobie mine wedkarza przy holu , bo to niezle pracuje , nastepnie wielki zawod w slepiach [wedkarza ..nie zolwia ] po holu :mellow: .

A tak swoja droga ...zolwie w wodach , wiewiory na parepecie okien , szopy i skunksy buszujace w smietnikach , w parkach setki gesi [moze tysiace], dziesiatki saren ...zurbanizowana amerykanska zwierzyna sie przystosowala i olewa czlowieka ...skunks doslownie :lol:

Zeskanuję je i opublikuję. Jurku, z tego co wiem w każdej z tych gazet jest informacja, że możesz sobie zaprenumerować TV In-fisherman (w rozdzielczości HDTV!!). Właśnie w reklamówce jest zdjęcie tego gością z tą rybą :mellow: Wy tam w US to macie życie ... :D

Pozdrawiam

Remek