Skocz do zawartości

Suwalszczyzna

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 lat później...

Cześć,

Pozwolę sobie nieco odświeżyć temat  :) Wybieram się na Suwalszczyznę (okolice miejscowości Bakałarzewo/Filipów) i chciałbym oprócz podziwiania pięknych widoków mieć trochę frajdy z wędkowania. Możecie podpowiedzieć, na które jeziora w okolicy warto się wybrać ze spinningiem? 

Łowiłem na Kamiennym koło Filipowa. Ciężki temat. Sporo okonków bo Okoniami je trudno nazwać. Brygada rybacka widziana codziennie także nie nastawiałbym się na okazy. Najrozsądniejszym wyjściem jest chyba jezioro Rospuda. Łódka oczywiście potrzebna. Te jeziora latem są ciężkie. Jesień dużo lepsza no ale urlop to urlop.

A czy ktoś mógłby powiedzieć coś o jeziorach Bolesty, Sumowo, Siekierowo, Głębokie albo Garbas?

Mogę powiedzieć tyle, że łowiłem na tych wszystkich i innych w okolicy. Zdania nie zmienię z pierwszej wypowiedzi. No może Siekierowo bym sprawdził z ciekawości jeszcze raz bo nie należy do GR PZW Suwałki, pozwolenie na nie u leśniczego.

Łowiłem na Kamiennym koło Filipowa. Ciężki temat. Sporo okonków bo Okoniami je trudno nazwać. Brygada rybacka widziana codziennie także nie nastawiałbym się na okazy. Najrozsądniejszym wyjściem jest chyba jezioro Rospuda. Łódka oczywiście potrzebna. Te jeziora latem są ciężkie. Jesień dużo lepsza no ale urlop to urlop.

No niestety, pora może nie jest najlepsza ale będę próbował  ;) Dzięki!

Mogę powiedzieć tyle, że łowiłem na tych wszystkich i innych w okolicy. Zdania nie zmienię z pierwszej wypowiedzi. No może Siekierowo bym sprawdził z ciekawości jeszcze raz bo nie należy do GR PZW Suwałki, pozwolenie na nie u leśniczego.

Łowiłem w tym roku na Siekierowie ale szału nie było...  coś tam połapałem ale jeżeli chodzi o wielkość ryb... to raczej przedszkole. Być może trafiłem na kiepski okres, może jeszcze się tam wybiorę. Na plus na pewno cena pozwolenia w porównaniu do GR PZW Suwałki.

Łowiłem w tym roku na Siekierowie ale szału nie było...  coś tam połapałem ale jeżeli chodzi o wielkość ryb... to raczej przedszkole. Być może trafiłem na kiepski okres, może jeszcze się tam wybiorę. Na plus na pewno cena pozwolenia w porównaniu do GR PZW Suwałki.

Jak możesz to spróbuj jezioro Długie koło Krasnopola, coś ze 3 lata w lipcu temu połowiłem tam sporo okoni, były nawet 30+, a myślałem, że będzie dużo gorzej, bo jezioro PZW Suwałki. 

Szanowni,

jeziora Suwalszczyzny należące do GR PZW Suwałki, pomimo modelu prowadzonej gospodarki rybackiej nie są wcale takie złe. Mam porównanie z Kaszubami, łowię tu głównie w jeziorach należących do prywatnych dzierżawców i co roku nie mogę się doczekać na listopadowy urlop na Suwalszczyźnie. Należy wziąć pod uwagę, że środek lata nie jest najlepszym okresem na drapieżniki w średniej wielkości jeziorach, może za wyjątkiem okonia. Suwalskie jeziora odpalają na dobre jesienią. Ze względu na liczną populację sielawy i stynki drapieżniki łowi się głównie w toni ale nie każdy to lubi/potrafi. Taki już ich urok.

Edytowane przez Pumba
  • Like 1

Jak możesz to spróbuj jezioro Długie koło Krasnopola, coś ze 3 lata w lipcu temu połowiłem tam sporo okoni, były nawet 30+, a myślałem, że będzie dużo gorzej, bo jezioro PZW Suwałki. 

O super! Dobrze słyszeć, że ktoś na PZW połapał. Dzięki za info. W sumie samochodem mam jakieś 45 min. więc dlaczego nie, może zawitam  ;)

Szanowni,

jeziora Suwalszczyzny należące do GR PZW Suwałki, pomimo modelu prowadzonej gospodarki rybackiej nie są wcale takie złe. Mam porównanie z Kaszubami, łowię tu głównie w jeziorach należących do prywatnych dzierżawców i co roku nie mogę się doczekać na listopadowy urlop na Suwalszczyźnie. Należy wziąć pod uwagę, że środek lata nie jest najlepszym okresem na drapieżniki w średniej wielkości jeziorach, może za wyjątkiem okonia. Suwalskie jeziora odpalają na dobre jesienią. Ze względu na liczną populację sielawy i stynki drapieżniki łowi się głównie w toni ale nie każdy to lubi/potrafi. Taki już ich urok.

Jesienią pewnie też pojadę  ;) Na wodach gdzie najczęściej wędkuję też mam najlepsze rezultaty w listopadzie, a nawet w grudniu. Zobaczymy co przyniesie lipiec  :)... 

Co do Kaszub to przykro słyszeć, że jest tak źle  :( stawiałem tam pierwsze wędkarskie kroki... wtedy ciężko było pójść nad wodę i wrócić o kiju.

• 1 miesiąc temu...

Chyba aktualne dane ze strony zimorodek.pl:     

Krzywe (Krzywe Filipowskie, Krzywólka)

Obwód rybacki: ( 7.57 ) JEZIORA BIAŁE W ZLEWNI RZEKI BLUDZIA - NR 1 info.png
RZGW: Warszawa
Okres dzierżawy : 01.12.1993 - 30.11.2023
Powierzchnia: 48,29 ha (przybliżona)
Możesz to jeszcze sprawdzić na stronie Wód Polskich - Warszawa. Tam już info na 100% pewne.

Chyba aktualne dane ze strony zimorodek.pl:

Krzywe (Krzywe Filipowskie, Krzywólka)

Obwód rybacki: ( 7.57 ) JEZIORA BIAŁE W ZLEWNI RZEKI BLUDZIA - NR 1 info.png

RZGW: Warszawa

Gospodarz wody: PZW Zarząd Główny (GR Suwałki)

Okres dzierżawy : 01.12.1993 - 30.11.2023

Powierzchnia: 48,29 ha (przybliżona)

Możesz to jeszcze sprawdzić na stronie Wód Polskich - Warszawa. Tam już info na 100% pewne.

Dzięki za odpowiedź. Pytałem bo na wykazie nie znalazłem tego jeziora (screen). Może zadzwonię i jeszcze się dopytam [emoji846]post-61403-1599593272,7239_thumb.jpg

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Szanowni,

Prawda.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

A o jez.Wigry to już wszyscy zapomnieli?

Najlepsza woda w regionie.potężne szczupaki okonie a nawet sumy. Ale trzeba wiedzieć gdzie łowić.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Ci co trzeba nie zapomnieli. Jednak przy obecnych regulacjach czyli zakazie trollingu, sezonie szczupakowym do końca sierpnia i zakazie spaliny na jeziorze 2000+ha ciężko o sensowne łowienie.

Edytowane przez Pumba
  • Like 2