Skocz do zawartości
  • 0

jaka lina do kotwicy?

Herman

Pytanie

Cześć. Koledzy- jaką linę mam kupić do kotwiczenia pontonu? Kotwice 5 kg. Obecna linka, którą posiadam, ma zbyt małą średnicę, nie jest to wygodne przy szarpaniu się z dnem :D Jaką optymalną średnicę powinna posiadać taka linka? Linek są różne rodzaje, jedne bardziej, inne mniej nasiąkające wodą, są linki z różnych materiałów. Pewnie jedne są do kotwiczenia np. a drugie do naciągania żagli, czy jak to się tam nazywa :D A ja się na tym nie znam :D

Taka mogłaby być?

http://www.boatshop.pl/?d=produkt&id=403&k_m=39

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja mam do łódki i do pontonu linkę 12 mm. z Alle.. za jakieś grosze.Jest oczywiście z polipropylenu. Huśtawka dla dzieci też się na niej opiera. Proponuje kupić ze 30 metrów, zawsze się przyda . Ja kupiłem 40 kilka lat temu i poszło wszystko:

- 15 m. do kotwicy regulowanej 1-15 kg

- 3 m. do pontonu na płytkie ( do 2m.) i małe akweny.

- reszta do sanek, huśtawek. itp. itd.

I zostało tylko parę metrów...

• 0

Ja tez sie nie znam. :D

Ladnych pare lat temu kupilem kilka roznych linek w sklepie sportowym/żeglarskim i zapotrzebowania nie ma.

Napisze moze jakie klopoty mialem z linkami:

- linka bardzo luzno spleciona co bylo wygodne w wyciaganiu nawet sporych ciezarkow ale za to jak sie porobily wezly to nie sposob bylo tego rozplatac. W fakture linki lubily tez wnikac rozne zanieczyszczenia, ktore trudno bylo wyplukac.

- jezeli linka byla bez dodatkow wł. sztucznych (poznac po tym, ze przy probie zabezpieczenia przez nadtopienie palila sie i nie stapiala) lubila szybko zgnic.

- zbyt duza grubosc linki powodowala (glownie na pradzie) koniecznosc zwiekszenia ciezaru kotwicy z powodu duzej powierzchni naporu wody.

Jezeli tutaj oferuje sie jeszzce cos co plywa (ja sie tym nigdy nie kierowalem) i jest to linka zeglarska to nie ma co sie zastanawiac i brac 10mm. Powinno byc dobrze.

Najlepiej jednak takie rzeczy kupowac w sklepie gdzie mozna sie temu przyjrzec namacalnie. To nie jest obecnie droga rzecz.

Gumo

• 0

Dodam od siebie że 600kilowa moją łajbę trzyma na kotwicy linka 10mm, od paru sezonów bardzo często w nurcie Odry.Poza tym pływająca bo w razie konieczności pozostawienia kotwicy w wodzie linka da nam znać gdzie ona jest, bo większość linki będzie pływać po powierzchni to jest ważna cecha linki.

• 0

Siemka panowie potrzebuje jakiejś linki do kotwicy grubość ok 1cm. Nie ma u mnie jakiegoś sklepu żeglarskiego żebym mógł kupić ewentualnie leroy merlin ale tam mały wybór w sumie 1 jest niebieska 1cm gruba ale sklada sie tylko z 2 oplotów i wydaje mi sie ze taka linka moze sie szybko przetrzeć na kotwicy. Ktoś ma jakiegoś sprzedawce na allegro sprawdzonego ?

• 0

Siemka panowie potrzebuje jakiejś linki do kotwicy grubość ok 1cm. Nie ma u mnie jakiegoś sklepu żeglarskiego żebym mógł kupić ewentualnie leroy merlin ale tam mały wybór w sumie 1 jest niebieska 1cm gruba ale sklada sie tylko z 2 oplotów i wydaje mi sie ze taka linka moze sie szybko przetrzeć na kotwicy. Ktoś ma jakiegoś sprzedawce na allegro sprawdzonego ?

Kup na Allegro pierwszą lepszą linkę propylenową o średnicy 12 mm. Plecioną. Dłonie ci się przy 12 mm lince uradują. Chyba, że głównie na rzekach wędkujesz. Wtedy istotny jest napór nurtu na linke i lepiej trochę cieniej.

Np. sprzedawca poniżej - wiele kolorów dostępnych:

http://allegro.pl/lina-linka-polipropylenowa-pleciona-fi-12mm-1mb-i3955193964.html 

Edytowane przez godski

• 0

Ja mam do łódki i do pontonu linkę 12 mm. z Alle.. za jakieś grosze.Jest oczywiście z polipropylenu. Huśtawka dla dzieci też się na niej opiera. Proponuje kupić ze 30 metrów, zawsze się przyda . Ja kupiłem 40 kilka lat temu i poszło wszystko:

- 15 m. do kotwicy regulowanej 1-15 kg

- 3 m. do pontonu na płytkie ( do 2m.) i małe akweny.

- reszta do sanek, huśtawek. itp. itd.

I zostało tylko parę metrów...

Na 40 kilka lat to nie wyglądasz a, że jeszcze z alle... kupiłeś ;)

Edytowane przez Tomek88

• 0

Na 40 kilka lat to nie wyglądasz a, że jeszcze z alle... kupiłeś ;)

Ładnie wyłapałeś. Powinno byc rzecz jasna - " Ja kupiłem 40 metrów kilka lat temu..."  Już poprawiam.

Nic się nie rozciąga. A poza tym nawet lepiej gdyby się trochę podczas wiatru rozciągała. 

Edytowane przez godski

• 0

Ciekawe. Ja swoją z rdzeniem też mam około 8 lat. I zarówno przy kotwicy jak i huśtawkach sprawuje się bez zarzutu.

A przy huśtawkach swoje przeżyła. Nie zdejmuję ich na zime. Tak więc mróz / upał i nic. 

Może nie zabezpieczyłeś dobrze końcówki ?. Ja mam wszędzie odpowiednio ściśnięte i dodatkowo stopioną końcówkę liny.

Z tego co pamiętam te z rdzeniem mocniejsze.

Edytowane przez godski

• 0

Łowiłem i na 2 i na 5 i na 25 metrach - żyję.

no jak lowiles na wodzie 1-2m to sie zgodze ;) pusc taka kotwice na 10-15m ;) cieplo w rekach sie robi.

A od jakiej się nie robi ciepło po opuszczeniu na 15m przepuszczając linę w dłoniach?

Edytowane przez Pumba

• 0

Myślę że linka 10 mm będzie w sam raz. Ja mam 5 albo 6 z Juli. Straszne ścierwo. Skręca się, pętli supła i plącze. Mam tego g... z 50 metrów. Używać się nie daje a wyrzucić szkoda. Tak że nie polecam, grubsza lepsza. Co do końcówek: samo opalenie nie wystarcza. Prędzej czy później popęka i zrobi się krowi ogon. Linkę trzeba najpierw porządnie opalić a potem zrobić opaskę z juzingu, koniecznie przeszywaną. Sposób na opaskę zapewne można znaleźć w necie albo w każdej książce żeglarskiej dla początkujących. Można jeszcze kombinować z jakimiś opaskami metalowymi albo z rurką termokurczliwą ale porządna opaska z juzingu to chyba najlepszy sposób.

Aha, juzing to taka nić do szycia żagli. Są grubsze i cieńsze. można chyba kupić w sklepie żeglarskim ( dokładnie nie wiem, bo nigdy nie kupowałem ).