namek Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 WitamChciałbym się dowiedzieć jakiego rozmiaru obrotówek stosujecie w maju na szczupakai mam pytanie czy nr4 nie będzie za duża czy lepiej uzywać nr 2 i 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 nr 4 nie będzie za duża, co nie znaczy że na nr 2 i 3 nie złapiesz. Ja wolę większe przynęty, ale po Szwecji mogę mieć lekkie skrzywienie. W Polsce mój największy szczupak (80+) to na Algę 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_moto Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 2,3,4 będzie ok polecam z czystym sumieniem obrotówki mepps . 1 Maj tuż tuż . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Ja polecam 3,4,5 i większe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 hmm, dla mnie zazwyczaj 3/4 to takie...okoniowe osobiście też polecam co najmniej 4/5, dla mnie 4 jest o tyle optymalna, że szczupak dziabnie, a i ładny okoń często nie pogardzi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 4,5 wieszam na okonie i bardzo rzadko schodzę niżej. Na szczupaki chyba nie ma za dużej obrotówki, byle by sprzęt udźwignął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anpart Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Mam takie jezioro gdzie okonie biorą najlepiej na obrotówkę łososiową nr 5 i algę 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Mam takie jezioro gdzie okonie biorą najlepiej na obrotówkę łososiową nr 5 i algę 3.to gdzieś... pod Czarnobylem? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 WitamChciałbym się dowiedzieć jakiego rozmiaru obrotówek stosujecie w maju na szczupakai mam pytanie czy nr4 nie będzie za duża czy lepiej uzywać nr 2 i 3 5+Na 3 to okonie lowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anpart Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) to gdzieś... pod Czarnobylem? W sumie nie tak daleko bo pod Ostródą próbowałem wiele przynęt na okonie ale te okazały się na tym jeziorze strzałem w 10. Szczupaki też siadały co jakiś czas ale nie tak często jak okonie. Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez anpart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maggot Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Ja też zaczynam od 4, co ciekawe okonie też startują od tego rozmiaru. Wszystkie popierdółki od 0 do 3 pasiaki ignorują, no może staram się łowić okonie a nie okonki. Co do gumisia zwłaszcza wiosną, żelastwo lubi spore, ale już np. gumy mogą być mniejszych rozmiarów. Jesienią wszystko wraca do normy i tych cm do wody jednak trochę trzeba wrzucić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 to gdzieś... pod Czarnobylem? Na Zalewie Koronowskim najlepiej okonie mi brały na Aglię 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) W sumie nie tak daleko bo pod Ostródą próbowałem wiele przynęt na okonie ale te okazały się na tym jeziorze strzałem w 10. Szczupaki też siadały co jakiś czas ale nie tak często jak okonie.Na Zalewie Koronowskim najlepiej okonie mi brały na Aglię 5kurde, a ja w zeszłym roku nakupowałem ze stanów żelastwa >5 (musky killer, giant killer, itd.) i większych efektów nie miałem, może te chwosty za duże no ale za to na poczciwego Lusox 3 wyciągnąłem jazia ponad 54 cm Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez Jano 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Na okonie stosuję 2, góra 3. Na szczupaki robię sobie sam, gdyż w sprzedaży praktycznie nie ma dużych obrotówek. Mam na myśli nr 7 i więcej. Dla zobrazowania wielkości skrzydełko ma powyżej 7cm długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Rymacki Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 W zeszłym sezonie najwięcej szczupłych i sandaczy nałowiłem na Mepps 3 Aglia long srebrna z hologramem. Szczupaki powyżej 70 cm do 86 cm, a sandały 55cm do 65cm. Wielkość obrótówek szczupakowych należy dobierać do głębokości łowiska, każda obrotówka ma swoją charakterystykę pracy i wysyła inne sygnały w zależności od kształtu i wielkości skrzydełka itrzeba to doświadczalnie sprawdzić, na płytkim zbiorniku do 3m trójka będzie wystarczająca, a na 13m Mepps Giant będzie ledwo ledwo ogarniał temat. Polecam katalog Mepps z opisem:http://mepps.pl/wp-content/uploads/pdf/katalog_2014_www.pdfBył jeszcze kiedyś dostępny poradnik z pokazaną pracą obrotówek na oscyloskopie, ale nie widzę go teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo111l Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 W sumie nie tak daleko bo pod Ostródą próbowałem wiele przynęt na okonie ale te okazały się na tym jeziorze strzałem w 10. Szczupaki też siadały co jakiś czas ale nie tak często jak okonie.W którym dokładnie miejscu? Jakie to przynęty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anpart Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Jezioro Gil Wielki a przynęty to 5 łososiowa obrotówka i alga 3. Producenta obrotówki nie znam zakupiłem kiedyś w Bassie jeszcze jak był na ul. Wolskiej i widziałem też takie w sklepie na W M na wybrzeżu Gdańskim w W-wie. Najlepsze brania mieliśmy między 11.00 a 13.00 , staliśmy na 2 łódki i na obrotówkę brały w każdym rzucie na inne przynęty nie reagowały, po 13 brania się kończyły można było płynąć w inne miejsce. Nie była to akcja jednorazowa ale sprawdzona na kilku wyjazdach w przeciągu 4 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martin26 Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Jak mogę cos polecić to polecam błystki Mepps platinium rizmiar 2 ,3 w kolorach niebieski i czerwony naprawde miąłem na te przynęty duzo brań zębatych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlik832 Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Duża woda duża przynęta. Mała woda mała przynęta. To według mnie ogólna zasada. Oczywiście są wyjątki i to nawet bardzo często Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Duża woda duża przynęta. Mała woda mała przynęta. To według mnie ogólna zasada. Oczywiście są wyjątki i to nawet bardzo często zatem...zasady brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlik832 Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Jak uważasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro73 Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Ja w zeszłym sezonie przeprosiłem się z moimi obrotówkami, dokupiłem parę i parę szczupłych udało mi się przechytrzyć. Łowiłem tylko rozmiarami 4, 5 w kolorach stali szlachetnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 Fluo zielony lub czarny z fluo zielonymi kropami, tez mi sie sprawdzaly na szczupaka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qmichalq Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 U mnie najlepsze na szczupaka to meps 4 biała i black fury 4 czarna w żółte kropki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MieczysławS Opublikowano 9 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 A u mnie Mepps Adour nr 3 (listek troczę większy od Cometa nr 5) z zielono-czarnym wzorem srebrny i złoty równie skuteczny.W tym roku więcej czasu poświęcę łowieniu na Black Fury nr 5 czarne z fluo-seledynowymi i fluo-czerwonymi kropkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi