Skocz do zawartości
  • 0

KŁUSOWNICY!!

jacavip

Pytanie

Wczoraj nad Wisła za Konstancinem widzialem juz jakichs idiotow ktorzy dziarsko sobie spinningowali wydawalo mi sie ze poluja na szczupaka ale pewny nie jestem bo nie bylem zbyt blisko. Czy ludzie naprawde nie mysla??!! Czy nie moga dac sie rybie w spokoju wytrzec?? Ale na szczescie wydaje mi sie (mam nadzieje) ze teraz szczupak nie bierze i wrocili o kiju.... Co zakraj, co za ludzie...

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@jacavip

Zaraz, zaraz, Kolego !!!.......po co od razu wyzywasz od idiotów.

Ja zaczynam spinningowanie i trolling na Narwii od kwietnia, a nawet od końca marca jeśli lody wcześnie zejdą.....poluję wyłącznie na okonie, które pięknie w tym okresie biorą......też mnie do kłusowników zaliczasz????

• 0

@jacavip

Zaraz, zaraz, Kolego !!!.......po co od razu wyzywasz od idiotów.

Ja zaczynam spinningowanie i trolling na Narwii od kwietnia, a nawet od końca marca jeśli lody wcześnie zejdą.....poluję wyłącznie na okonie, które pięknie w tym okresie biorą......też mnie do kłusowników zaliczasz????

Ciebie? Oczywiście!! Jesteś Pierwszy Kłusol Rzeczypospolitej Kaczej!! :lol: :lol: :lol: :lol:

• 0

@Jacavip,

rozumiem twoje zdenerwowanie ale pamiętaj, że na spinning łowi się wiele gatunków ryb, a niektóre można nawet w styczniu, lutym, itd.

Prawdopodobie spinningiści, których widziałeś szukali pierwszych jazi i kleni na Wiśle. :D

A jeżeli wydało ci się to podejrzane i wyglądało na kłusownictwo to następnym razem zadzwoń na Policję lub PSR.

• 0

A powiedzcie mi taka rzecz.

Jak sie ma spinningowanie w jeziorze w kwietniu.

I majac zalozony przypon na szczupaka. :unsure:

Sam Tak wedkuje, chociaz na pierwszy rzut chodze za szczupakiem to wcale nie prawda.

Bo poluje sobie na okonie.

Okonie oczywiscie i tak wypuszczam. :unsure:

A przypon, zreszta delikatny, mam po to aby jak sie trafi szczupak, to zeby pozniej nie zdychal z moja przyneta w przelyku.

Szczupak po delikatnym wyhaczeniu trafia zreszta i tak do wody.

:mellow:

Lecz niestety z byt duze jest u nas klusownictwo i kazdy taki przypadek jest traktowany bardzo podejrzanie.

Wiem o tym doskonale bo sam jestem straznikiem. :mellow:

Rafal B)

• 0

Moi drodzy koledzy,

Przecież nie jest kłusownikiem wędkarz który chroniony prawem przyłów - np. szczupak, boleń w kwietniu - delikatnie odczepi i zwróci mu wolność...Dla mnie większym kłusownikiem jest ten kto po zakończeniu okresu ochronnego zabierze szczupaka czy inną do domu - ale to moje osobiste zdanie.

Takie zachowanie jest wytłumaczalne jeśli od tego zależy czy rodzina ma co jeść - są i takie przypadki, ale w naszym przypadku za równowartość przeciętnej wędki możemy kupić połowę sklepu rybnego.

Poza tym nie ma co się niezdrowo emocjonować - złość piękności szkodzi :lol:

Pozdrawiam,

P.

