Skocz do zawartości

niezniszczalne multiplikatory, konstrukcje ...

darkonis

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chciałem zakładać  nowego tematu i zaśmiecać forum , ale nie wytrzymałem...

Ostatnio smarowałem swoje multiplikatory iiii...

Zillion jak to zillion  nic szczególnego w środku nawet rzekł bym przekładnia słabsza jak  w big baicie dragona    ( drobne ząbki  )..  Konstrukcja  którą można  raczej  zajechać i raczej do lżejszych zadań   ...  Jednak to co zobaczyłem w Plutonie 200 to się zastanawiam czy da się go w ogóle  zajechać... Potężne koło zębate o dużych zębach i najciekawsza rzecz jaką odkryłem, a nie wyczytałem przed kupnem tego multiplikatora to zdublowany anti-revers ... Z początku nie wiedziałem jak ten zdublowany  anti-revers złożyć (instrukcja nic  nie pokaże)  bo pierwszy raz  takie coś widzę , ale potem zajarzyłem ... Powiem wam że to ciekawe rozwiązanie i zarazem prawie że niezawodne, bo jeżeli jakimś cudem uda nam się zajechać  łożysko oporowe, lub ono przepuści, to jest jeszcze dubler ( prosty konstrukcyjnie ale  niezawodny)... W dragonie owo łożysko mi trochę siadło po sezonie i w zimne dni przepuszczało ... Nie pomagało nic dopiero odgięcie plastikowych blaszek które odciągają wałeczki pomogło i teraz nawet ze smarem nie przepuszcza...

Bałem się strasznie tych okrąglaków bo to nie leży w małej dłoni , ciężka konstrukcja (głupie gadanie ) itp...  

Teraz wiem że kolejna moją zdobyczą będzie Ryoga bo to jeszcze lepsza konstrukcja od Plutona ...

Jeżeli ktoś zna podobne konstrukcje proszę wrzucić linak ... Może Z2020  ma podobnie , może lexa , alphas 150 czy shimano CC nie wiem mam problemy z netem nie mam jak to wszystko posprawdzać ...

Link do ryogi :

Pozdrawiam ....

Nasz kolega z forum do którego wysłałem multiki na serwis napisał że Pluton ok achy i ochy .Ale opinia o Quantum Cabo 21 Pts mile mnie zaskoczyła tu cytat "

moim zdanie kawałek pożądnego multika pochula pochula lata przekładnia na dozywocie

wymieniłem mu tylko łozysko podpory "

I dlatego mam dwa :)

Pozdrawiam

Edytowane przez rothen

Przekładnia jak przekładnia w większości jest na dożywocie  ... Jednak trzeba się czepiać najsłabszych elementów  i takim jest np. łożysko oporowe .. No niby groszowa sprawa jak siądzie, ale nie koniecznie łatwo je kupić ..Po za tym przykład z nad wody w tamtym roku : chciałem potrolować bo taki mróz był, że nie dało się łowić i co.... i  mój najmocniejszy wtedy zestaw zawiódł przepuszczało łożysko ...

Fakt Pluton 200 i Ryoga 1016HL przy temperaturach bliskich 0C chodziły byle jak i były zaje....ście zimne w dotyku , ale znowu dla Zilliona 100 SHLA nie stanowiło to problemu śmigał jak wściekły .Ale nie jest to mój typ na dożywocie :)

Wiem

To czarodziej .Po jego serwisie moje multiki śmigają prawie jak Megabassy ????????

Tylko, że ten Cabo to "młodziak na dotarciu" w porównaniu z moim Quantum 1421 MG :D

Pewnie będzie z 15 lat różnicy między premierami rynkowymi a staruszek nadal "jak młody Bóg" :)

PS był w tym samym serwisie ;)

Edytowane przez rothen
  • Like 1

To jest opisane  jako stopper  pozycja  36 na schemacie , taka zapadka ... Jak dla mnie to  jest to rewelacja ...

Jak łowiłem późna jesienią to wszystkie multiki są zimne ... Może  dlatego że wszystkie metalowe:)

Zauważcie też jaki Ryoga czy Pluton ma przedział rzutowy ... Przy takiej wytrzymałości to nie do ogarnięcia przez inne  kręcioły ...

Edytowane przez darkonis

To jest opisane  jako stopper  pozycja  36 na schemacie , taka zapadka ... Jak dla mnie to  jest to rewelacja ...

Jak łowiłem późna jesienią to wszystkie multiki są zimne ... Może  dlatego że wszystkie metalowe:)

Zauważcie też jaki Ryoga czy Pluton ma przedział rzutowy ... Przy takiej wytrzymałości to nie do ogarnięcia przez inne  kręcioły ...

Nie nakręcaj się CC kasuje Ryogę w przedbiegach...  ;)

• Like 3

CC  DC link:

Konstrukcyjnie prawie że takie same  po za hamulcem rzutowym oczywiście...Przekładnia solidna , jednak brak uszczelniaczy w przekładni tak jak w przypadku ryogi no i jest węższa troszkę niż w Plutonie ( w Ryodze chyba też ciut węższa)... Brak też owego dublera łożyska oporowego ( ale ma taka rzecz że dało by się to wstawić)... Po za tym CC chyba strasznie się rysuje ( pewnie lakierowany) bo jak oglądałem się za używkami na ebayu  to strasznie porysowane... 

Kolejnym elementem jest szpula nie wiem ile waży w CC i jakie są jego zdolności rzutowe .... 

Z kolei ciekawostką w Plutonie jest  jego hamulec , składa się z kilku podkładek co czyni go płynniejszym ,a w ryodze  czy CC jest tylko jedna ta podkładka.. W Ryodze mimo jednej podkładki jest zastosowana podkładka z carbonu i jest ona dodatkowo uszczelniona tak żeby smar się nie dostał (chociaż  jak widać jest ona w smarze i dla carbonu nie wiele to robi)  .W CC jak w każdym modelu zwykła i taka byle jaka bez  wymiany na carbon się nie obędzie ...

Edytowane przez darkonis

Czy ktoś rozbierał ziliona typeR ? Jak on się ma do Ryogi 1016 ?

Błędem będzie go porównywać do Ryogi czy CC bo to zabawka o innym przeznaczeniu ...Pewnie używana zgodnie z przeznaczeniem posłuży lata ... Nie jest to jednak model któremu dał bym dożywocie ..

O alphasie 150  nie mogę praktycznie nic znaleźć, a przeznaczenie ma już podobne co np.Ryoga tyle że niski profil  ... Z tego co zauważyłem to przekładnia mocna i umieszczono w niej wielotarczowy hamulec jak w Plutonie...Brak jednak dublera anti-rewers...

Edytowane przez darkonis

Błędem będzie go porównywać do Ryogi czy CC bo to zabawka o innym przeznaczeniu ...Pewnie używana zgodnie z przeznaczeniem posłuży lata ... Nie jest to jednak model któremu dał bym dożywocie ..

O alphasie 150  nie mogę praktycznie nic znaleźć, a przeznaczenie ma już podobne co np.Ryoga tyle że niski profil  ... Z tego co zauważyłem to przekładnia mocna i umieszczono w niej wielotarczowy hamulec jak w Plutonie...Brak jednak dublera anti-rewers...

Ogólnie okrąglaki są mocniejsze niż niski profil (napewno są wyjątki) ale chodzi mi o przkładnie i o części plastikowe czy jest w nim dużo tworzywa , bo sam w sobie zilion trochę jednak waży jak na niskiego koziołka a karbonowa rączka całego młynka nie odchudzi.

O precyzji wykonania i przemyśleniu konstrukcji ryogi versus 201dc można by pisać poematy, ale u mnie CC wygrywa ze względu na innowacyjny system elektronicznej kontroli rzutów, działający w 201dc de facto lepiej moim zdaniem niż w nowszych konstrukcjach a po drugie CC niżej schodzi od ryogi jakby kto szukał uniwersalizmu ;)

Jeden młynek i komfort od 10 do 100gr.....to jest uniwersalizm

Tomku mógłbyś podać mi średnicę polika od CC201DC, zastanawiam się o ile jest mniejsza niż w Abu  C3

... i nawijamy jedną, równie uniwersalną linkę obsługującą przynęty od 10 do 100g :) zajefajnie ;)  :D

• Like 1

Bez przesady ;) Luną 253L obsługuję wabie od 7 gr po 140 gr, linka i kij te same. Działa komfortowo (rzecz subiektywna, a jakże). Bez cyfrowego voodoo :D

@ darkonis: CC się nie rysuje, no chyba że ktoś jest strasznym niedbaluchem i gra nią w zochę na asfalcie. I kiepsko mu ta gra wychodzi. CC to jeden z najlepszych jakościowo multików. Prawidłowo eksploatowany nawet w trudnych warunkach, będzie wyglądał jak należy.

Btw, na ebayu lądują głównie szroty. Mało kto pozbywa się idealnych CC, choć znam jeden taki przypadek ;)

Edytowane przez Dienekes

Mam obydwa systemy i jako wieloletni użytkownik było by mi trudno określić się który jest lepszy, mocniejszy, bardziej urodziwy i parę innych przymiotów... Używam zamiennie i problem z głowy. Wyciąganie wniosków na podstawie zdjęć z netu i wrzucanie do forum jako przemyślenia, sugestie to jakaś nowa gra-zabawa...? Sporo sprzętu chodzi na giełdzie w dobrych cenach nic tylko kupić i eksploatować. Najistotniejsze - wszystkie tematy opisywane j/w były maglowane po kilka razy na forum.  ;)

Jeden młynek i komfort od 10 do 100gr.....to jest uniwersalizm

Tomku mógłbyś podać mi średnicę polika od CC201DC, zastanawiam się o ile jest mniejsza niż w Abu  C3

Równe 6 centów.

Jak zajadę 201dc to powiem. Co do komfortu to najniżej rzucałem 2cale na 5gr główce i szło całkiem, całkiem. Niżej schodzi niż exsence dc, tam ta sama przynęta to już była ekwilibrystyka, brzmi jak dobre SF, ale mam świadków ;)

• Like 1