Skocz do zawartości

niezniszczalne multiplikatory, konstrukcje ...

darkonis

Rekomendowane odpowiedzi

Bez przesady  ;) Luną 253L obsługuję wabie od 7 gr po 140 gr, linka i kij te same. Działa komfortowo (rzecz subiektywna, a jakże). Bez cyfrowego voodoo  :D 

Podaj proszę nazwę tej linki (i grubość jakiej używasz) oraz nazwę kija?

(w tym pytaniu jest tylko zwykła ciekawość :) )

Xzoga Taka-G 7 kg i Xzoga A8 40 lb. Teoretycznie lżejszy w zastosowaniu STX III generacji nie osiagał takich dystansów. Nie żeby to były jakieś rekordy - ot, odległości pozwalające efektywnie łowić ryby :)

To trzeba samemu zobaczyć, więc ewentualne drwiny i niedowierzania na użytek własny ich autorów ;)

To trzeba samemu zobaczyć, więc ewentualne drwiny i niedowierzania na użytek własny ich autorów  ;) 

Ja na serio nie pojmuję, czemu szczere pytanie, wynikające zw zwykłej chęci pozyskania wiedzy (co starałem się podkreślić w zdaniu a nawiasach) odbierane jest jako drwina?

Pytałem również o nazwę i grubość/wytrzymałość stosowanej linki (to nie drwina/złośliwość itp)

Dzięki za info o kijkach :) 

Absolutnie tak tego nie potraktowałem w Twoim przypadku :) Wiem jednak, że ktoś mógłby, łącznie ze mną, nim posiadłem ten zestaw :D

I napisałem o wędce (Taka-G) i o lince (A8 o mocy 40lb) ;)

Edytowane przez Dienekes

W tym temacie "niezniszczalne multiki" to chyba Robert powinien zostać naszym nadwornym guru, bo ma takie zbiory sprawnych i starchych multiplikatorów, ze głowa mała.

Ps: Szkoda, ze xzoga 7kg jest tylko w wersji 2m, a nie ma klasycznie 1,83m

Xzoga G-60 8 kg Pluton 200SHL Plećka mikado 0,3 mm .To dzisiejszy zestaw który testowałem przed zawodami z Sliderami 7,10 oraz Sweeperami 12,14 .Powiem że latało że hejOdległości z Sliderami 7 rzędu 15 metrów nie stanowiły problemu , Pozostałe jerki latały do max.25-30 m

Xzoga Taka-G 7 kg i Xzoga A8 40 lb. Teoretycznie lżejszy w zastosowaniu STX III generacji nie osiagał takich dystansów. Nie żeby to były jakieś rekordy - ot, odległości pozwalające efektywnie łowić ryby :)

To trzeba samemu zobaczyć, więc ewentualne drwiny i niedowierzania na użytek własny ich autorów ;)

Edytowane przez rothen

Zdaje się, że kolega @fish28, skasował CU101D, użytkując w słonej wodzie, z przeznaczeniem uznanym powszechnie za nieodpowiednie, bo za ciężkie. W ostateczności zajechanie multika to najczęściej zgon przekładni, więc wymiana załatwia sprawę. 

Edytowane przez Krzysiek_W
  • Like 1

Strzele off topa, Radek jaki zakres cw obsluguje ta twoja Xzoga? 

Max. rozpiętość: od gumy 7 cm na 5 gr po jerki 140 gr. Więcej...też ;) Efektywnie i przyjemnie: od gum 10 cm na 10 gr do 80-100 gr (choć dla mnie optimum w górnym zakresie to 70 gr). Rzucanie to jedno, aktywne prowadzenie wabia to drugie. Celowo o tym piszę, choć to oczywiste :) Niektóre lżejsze jerki wymagają więcej od kija niż ich znacznie cięższe towarzystwo.

Edytowane przez Dienekes
  • Like 2

Max. rozpiętość: od gumy 7 cm na 5 gr po jerki 140 gr. Więcej...też ;) Efektywnie i przyjemnie: od gum 10 cm na 10 gr do 80-100 gr (choć dla mnie optimum w górnym zakresie to 70 gr). Rzucanie to jedno, aktywne prowadzenie wabia to drugie. Celowo o tym piszę, choć to oczywiste :) Niektóre lżejsze jerki wymagają więcej od kija niż ich znacznie cięższe towarzystwo.

Dzieki, tak szczerze to myslalem ze pewnie rozpietosc bedzie tak 30-80, zaskoczyles troche tym 10g plus guma :) 

Luna pozwoliła obniżyć masę wabików w dolnym zakresie. STX nie dawał sobie tak rady. W skrócie, łowiąc, czy to z brzegu, czy to z łodzi, sięgam tam, gdzie są ryby ;) Myślę, że ktoś sprawniejszy rzutowo miałby jeszcze większy zasięg.

Ps. Często ciskam Predatorem Mannsa na 3 albo 5 gramach. Wymaga to większej precyzji, ale ryby daje ;)

A no mi się udało :P

Tak jak pisze Krzysiek, czyli słona woda i troszkę cięższe przynęty.

attachicon.gifRSCN0369.JPG

attachicon.gifDSC_0009.JPG

attachicon.gifDSC_0008.JPG

To Curado z alu przekładnią? Jesli tak to akurat te przekładnie szybko się zużywają.

Poza tym nie jest to multik do solanki.

Edytowane przez godski

Dawno nie zaglądałem na forum ..Latałem za szczupakiem, który niestety słabo coś gryzie.. Przynęt nie zdążyłem przetestować za to przetestowałem tego Plutona 200 .. Może i konstrukcja w środku jest niezniszczalna  no i ten dodatkowy bajer w postaci zdublowanego antyrevers, ale co z tego jak przycisk od zwalniania szpuli plastikowy i nijaki .. Lekka awaria już po niedługim czasie użytkowania ...Ułamał mi się kawałek plastiku z boku owego przycisku ... Nie ma to większego wpływu bo dalej normalnie można użytkować ,jednak przycisk stracił trochę podpory i lekko się przechyla co będzie powodowało szybsze ścieranie ... Producent nie pomyślał że lepsza by była dobrze wyprofilowana blaszka z nierdzewki niż plastik.... Tak więc już  po bezawaryjności ,a taki mocny , ładny i japoński...ehhh..