matusiak Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Wykonaj forme z poxyliny niezniszczalna ,i szybka do wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamesty Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Próbowałem nie wyszła;] lub za słabo się starałem. Muszę coś wydumać bo wiem jaki chce kształt ale nie pasuje jeden hak i trzeba coś na wzór zrobić żeby odlać właściwą główkę z tym hakiem co chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 3 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Jak hak się chowa w ołowiu to zrób przedłużkę z drutu z oczkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Extensa Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Próbował ktoś zrobić forme do odlewania ołowiu metodą traconego wosku przy użyciu szkła wodnego, pyłu kwarcowego ? potrzebuje formy do odlewania ołowiu na stelażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bies Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Witam,Panowie spróbujcie mieszanki gips(60%) + kaolin (40%) kilkanaście powtórzeń wytrzymuje. Warunek dobrze wysuszyć i sowki odpowietrzające zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Metodą traconego wosku chcesz zrobić formę do odlewania ołowiu na stelażu ? Szkoda zachodu po pierwsze taka forma jest jednorazowa i służy do precyzyjnego odwzorowania detali no chyba ze ten ołów ma mieć jakieś niesamowite kształty .Najprościej zrobić taką formę z gipsu dentystycznego klasy 2 , wystarczy model plastelina ramka i gips potem już tylko odlewamy , spokojnie 100 odlewów wytrzyma . ( Pod warunkiem ze taka forma zostanie dobrze wysuszona zero wilgoci )Tak tylko dodam ze swoje formy susze tydzień w piecu o temperaturze około stu stopni , na grzejniku dwa tygodnie powinno być ok . Broń panie boże nie zalewacie ołowiu do formy nie dosuszonej o ile przy odlewach małych gabarytów popsujecie tylko formę to przy większych odlewach grozi to okrutnymi poparzeniami . Co do form z gumosilu to nie próbowałem ale wszelkie silikony wysokotemperaturowe w tubach się do tego nie nadają szybko tracą swą sprężystość poxilina jest ok do małych odlewów trochę śmierdzi szpachla samochodowa podobnie ale trzeba unikać tak zwanych szpachli lekkich palą się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Extensa Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 ok dzięki za odpowiedz a taki gips dostane w castoramie lub tego typu sklepach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madpaw Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 wątek robi się coraz ciekawszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Niestety w casto działu protetyka nie mają . Poszukaj w okolicy zakładu protetycznego jak dobrze zagadasz to kilo czy dwa za przysłowiowe piwo dostaniesz w najgorszym razie alledrogo zostaje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 ok dzięki za odpowiedz a taki gips dostane w castoramie lub tego typu sklepach? Na allegro poszukaj, czasem można znaleźć 1kg za 13zł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Extensa Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 (edytowane) Ok znalazłem taki jak pisał @wedkarzyk1 za 1,5kg zapłaciłem 8,50 +przesyłka Edytowane 30 Października 2012 przez Extensa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Tak a propos gipsu łatwo zwiększyć jego wytrzymałość używając zamiast wody gruntu akrylowego , gips dużo wolniej krzepnie ale za to łatwiej pozbyć się pęcherzyków i nie dolewek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 Moja forma robiona na biegu z deski do krojenia -daje rade i przy pomocy tak jak widać haków zaciskających albo małego imadełka pozwala wytapiać spore ilości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 Podobnie pozyskanie ołowiu teraz jest najłatwiejsze w warsztatach wulkanizacyjnych jak też do woblerów kulki z łożysk!!!!!!!! tylko że z warsztatów mechaniki - za pivko idzie się dogadać (albo jak ma się wędkarza w danym zakładzie to za przynęty hand made ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Extensa Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Jak myślicie czy suszenie takiej formy z gipsu dentystycznego może się odbyć w piecu centralnym? czy może popękać? hmm... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Poświęć kawałek i napisz jak to się skończyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Moim zdaniem na bank popęka.Nie polecam a raczej ostrzegam przed robieniem formy z poxyliny po pod wpływem temperatury wytwarzają się trujące gazy. Ból głowy murowany nawet w przy dobrej wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Extensa Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Sprawdziłem ten gips,nie popękał ale strasznie kruchy się zrobił w palcach normalnie można było go rozłupać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Możesz dodać wody szklanej do gipsu (a raczej rozrobić gips z nią) , szybko tężeje ale po wypaleniu powinno dać efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 A może coś a la szamot -chyba taka nazwa -robi się z tego cegły do kominków i pieców ??????? Napiszcie jak to przerabialiście a ja dopytam znajomego majstra gdzie to dostać bo koszt chyba mały skoro jedna cegła wychodzi około 5 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Szamot nie jest drogi ale nie uzyskasz gładkiego odlewu, przez co będzie problem z wyjmowaniem.Aluminium jest jednak niezastąpione. Do odlewania stelaży można zrobić formę z blach o odpowiedniej grubości, potrzebujemy ich cztery, najjepiej jednakowej wielkości Dwie składamy do kupy i frezujemy np dremelem kształt przyszłego odlewu (na wylot). Pamiętamy o wierceniu otworów na kołki prowadzące żeby nam się forma nie przesuwała. Rowek pod drut - suwmiarką robimy rysę na obu częściach formy i brzeszczotem wypiłowujemy rowek. Dwiema pozostałymi blaszkami zakrywamy boki. składamy wszystko do kupy w imadle i wiercimy otwór pod wlew od góry. Zaczynamy od wiertła np 2mm i stopniowo poszerzamy wlew.W ciągu niecałej godzinki mamy zrobioną formę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 ja dopytam znajomego majstra gdzie to dostać bo koszt chyba mały skoro jedna cegła wychodzi około 5 złZaprawę szamotową dostaniesz na przykład w Castoramie na dziale budowlanym przy cegłach szamotowych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bies Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Witam,dziwne, podałem recepturę, a dalej szukacie: unigrunt, woda szklana, szamot. Pewnie jeszcze parę dodatków byłoby znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sil Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Najprosciej formy można zrobić z płaskownika aluminiowego , ja do odlewania główek jigowych i kogutowych zrobiłem w godzinę koszt płaskownika to 40 zl a wystarczyło na 8 form.Aluminium łatwo się obrabia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Tak aluminium to najlepszy materiał na formy do odlewu ołowiu ale wymaga minimum warsztatowego ; wiertarka , imadło ,piła , dobry młotek i trochę wolnego miejsca w którym mozna bezkarnie pohałasować , formy wykonane z alu. są prawie niezniszczalne .Formy z gipsu polecam tylko ze względu na ich łatwość wykonania i niewielkie koszty , co do suszenia to nie warto się z tym śpieszyć lepiej parę dni dłużej ale spokojnie , mamy teraz sezon grzewczy grzejnik czy kaloryfer jest do tego idealny .A propos zaprawy szamotowej to formy z niej są zbyt kruche łatwo je uszkodzić o precyzji odlewu nawet nie wspomnę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi