Skocz do zawartości

okoniówka o akcji fast bez wklejki

Bachamut

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko, że ten Konger kosztuje chore pieniądze i nie jest wart takiej kasy. Jeżeli masz możliwość kupna w "hurcie" to OK, ale w przeciwnym razie ... Uważam, że albo kupić za stodziesiąt pln Mikado Lexus Spahire - wklejkę, ale bardzo elektryczną i dobrze pracującą, i cieszyć się fajnym kijem, posiadającym jednak liczne mankamenty, albo dozbierać na kij pracowniany. Wybór okoniowych nie wklejek jest dość ubogi niestety.

Kwestia subiektywna ;) Według mnie warta, i nie żałuję ani grosiwa  B)

• Like 1

Na to wygląda,że nie da rady znaleźć kijka o takiej jak podano charakterystyce wśród seryjnych do 400zł.Można spróbować kijek seryjny przezbrojić w lżejsze przelotki z innym trochę układem i zmniejszyć trochę akcję krowiego ogona,jaka przeważnie występuje przy seryjnych kijach do max 7g (przerobiłem kilka budżetowych kijków pod siebie i jestem jak najbardziej zadowolony),ale nie każdy ma chęć się w to bawić.Chyba najprostrza rada poczekać,dozbierać mamony i kupić coś z wyższej półki,lub zamówić w pracowni bądz ukręcić samemu odpowiedni kij,ale to wiąże się oczywiście z innymi kosztami.

Edytowane przez PablovelLoco
  • Like 1

Lekko przekraczasz budżet i masz

http://www.pirania-sklep.pl/wedki/pezon-michel/pandora-perch---200cm-0-5-7g.html

Do dłubania ideał.

Szybki fantastyczny kijek.

Robiłem nim chwilkę i jestem zakochany.

Zawsze mozesz też wziać mikado

Patrz też paladin cx thekilla, chyba jest na giełdzie.

Przejrzyj ten wątek http://jerkbait.pl/topic/29825-łowienie-białorybu-na-spinning/page-31

Nie wiem czemu wklejanka lrf ci nie pasuje, to szybki kij naprawde do dłubania super

Popatrz na prace.

Napisz do goscia i sie dowiedz wiećej o patyku

Edytowane przez ezehiel

mdziam_78, tu masz film na którym widać pracę pandory -

Skoro napisałeś o pracy to widać od razu, że to nie ma nic wspólnego z wklejka.

Więc sorry... Lepiej czasem przemilczeć.

Jak jesteście z wawy skoczcie do centrum wedkarskiego mają kije do ul, można pomacać pobujać.

Damian - czym będziesz łowił na tym kiju? Gumiś, obrotówka... Każda przynęta ma inną charakterystykę pracy, jak dodasz do tego nurt wisły to zaraz wyjdzie, że kij ma startować od 3g.

Damian, z tego co widzę szukasz od jakiegoś czasu, to jest kolejny temat który założyłeś w poszukiwaniu patyka.

Także odpowiedz na powyższe pytanie. Na co chcesz łowić i gdzie.

Więcej info byś dostał w cw, raven i paru innych sklepach, a wygląda mi to wszystko na szukaniu teorii bez poparcia praktycznego.

mdziam_78, tu masz film na którym widać pracę pandory -

Skoro napisałeś o pracy to widać od razu, że to nie ma nic wspólnego z wklejka.

Więc sorry... Lepiej czasem przemilczeć.

Masz rację... lepiej przemilcz:

Producent opisuje wędki:

"Wyposażona w szczytówkę z solidnego włókna węglowego, przeznaczona do delikatnych metod połowu okoni. Ultralekka oraz wykonana z materiałów najwyższej jakości, pozwala wykryć każde, nawet najdelikatniejsze, branie oraz szybko zaciąć rybę. Każdy okoń będzie na haczyku zanim się zorientuje!Przeznaczona do delikatnych przynęt mikrojigowych, drop shota oraz lekkich główek jigowych etc. Odpowiednia do łowienia w mieście oraz miejscach trudno dostępnych."

jak dla mnie SG lrf sa ok do lekkiego jiggowania ale na obrotowki/woblery troche za spolegliwa szczytowka, no okonie teraz uzywam mj solpara rock fish (0,5 -7) jest bardziej uniwesalna niz kij sg, wczoraj udalo mi sie zlowic dwa okonki 30+ zadnego problemu z holem, akcje okreslibym moderete fast (producent opisuje regular fast), 

mj crostage mebaru wedlug opisu jest szybsza niz solpara wiec powinna spelnic oczekiwania , chyba trudno bedzie znalesc wedke podobna jakosciowo w tym przedziale cenowym

Sakura Sportism Neo 702 213 0.9-7g model na 2015. Jest na allegro. W nowej wersji szczytówka jest delikatniejsza, a sama wędka szybsza. Poprawiono również uchwyt kołowrotka. 

Może jeszcze MITCHELL MAG PRO EXTREME SPIN 662L 198cm 2/8g Pisałem kiedyś do fishing-martu w sprawie tej wędki. Jest dużo szybsza i sztywniejsza niż parabellum, ale szczytówka jest delikatna. Mitchella ma ten sam sprzedawca na allegro. Napisz do niego, porówna te wedki.

Edytowane przez dud1

• 4 lata później...

a co polecicie w zastepstwie microflexa 230 3-15g

zalezy mi na ciut wiekszych przelotkach aby wezel laczacy fluorocarbon fajnie przechodzil

ma ogarnac okonie na ciezko i sandacza na lekko oraz klenie i bolki na sieczke 

wiec fajniej aby bylo ciut szybsze od microflexa .

zastanawiam sie nad xlnt3 savage gear 240 4-18 

mpp2 bedzie raczej zawolne .

zalezy mi na ciut wiekszych przelotkach aby wezel laczacy fluorocarbon fajnie przechodzil

XLNT3 jest bardzo szybkim kijem , Mpp2 zdecydowanie lepiej model 7-23 221cm typowy fast fajnie trzymajacy rybe bez problemu ogarniesz nim to co potrzebujesz. Od siebie poleciłbym ci Symbiana Hx Razora 2,11 do 10g blednie opisanego , bardzo szybki i czuly szczyt.  Fajnie wcina i pieknie sie gnie bez zadnych przesztywnien itp numerow i kolkowatych dolnikow, ogarniam nim gumisie na glowkach od 3g do 15g , nie jest papierowy i zdecydowanie czulszy niz oba kije od savaga ktorymi lowilem. Duze przelotki miota pieknie i dlugosc mu nie przeszkadza, Dla mnie nr1 z uniwersalnych kijków w bardzo atrakcyjnym budżecie,

Jakiego węzła uzywasz? 

Albright knot ladny smukly wezelek jednak w microflexie blokowal sie na przelotkach troche .

Mysle tez nad psycho perch 220-230 3-18

Mpp2 7-23 to juz kawal kija na okonie .

A sandacze to raczej gumkami 7-8cm wiec celuje cos kolo 15g wyrzutu

Na wieksze gumy i ciezsze glowki mam kij 12-42 .

• 2 tygodnie później...

Kupilem kijek okuma psycho perch 230 3-18

Kijek ma technologie ufr czyli nie manwklejki lecza delikatniejsza szczytowka jest wkoponowana w blank .

Jest krotsza od wklejki i sztywniejsza .

Lecz mieksza niz by byl to normalny blank .

Mysle ze ogarnie mniejsze boleniowki i twitche .

Z minusow brak spigota ale czy to wada ?

I przelotki to samo co w microflexie czyli micro . Tego nie lubie po uzywam dlugich przyponow fluoro .