Friko Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Pytanie do znawczow tematu - ryba złowiona w tym roku w lato w Kanale Żerańskim w Warszawie - uprzedzając pytania, żadnych bliższych szczegółów nie znam - w moje ręce trafiło tylko to zdjęcie jako ciekawostka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Ta ryba to Operat (Operatus Grabowskii). Występuje w krystalicznie czystych wodach o bogatym rybostanie, rozmnaża się chętnie, acz z godnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Wygląda na wyrośniętego sumika amerykańskiego (karłowatego).Czyli tak jak napisał @chub norris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 To disco sum - sumumus discus , bywalec okolicznych dyskotek.Widac to po strojach towarzystwa Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lester Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Może to panga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Uprzedzając dalsze pytania: więcej zdjęć dziewczyny oraz numeru telefonu nie mam, a nawet jeśli mam - to nie podam <_< A wracając do meritum: mam nadzieję że ktoś poważnie odpowie na pytanie ryba miała nieco ponad 50cm długości i ok 2kg wagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xavi Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Sum z rodzaju Synodontis. Rybka akwariowa, która w przyrodzie żyje w Afryce. Nie podejmuję się podać gatunku bo jest ich około 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 rybka akwariowa - może dorosnąć do takich rozmiarów? Myślisz że ktoś mógł wypuścić go z akwarium do kanału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xavi Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 no skoro w przyrodzie osiąga kilkadziesiąt cm, to czemu nie w Kanale Żerańskim. Na 100% ktoś z akwarium ją przyniósł. Chyba, że bociany na nogach ikre przywiozły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 może był spuszczony przez kibelek i spłynął ściekiem <_< swoją drogą, ładny ocelocik na tej rybce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 to chyba to : http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://grosswelse.heim .at/images/PseudoplatystomaFasciatum.jpg&imgrefurl=http: //grosswelse.heim.at/meine_fische.htm&usg=__HM103EDQbrZm XPUTEBnirvhVVkE=&h=1200&w=1600&sz=387&hl=pl& amp;start=14&um=1&tbnid=62n5WzZblNOxuM:&tbnh=113 &tbnw=150&prev=/images%3Fq%3DPSEUDOPLATYSTOMA%2BFASC IATUM%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl: official%26sa%3DN%26um%3D1 sum tygrysi PSEUDOPLATYSTOMA FASCIATUM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Witaj na Forum Hi Tower, Mysle, ze diagnoza Xaviego jest blizsza prawdzie.To synodontis. Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roman Pietrzak Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 może był spuszczony przez kibelek i spłynął ściekiem <_< swoją drogą, ładny ocelocik na tej rybceFriko, Piękny ocelocik, choć mógłbym Ci przedstawić równie ładne bądż ładniejsze. Mówiąc szczerze, szkoda mi nawet czasu na określenie gatunku. Rodzina została określona i niech to wystarczy. Istnieje wiele form spędzenia miło czasu, niż grzebanie po necie i wyszukiwanie cech podobnych do rybki ze zdjęcia.Pozdrawiam.Roman. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Roman - nie chcesz, to nie grzeb, nikt nie zmusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Jaki by to nie był gatunek sumowatych, to jest to bardzo prawdopodobne, że został wpuszczony do tej wody przez mało odpowiedzialnego akwarystę. W sklepach akwarystycznych jest dożo gatunków ryb, które w naturze osiągają ogromne rozmiary jak chociażby arowana, arapaima czy sumy amazonii.. Zdjęcie jest własnością akwarysty Piotra Pietrzyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 A może, sum afrykański. Były próby nad wprowadzeniem tego gatunku do naszych wód. Może nie wygląda idealnie tak samo, lecz te próby .... (koniec lat 80-tych ubiegłego stulecia). A jak smakował? Brak ości i smak młodej cielęciny? To wtedy jesteśmy w domu <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Wg mnie to Srergor perergor. Wprowadzony do naszych wód na początku XX wieku w celu zwalczania kulorzęska. Pozdr. Salmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Booseib Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Przecież to jest sum tygrysi - mam taką rybę w akwarium i wygląda indentycznie jak ta na fotce...tylko moj sum ma 10-12cm a nie 50cm:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 to chyba to : http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://grosswelse.heim .at/images/PseudoplatystomaFasciatum.jpg&imgrefurl=http: //grosswelse.heim.at/meine_fische.htm&usg=__HM103EDQbrZm XPUTEBnirvhVVkE=&h=1200&w=1600&sz=387&hl=pl& amp; amp;start=14&um=1&tbnid=62n5WzZblNOxuM:&tbnh=113 &tbnw=150&prev=/images%3Fq%3DPSEUDOPLATYSTOMA%2BFASC IATUM%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl: official%26sa%3DN%26um%3D1 sum tygrysi PSEUDOPLATYSTOMA FASCIATUM SIEMKA hi tower. fajnie ze do nas dołączyłeś... jak dla mnie to cos miedzy sumikiem afrykanskim a amerykanskim cat fishem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Jak popatrzyłem na zdjęcia suma tygrysiego w necie to nigdzie nie ma on takiego wzoru i kształtem pyska też się sporo różni. Ten na zdjęciu ma krótki masywny pysk i duże oczy, nie mam pojęcia co to jest ale wygląda jak jakaś hybryda sumika karłowatego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Panowie...to synodontis Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 Panowie...to synodontis Guzu Tylko one mają zupełnie inny kształt pyska i nie są tak smukłe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 No to ja juz nie wiem Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 21 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 A może to jest mityczna Paskuda http://pl.wikipedia.org/wiki/Paskuda_z_Zalewu_Zegrzy%C5%84sk iego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Z. Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2010 To disco sum - sumumus discus , bywalec okolicznych dyskotek.Widac to po strojach towarzystwa Guzu To prawada widziałem go w piątek w 2 kubach w wa-wie , w jednym nawet mixował muze, potem widzaiłem jak odjechał BMW 7 na numerach z zielonki , widac dorwali go w końcu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi