Skocz do zawartości

Oderwana stopka od dragon manta dropshot

molczito

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby jednak nie uznali gwarancji to możesz spróbować transparentnego kleju epoksydowego. Dobrze, że ułamało się pod skosem i jest spora powierzchnia styku dla kleju. Gdyby już w pełni zaschła Ci po tych 24 h epoksyda to, możnaby pokusić się o wzmocnienie od zewnątrz. Delikatny bandaż z siatki szklanej na owijkę jako zbrojenie pod warstwę zewnętrzną. Po takim zabiegu powinien długo wytrzymać. Później zmatowić papierem ściernym i pomalować pod kolor jeśli byś chciał.

Pendergrast pomysł dobry, tylko czy to wytrzyma? A epoksydowy permatex był by dobry? Czytałem,że schnie w 5 minut. Z bandażem i lakierowaniem nie było by kłopotu, bo mam znajomego lakiernika.

Jako, że mam trochę doczynienia z branżą różnych klei, powiem tak. Te 1,2,3... 5 minut którymi chwalą się na opakowaniach epoksyd producenci to tzw. wstępny czas wiązania/sieciowania... Czyli przekładając na nasze, klej wiąże na tyle by elementy klejone same już nie poruszyły się względem siebie. Końcowy czas wiązania ( to nas interesuje ) uzyskuje się w zależności od producenta kleju po 12h, 24 h lub nawet 7 dniach ( Distal Classic ). I dopiero po takim czasie powinno się daną rzecz używać ( mimo, że wygląda że zaschło wcześniej itp. ) Z zasady nie powinno się poruszać elementów klejonych epoksydą po ich prawidłowym spasowaniu ( już tak jak to ma wyglądać po zaschnięciu, bez korekt ) ponieważ zazwyczaj zrywane są wiązania molekularne spoiny. Złapać złapie ale już nie będzie tej wytrzymałości. No właśnie co do wytrzymałości takiego wiązania jest to zazwyczaj od 100 do nawet 300 kg na cm^2 powierzchni łączonych ( testy laboratoryjne ). Dlatego jak pisałem im większa powierzchnia klejona tym lepiej ( przy takim ułamaniu masz większe szanse na lepszą wytrzymałość ) Robiąc dodatkowo omotkę/bandaż zewnętrzny i zalewając go klejem wytrzymałość powinna być odpowiednia do normalnego użytkowania. Gdybyś się zdecydował na omotkę to przejedź to papierem ściernym i zdejmij farbę z tego miejsca. Zmatowienie nawet brutalne a potem oddłuszczenie powierzchni daje bardzo dużo przy klejeniu.

• Like 2

Pendergrast mozesz napisac który z dostępnych klejów będzie dobry? Możesz podać kilka rodzaji. Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Używałem kilku firm. Dragon, Pattex, Technicqll, Pro Seal ( robi świetne kleje epoksy do klejenia metali ) ale z transparentnych najbardziej przekonałem się do firmy Bison.

Zrobie tak jak pisał Brambor. Oddam do serwisu jak nie uznają gwarancji i nie będą chcieli zrobić za opłatą to w tedy pomysł Pendergrasta będzie chyba najlepszy. A może ma ktoś do sprzedania jakiegoś na dawce? Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

M4TYY a co ma do żeczy kołowrotek specjalistyczny? Jak byś czytał to byś wiedział, że tyo z mojej winy było.

Do rzeczy nic nie ma  :lol:, po prostu rozbawia mnie jeden fakt, jak producenci stosują tego typu chwyty marketingowe, nazywając młynek manta ,,dropshot,,  B) czyli do niczego innego być nie może, tylko do dropshotu; niby z nazwy tak wynika :D. Cóż tu więcej powiedzieć, powodzenia z naprawą. 

A swoją drogą jestem ciekaw jak podejdzie to tego firma Dragon. Niedawno brat zgubił sprężynkę od kołowrotka Robinson, napisałem e-maila do serwisu Robinson i dostałem szybką odpowiedź że mam podać adres do wysyłki, przesyłka za dwa dni już była u mnie, mało tego dali jeszcze dwa łożyska i dwie tubki smaru i naklejki i nikt nie pytał o gwarancję.

Pendergrast napisz czym to w razie czego odtłuścić?

Acetonem lub benzyną ekstrakcyjną.

Odezwij się również do kolegi z forum @spinnluki bo ma on coś wspólnego z firmą Dragon wnioskując z tego wątku:

http://jerkbait.pl/topic/54865-okuma-dragon-bardzo-dziwna-historia/page-3

Może coś pomoże :)