Thymallus Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Kuba, masz rację. Jednak na to trzeba patrzyć szerzej. Kij ma podaną moc powidzmy 17 lbs. stosowana plecionka 25 lbs. Kołko 12 kg czyli też 25 lbs. Ryba rozgina kołko. Kto winien. Kółko !!! Złamałby się kij to winna ryba. Pęknie linka to winna stara plecionka. zawsze w takich przypadkach odpływa ryba życia. Zauważ, że 90% życiówek to odpływa w ostatnim momencie. W nielicznych przypadkach pozytywnych holi kto jest bohaterem. Wędkarz. Tylko wtedy ryba okazuje się jakaś taka mniejsza od tej na pierwszej stronie w gazecie wędkarskiej. Pech. Po prostu pech.A wystarczy poprawnie dobrać sprzęt i wiedzieć, że zestaw powinien puszczać najpierw na kółku, potem na lince, potem powinien się rozpaść kołowrotek i na końcu złamać wędzisko. A nie odwrotnie.Czyli poluzowane kółka powstają z powodu źle dobranego zestwu przez wędkarza,a nie producenta kółek. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adze205 Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Witam w ostatni dzień tygodnia.Jerzy, tu nie chodzi o umiejętny hol. Czy nie zdarzyło Ci się nigdy, że w pierwszych minutach holu po prostu stałeś i czekałeś, co zrobi ryba, bo Ty nic nie mogłeś zrobić?Te dwa przypadki rozgięcia/ukręcenia kółek zdarzyły mi się na Parsęcie. Po braniu ryba sobie szła, gdzie chciała...Po jej zatrzymaniu dwa razy zrobiła świecę, później zaczęła młynkować. I na tym się skończyło. Kiedyś bardzo doświadczony trociarz przestrzegał mnie, że właśnie te ryby (trotki i łososie) bardzo dobrze opanowały sztukę rozwalania kółek. Co do sumów zgoda, stonowany hol pozwala wyjąć tę rybę nawet na słabosilny zestaw. Ale tylko w sprzyjających warunkach. Byłem świadkiem i podbierającym przy holu suma na zestawie zawodniczym z żyłką 0,16 mm...Pitt, dzięki za super pomysł, dzisiaj ruszam na poszukiwania. rognis_oko, dzięki za powitanie.Swoją zabawę z jerkami zacząłem w ubiegłym roku. I od razu wpadłem po uszy. Bo jak tu nie wpaść, skoro na dwuosobowej wyprawie (a raczej dwóch, trwających w sumie 7 dni), na jerki (precyzując, na Slidery) złowiliśmy prawie 200 szczupłych, największy 90 cm, średni wymiar ok. 65 cm.Łowiliśmy na pływające 7-ki i 10-tki Salmo.Po tych przygodach jerki wyglądały jak człowiek, który przez 10 km przedzierał się przez cierniste zarośla, od czasu do czasu nadziewając się dodatkowo na drut kolczasty. A ceny salmiaków wszyscy znają... Tak więc w tym roku zamówiłem sobie większą ilość u handmejdowca. Ponieważ, wszyscy (wg mojej wiedzy) prywatni wytwórcy oferują woblerki nieuzbrojone, wynikła potrzeba zaoptrzenia się w porządne kółka łącznikowe.I w ten sposób zaistniałem na tym forum, które, nawiasem mówiąc, bardzo mi się podoba, i które śledziłem od mniej więcej miesiąca. Pozdrawiam i życzę rybnego weekendu,Adze205. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Generalnie bardzo się siłuję jak wyciągam jerka z zaczepu. Większość kółek łącznikowych podczas takiej operacji straciło swój kształt. To rzeczywiście jakas farsa nie kólka - nigdy mi sie to nie zdarzylo.W mniejszych woblerach rozginalem kotwice - teraz jest to trudniejsze, bo Ownery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zmienialem kolka ale bylo to raczej w przynetach sumowych, kupilem je w jednym z najwiekszych sklepow wysylkowych US, zadbalem o to, aby byla podana wytrzymalosc na rozciaganie w/w kolek. Wtedy mozna liczyc na naprawde solidny wyrob...W przynetach nie na sumy, zmienialem raczej tylko kotwice ( na Ownery ST36 lub 41) bo zauwazylem, ze to one najczesciej bywaja najslabsza czescia zestawu...Odpowiadajac na rozwazania zawarte w kilku wypowiedziach, stwierdze tradycyjnie, ze mam dosc rozczarowan, caly lub prawie caly sprzet staram sie kupowac nie na polskim rynku.Pomimo, ze czesto improwizowalem, w 99% przypadkow sprowadzony sprzet byl prima sort, tanszy i duzo lepszej jakosci niz w Polsce.Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrus33 Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Do trollingu na suma w dużych woblerach stosuje dwa kółka łącznikowe przy każdej kotwicy, nie zakłócaa to pracy woblera. Nie miałem przypadku rozgięcia, ani zdeformowania kółek, a trochę wąsali złowiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2006 @petrus masz na myśli lańcuszek czy podwojnie zbrojone (tzw bliźniaczki)???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waci Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2006 :lol: he he. Uwaga! Dotyczy innego forum na innej stronie.Jak jakieś dwa lata temu opisywałem problemy z kółkami w jerkach Salmo (nota bene problemy takie same jak powyżej) to większość bywalców była oburzona (oczywiście nie będzie żadnej personalizacji). A tutaj na tym forum widzę, że moje obserwacje się jednak potwierdzają. Cóż, albo się zmieniają poglądy, albo się nabiera doświadczenia, a może nikomu nie trzeba się wkręcać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 Witam, Mam następujące pytanie: Jak radzicie sobie z zakładaniem kółek łącznikowych? Czy macie jakieś swoje sprawdzone sposoby? Czy używacie jakichś specjlanych szczypiec do tego celu? Będę wdzieczny za każdą sugestię. Ja ostatnio nabyłam staniarskie Do-it - wyglądają bardzo solidnie, ale naskórka na kciukach zaczyna mi powoli