• 0

Witam

Ostatnio mój Ojciec pytał się o ten problem. I okazało się że wolno łapać na jeziorach. Sprawa przecież się ma tak jak ze złapaniem ryby niewymiarowej - wypuszczasz i tyle. Mnie tego typu dywagacje nie interesują bo o takiej rzeczy jak siatka na ryby już dawno zapomniałem. Sądzę że chyba gorszym przestępstwem jest nagminne łapanie ryb zaraz po zarybieniu a niżeli złapanie teraz szczupaka i wypuszczenie go.

pozdrawiam Maciek

• 0

Dla mnie większym kłusownikiem jest ten kto po zakończeniu okresu ochronnego zabierze szczupaka czy inną do domu

Za kłusownika się nie uważam, a rybkę czasami zjeść lubię. Jeżeli ryba jest złowiona poza okresem ochronnym, przy użyciu leganych metod i jest większa niż przewiduje to wymiar ochronny to wędkaż ma prawo ją zabrać i zjeść. Natomiast Ty nie masz prawa nazywać takiego wędkarza kłusownikiem.

• 0

Uderz w stół a nożyce się odezwą A kolega widział cudzysłów? Masz prawo - ale czy nie fajniej jest dać rybie urosnąć i powołać do życia potomstwo?

Podobał Ci się artykół Oriona z Anglii?? Jeśli tak to zastanów się dlaczego tak tam jest a u nas nie!!

A jak masz czasami ochotę na rybę to sobie kup fishmaka w McDonalsie (masz po drodze do Dziekanowa) lub Filety Kapitana Igloo

Zresztą mam nadzieję, że Twoje prawo zabierania złowionych ryb z wód publicznych zostanie wkrótce ograniczone.

Pozdrawiam,

P.

• 0

Mam przeczucie, niemal graniczące z pewnością, że uczestnicy tego forum to prawdziwi wędkarze, zainteresowani emocjami związanymi z przebywaniem nad wodą, sportowym połowem ryb oraz późniejszym dzieleniem się wrażeniami z kolegami po kiju.

Nie jest wielkim grzechem zabranie raz na jakiś czas ryby do domu, jednak ja jestem zwolennikiem podejścia ortodoksyjnego - wypuszczamy wszystko, przynajmniej do czasu kiedy populacja ryb w naszych wodach nie osiągnie średniej europejskiej.

Póki co z roku na rok jest coraz gorzej.

Nie było moją intencją sprawianie komukolwiek przykrości ani tym bardziej obrażanie ludzi którzy są w porządku. Jeśli kogoś dotknąłem to najmocniej przepraszam.

Pozdrawiam,

P.

P.S.

świetne rybki dają też w Serocku Pod złotym Linem :lol:

• 0

temat zabierania złowionych ryb,był niedawno poruszany na tym forum,i jak dobrze pamiętam stanęło na tym,że tę decyzję podejmuje się indywidualnie,bo ma się poprostu do tego prawo.

Ja ,jako rybożerca ,często zabieram złowione ryby,bo je poprostu uwielbiam,i trudno mi sobie wyobrazić sytuację, że złowioną dajmy na to trotkę wypuszczam,a w drodze powrotnej jadę na bazę rybacką kupić sobie trotkę. :unsure:

Ps.fishmaka nie ugryzłbym ,choćby go miodem smarowali.SMACZNEGO <_<

• 0

To się włącze...

Może się mylę ,ale w Serocku 'Pod złotym linem' jak i w wielu innych knajpach olbrzymia część ryb pochodzi z kłusownictwa.

Proszę pana a ten szczupaczek to świeży? -Świeżutki,wczoraj przez rybaka złowiony! A To dziękuje nie skorzystam-Rozmowa oczywiście datuje sie na początek kwietnia :angry:

Myśle że wszyscy zdajemy sobie doskonale sprawę gdzie leży przyczyna(a raczej wiele)stanu polskich wód,i akurat to forum jest jednym z niewielu miejscw tym kraju w którym niepotrzebne są wykłady o poprawności czy też moralności wędkarskiej

• 0

proszę bardzo,jeśli mamy od czegoś zacząć, to proponuję ratujmy szczupaka!!!Pora na to jest wielka,bo wszystkie rowy połączone z jeziorkami,są teraz wypełnione tą właśnie rybką,a wzdłuż tychże rowów całe rzesze różnej maści kosynierów,wyposażonych w widły, ościenie ,grabie i bóg wie co jeszcze,pilnują tarła jak nikt z nas.Propozycja jest prosta,ruszmy tyłki i pojeżdzijmy po okolicy,a każdą taką sytuację zgłaszajmy na policję.Tak że bez wysiadania z samochodu i narażania się na bezpośrednie zagrożenie, zrobimy dla tej ryby więcej niż kiedykolwiek nam się to uda,siedząc przed komputerem. :(

• 0

@cezorator

Kolego Pacocha !!!

Wypraszam sobie robienia chamskich i do tego nieprawdziwych komentarzy pod moim adresem.

Niestety widzę, że chamstwo to twoja natura, co udowodniłeś juz kilka razy na innych forach w postaci bezczelnych komentarzy. Obrażasz ludzi nie mając do tego prawa, ani żadnych podstaw, inni użytkownicy WCWI także zwrócili uwagę na twoje kąśliwe wypowiedzi. Szydzenie, ośmieszanie i drwiny to dla ciebie codzienność, dla mnie jest to objaw infantylności.

Odnoszę wrażenie, że ty nawet nie znasz definicji kłusownictwa skoro za okazyjne łowienie poza strefą(z czystej ciekawości i chęci poznania reszty zbiornika)nazywasz mnie i Krzyśka(też łowił poza strefą) kłusownikami. Jesteś strasznie sztywno myślącym człowiekiem, kurczowo trzymającym się prawa, którego i tak dobrze nie znasz. Na szczęście ja nie mam tak nieelastycznej konstrukcji psychicznej jak ty i co prawda nie czułem się całkowicie komfortowo łowiąc tam gdzie nie powinienem, ale do kłusowania to jest jeszcze daleka droga.

Jeśli juz musisz komuś dosrać i dopiec to przynajmniej przedstaw jakieś twarde dowody. Ja tobie udowodniłem całkowity brak wiedzy na temat legalności dzikiego zarybiania w EU, poparłem swoją wypowiedż przepisami dyrektywy wodnej i prawem europejskim....czarno na białym tam jest napisane co jest legalne!!!......dziwi mnie tylko to, że ty jako ekolog, człowiek zajmujący sie ochroną przyrody w Polsce, nie znasz tak podstawowych aktów prawnych.......to jest kompromitacja !!!........ ale niestety takich własnie urzędasów mamy w naszym kraju.

Napisałem również o twoim irracjonalnym zachowaniu na łodzi, gdzie dostałeś kompletnego mentalnego odjazdu na widok 50cm fali na j.Asunden i prawie zacząłeś mnie lać wiosłem w amoku i panice. Może i to jest dla niektórych zabawne, ale uwierz mi, że zarówno mnie jak i Krzyśkowi do śmiechu wtedy nie było, byliśmy mocno przerażeni twoją, jakby nie mówić psychopatyczną reakcją.

Niestety ty się kompletnie nie nadajesz do łowienia z łodzi.

Krótka rada dla ciebie.......zrejestrowałeś się na jerkbait.pl dopiero w lutym tego roku, liczba postów 19, to nie jest twoje prywatne forum, oprócz ciebie są setki innych użytkowników tak jak ty mających wady i zalety, nie pouczaj tej społeczności co i jak ma pisać, bo to po prostu nieelegancko, ty starasz się dbać o poprawną polszczyznę, inni nie dbają, smutne to jest, ale różni są ludzie i trzeba to uszanować.......niestety ty tego nie potrafisz.

*** do Admina

Remku, przepraszam za te wycieczki osobiste i ostre słownictwo, wiem, że to powinno pójść na priva, ale niestety nie mogę po raz kolejny tolerować obrażających mnie postów autorstwa @cezoratora, to się staje niesmaczne i upierdliwe, dlatego też postanowiłem umieścić ten tekst w wątku. Przynajmniej ostrzegę innych przed wspólną wyprawą na ryby z w/w . Myślę, ze się nie obrazisz, że tak właśnie zrobiłem. Jest to równiez ostatni mój post w tym wątku.

Pozd.