Skocz do zawartości

Woblery Rapala

szczuply_maciek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, czy ktoś z Was łowił na Rapale Flat Rap 16cm? Da się tym rzucać czy tylko trolling?

Skuteczne bardzo,z łapy.Na jez.Choczewo złowiłem na FL16 mamuśkę 116cm.

A na Żarnowcu przygoda była niesamowita.

Łowiłem /3 lata temu/z Andrzejkiem Wiznerem i przywaliła potężna ryba/kij MB Shiryu/ i w czasie walki rozgięła się agrafka.Ryba poszła z Flat Rapem

Żal dupę ściskał.

I niedawno/w czerwcu/jadę z Andrzejem potrenować a on gęba uśmiechnięta i wręcza mi mojego FL/tego co ryba z nim poszła/

Jego kolega /3 lata temu/znalazł mamuśkę 119cm/niestety martwą/ z woblerem w przełyku.

Są trudne do zdobycia/cena/ ale polecam.

• 5 miesięcy temu...

Countdown Magnum 18 i 14 łowiony około 75% czasu trollingowego. 14CDMAG często też z rzutu. W tym roku szanse dostanie Sliver 13 i 18, aczkolwiek jest bardziej pod trollingową bałtycką troć.

Countdown 9 w kolorze Perch w majówkę rok temu złowił 12 z 14 szczupaków :)

Na moim ulubionym jeziorze Countdown 7 w

kolorze Gold na zmianę z Mepps 4 Comet srebro stanowi podstawę łowienia szczupaków. Z resztą lata temu ojciec identycznym zestawem kosił od maja do listopada.

No ale Whitefish 13 i 18 oraz Perch 12SDR wcale nie odstają od Rapali.

Kiedyś Rapala Rattlin w kolorze metalicznego złota dzielnie kosił szczupłe, ale został gdzieś na zaczepie...

Jeśli mogę to zapytam, czy te cd magi to tylko made in finland czy nowych też używasz? Widać inną prace? Warto inwestować w stare czy śmiało brać też te nowe?

Jeśli mogę to zapytam, czy te cd magi to tylko made in finland czy nowych też używasz? Widać inną prace? Warto inwestować w stare czy śmiało brać też te nowe?

Generalnie jest tak ze jeden egzemplarz nie pracuje jak drugi. Jeden zaczyna pracować przy 3 km/h w trollu a drugi przy 3,5. Jest na to patent - wystarczy delikatnie ster podgiąć.

Orientuje się ktoś czy Rapala Clacking Minnow jest dalej produkowany? Szukam doś mocno ale jedynie na ebay znalazłem jakieś resztki.

Fajny lowny wobler, na którego padło  u mnie kilka metrowek, paręnaście szczupakow 90+,, świetnie tez się sprawdza na nocnych sandaczach.

Nawet kiedys okon 45cm sie skusil. Niestety wszystkie stracilem, a ciezko jest o nowe

Mam tylko jedną sztukę, nigdy nic na niego nie złowiłem. Praca tego woblera nie przypadła mi do gustu stąd niezbyt często daję mu szansę. Nie znam też osób, które używają CM.

Jeśli u ciebie nie łowi, chętnie bym przygarnął, straciłem na jesieni i chciałbym uzupełnić. Jeśli chodzi o skuteczności, przydają się w wybranych warunkach. Fakt, nie wszędzie pracują. Pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...

Łowiłem, i nawet zdarzało się branie, moim zdaniem raczej na płytsze wody z roślinnością czy konarami, przerywana praca lub też w słabym nurcie rzeki. Rewelacyjny nie jest, ale ładnie wykonany i przyjemny w użyciu.

A tak na boku, widzę że masz spory zapas, może masz coś na sprzedaż?

• 11 miesięcy temu...

Ładnie chodzą, są piękne i mam też kilka ulubionych rapalek. Ciągle mnie męczy jedna myśl. Wiele ludzi chwali i używa shad rap, a u mnie jak do tej pory mimo wielu prób nie było żadnego brania. Gdzie może być rozwiązanie zagadki? Może ktoś podpowie?

Doskonały model, srebrny z ciemnym grzbietem , taki mały, chyba 6 cm idealny na pstrągi w głębokiej krótkiej szybkiej dziurze, Szybko nurkuje i bam!

Duże modele są dobre w wolnym trolu na szczuble. Też srebrne, trzeba dość wolno prowadzić i uważać na zielsko na sterze. Sprawdzamy w trolu co jakiś czas czy wobler czysty -im energiczniejsza praca tym trudniej zauważyć, że coś nieteges.

Moim ulubionym modelem Rapali jest 5 cm oryginal floating złoty z czarnym grzbietem na pstrągi. Optymalny takze do prowadzenia z pradem. Niekiedy, gdy szybko i głęboko no i zwaliska-zakładam na chwilę wspomnianego małego shada.

pozdro - Rapale to najlepsze woblery na swiecie.

• Like 5