brakować Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGOR Opublikowano 30 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 kup sobie szczypce, problem rozwiązany i palce całe np takie http://www.pilker.pl/index.php?p2930,szczypce-do-kolek-laczn ikowych-19cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 witam,czy któryś z bardziej zorientowanych użytkowników tego szacownego forum mógłby mnie oświecic w temacie amerykańskiej numeracji kółek łącznikowych, krętlików, itp.np. nr 1 - średnica ?, wytrzymałośc ? nr 2 - średnica ?, wytrzymałośc ?ewetualnie który numer kółek i krętlików zamówic do zestawu (20-25 lb)na przyzwoite (szwedzkie) szczupaki.pozdrawiamSławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 Jesli bedziesz kupowal na ebay.com to sprawa jest nad wyraz prosta: Wlasciwe beda dla Ciebie czworki a do mniejszych przynet nawet trojki. http://cgi.ebay.com/STAINLESS-STEEL-SPLIT-RINGS-SIZE-3-SP9-/ 400181309396?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5d2caa2fd4#h t_3006wt_901 Trojki sa deklarowane zwykle jako 30+, podczas gdy czworki to juz deklarowana wytrzymalosc 50 lb. Przy szczupakach raczej nie spodziewalbym sie przeciazen przerastajacych jedne czy drugie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avallone Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 I ja bym bardzo chciał się wreszcie zorientować w kółkach łącznikowych do woblerów sumowych. Mam z tym wieczny problem choć przyznam ze jeszcze większy mam z kotwicami i motam się z tym strasznie i ciągle pomimo kilku podpowiedzi które już uzyskałem. Gdyby tak ktoś zamawiał kółeczka takie pod suma i ja bym się dołączył jak bym dostał info na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 zaopatrzyłem się ostatnimi czasy w kółka łącznikowe SEA MAG.wyglądają na mocne i solidnie wykonane.zbyt krótko ich używam żeby je oceniać chociaż szczeże to do tej pory z lepszymi się nie spotkałem.jeśli ktoś ma jakies doswiadczenia z ww kółkami proszę o opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avallone Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 Ja bym bardzo chciał się podłączyć pod jakieś zmówienie ze stanów albo dowiedzieć się które są stosowane w Salmo Hoenet 9 i je zakupić bo są extra solidne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 Dzięki Guzu za szybką i konkretną odpowiedż.Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jans Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 @Busz 231 używam na morzu maja deklarowaną siłę rozciągania która w zasadzie się sprawdza , moge polecić z czystym sumieniem.Oczywiście w słonej wodzie nie rdzewieją. Jans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 czyli mamy dobre kółka na miejscu w kraju.przydała by się jeszcze opinia łowcy sumów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedzwiecki Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Witam,ja używam na sumy kółek Cormorana 100 lub 120 lb i ostatnio zakupiłem kółeczka Max 0.7 na 52 kg. Na Polskie wąsy to wystarczy, dużo zależy od mocy całego zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2011 Mam wrazenie, ze problem kólek jest w jakiejs mierze sztucznie rozdmuchany. Pewnie bierze sie stad, ze maly wobler, czesto uzbrojony po polsku lub po chinsku, laduje w zaczepie i najslabsze ogniwo wtedy wysiada (albo kotwica, albo kólko - bo plecionli wszyscy juz mamy dobre). Natomiast sredni lub duzy wobler, uzbrojony na rynek amerykanski, ma dobre kólka (czego o kotwicach nie zawsze da sie powiedziec). Jeszcze mi sie nie zdarzylo, zeby sum powykrecal kólka (pewnie dlatego, ze lowie z lodzi). Za to na j.pl bylo prezentowane co sie stanie z woblerem, kiedy zostanie przesadnie przezbrojony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 http://www.jannsnetcraft.com/split-rings-pliers/320925.aspxCo do kółek Kostal to na ich stronie jest katalog gdzie są podane parametry. Jak się kupuje w ciemno to pretensje trzeba mieć do siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
datoos Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Tak, bardzo się spieszyłem no i poprosiłem o żyłkę 0,18 mm. No i dostałem STROFT. Po pierwszym rzucie wiedziałem już co w trawie piszczy ... krótko mówiąc całkowita beznadzieja. PozdrawiamRemek Stroft beznadziejny???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magnum666 Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2011 Poszukuję kółeczek do wobków 4-6 cm w których zakładam kotwice ownera st36 + plecionka. Stąd też pomyślałem, że powinny być dość mocne, ale nie chcę przesadzać z ich średnicą.Sądzę, że rozmiar 1-2 kółek będzie optymalny.Na ebay'u jest tego do zatrzęsienia.Polecicie sprawdzony model lub sprzedawcę (ebay)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Panowie jakieś nasze dostępne na alle.. itp kółka łącznikowe 3-4mm które się łatwo zakłada?? Nie muszą być jakieś super ekstra mocne...Możecie coś polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homegeon Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 perfekt Sulechów, dobre i tanie kółeczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobesku Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 perfekt Sulechów, dobre i tanie kółeczka Dzięki..Pasuje bo odrazu oki u nich zamówię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi