Skocz do zawartości

Rozmiar obrotówki

namek

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też zaczynam od 4, co ciekawe okonie też startują od tego rozmiaru. Wszystkie popierdółki od 0 do 3 pasiaki ignorują, no może staram się łowić okonie a nie okonki.

Co do gumisia zwłaszcza wiosną, żelastwo lubi spore, ale już np. gumy mogą być mniejszych rozmiarów. Jesienią wszystko wraca do normy i tych cm do wody jednak trochę trzeba wrzucić...

W sumie nie tak daleko bo pod Ostródą :D próbowałem wiele przynęt na okonie ale te okazały się na tym jeziorze strzałem w 10. Szczupaki też siadały co jakiś czas ale nie tak często jak okonie.

Na Zalewie Koronowskim najlepiej okonie mi brały na Aglię 5

kurde, a ja w zeszłym roku nakupowałem ze stanów żelastwa >5 (musky killer, giant killer, itd.) i większych efektów nie miałem, może te chwosty za duże :P

no ale za to na poczciwego Lusox 3 :doh: wyciągnąłem jazia ponad 54 cm 

Edytowane przez Jano
  • Like 2

W zeszłym sezonie najwięcej szczupłych i sandaczy nałowiłem na Mepps 3 Aglia long srebrna z hologramem. Szczupaki powyżej 70 cm do 86 cm, a sandały 55cm do 65cm. Wielkość obrótówek szczupakowych należy dobierać do głębokości łowiska, każda obrotówka ma swoją charakterystykę pracy i wysyła inne sygnały w zależności od kształtu i wielkości skrzydełka itrzeba to doświadczalnie sprawdzić, na płytkim zbiorniku do 3m trójka będzie wystarczająca, a na 13m Mepps Giant będzie ledwo ledwo ogarniał temat. Polecam katalog Mepps z opisem:

http://mepps.pl/wp-content/uploads/pdf/katalog_2014_www.pdf

Był jeszcze kiedyś dostępny poradnik z pokazaną pracą obrotówek na oscyloskopie, ale nie widzę go teraz.

Jezioro Gil Wielki a przynęty to 5 łososiowa obrotówka i alga 3. Producenta obrotówki nie znam zakupiłem kiedyś w Bassie jeszcze jak był na ul. Wolskiej i widziałem też takie w sklepie na W M na wybrzeżu Gdańskim w W-wie. Najlepsze brania mieliśmy między 11.00 a 13.00 , staliśmy na 2 łódki i na obrotówkę brały w każdym rzucie na inne przynęty nie reagowały, po 13 brania się kończyły można było płynąć w inne miejsce. Nie była to akcja jednorazowa ale sprawdzona na kilku wyjazdach w przeciągu 4 lat.