Skocz do zawartości
  • 0

jak przewieźć akumulator do echosondy w samolocie

wuran

Pytanie

czy ma Ktoś z Was doświadczenia w lataniu z akumulatorem do echosondy w bagażu? w jednym z artykułów na forum była wzmianka o zarekwirowaniu takiej baterii na lotnisku. Szukałem informacji o tym na stronach przewoźnika (wiizzair) ale jest mowa tylko akumulatorach żelowych do wózków inwalidzkich i te wymagają zgody przewoźnika. Może ktoś zna inne rozwiązanie gdzie można użyć zwykłych baterii/akumulatorków AA lub podobnych ale 12V, jakiś power bank?

Edytowane przez wuran

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To mój akumulator został zaaresztowany, po pewnych perturbacjach trafił do mnie okrężną drogą :D

Mój z Okęcia poleciał do Goteborga w podręcznym ale wrócić już nie wrócił tą samą drogą.

Wszelkie akumulatory kwasowe nie powinny być tak przewożone i mogą zostać zatrzymane, piszę że mogą bo w cale nie muszą, jak widać powyżej ;)

Zapakuj do bagażu głównego i nie będziesz miał problemów.

• 0

to plan "B" aby zapakować i liczyć że nie wybebeszą, ale jak zabiorą w drodze do Szwecji to po co mi echo bez zasilania? Stąd pytanie o rozwiązanie zastępcze, a dzwonić do przewoźnika nie będę, bo to kosztuje ze 4 zł za minutę i zapłacę z 50 zł za informacje, które mogą mi się na wiele nie przydać

• 0

Ja leciałem właśnie Wizzair ale to nie od nich zależy bo to są przepisy odgórne, wszystko jest po stronie kontroli na lotnisku.

Jeśli kupowałeś bagaż dedykowany to masz 32 kg limitu, więc akumulator nie będzie stanowił problemu, do podręcznego zapakuj za to echo.

• 0

Hej,

Mam pytanie... Czy echosondę można przewozić w bagażu podręcznym? Kupiłem nowego Garmina Strikera 4 plus - kompletne opakowanie z przetwornikiem itd. Czy taki zestaw w oryginalnym opakowaniu można bez problemu przewieźć w bagażu podręcznym? Macie doświadczenia z tym związane?

• 0

Hej,

Mam pytanie... Czy echosondę można przewozić w bagażu podręcznym? Kupiłem nowego Garmina Strikera 4 plus - kompletne opakowanie z przetwornikiem itd. Czy taki zestaw w oryginalnym opakowaniu można bez problemu przewieźć w bagażu podręcznym? Macie doświadczenia z tym związane?

Bez problemu.

• 0

Tak ale ty miałeś go w bagażu podręcznym a ja w dodatkowym . Na stronie Ryanair jest napisane "Jakich przedmiotów nie można przewozić w rejestrowanym bagażu?

zagrożenie dla zdrowia pasażerów i załogi albo bezpieczeństwa samolotu lub mienia, w tym: kwasy i zasady (np. akumulatory elektrolitowe)"

Trzeba będzie chyba zaryzykować i zobaczyć co będzie.   

• 0

Od zeszłego roku nowe regulacje w tym zakresie ale linie lotnicze mogą mieć swoje ostrzejsze https://www.iata.org/whatwedo/cargo/dgr/Documents/LithiumBattery_PassengerFlyer.jpg

https://www.rp.pl/Bezpieczenstwo/308299934-Baterie-litowe-w-bagazu-lotniczym---jak-przewozic-je-bezpiecznie.html

Edytowane przez wuran

• 0

Cześć,

wiecie może czy coś się zmieniło w temacie. Może są jakiś torby albo pudła do przewozu baterii litowo-jonowych w samolocie?

komuś się udało?

Nic się nie zmieniło. Przewóz tylko w bagażu podręcznym i uzależniona jest od pojemności akumulatora.

Pojemność: Zazwyczaj dopuszczalna pojemność powerbanka, który może być zabrany na pokład samolotu, wynosi do 100 Wh (watt-godzin) lub do 27 000 mAh (miliamperogodzin).

Jeśli komuś udało się inaczej to już tylko szczęście.

Jeśli chodzi o torby do przewozu baterii to chwyt dla naiwnych. Żadna z nich nie posiada atestu.

Edytowane przez dante

• 0

No nie wiem kto będzie udawać niepełnosprawnego.

Dzięki za odpowiedzi.

Szkoda, że jest taki beton i normalnie się nie da.

Tzn na pewno się da bo ludzie wożą aparaty, kamery itd. Ale co się ozałatwiają to ich.

Widzę, że kolega podstaw bezpieczeństwa w samolocie nie rozumie. Małe baterie w urządzeniach przenośnych są łatwe do konroli na pokładzie. Bateria Agm na pokładzie rejestrowym podczas rozszczelnienia powoduje natychmiastową przyczynę lądowania. Wózki są lokowane w takich miejscach, że dość łatwo się ich pozbyć. Praktycznie 100% bagażu przechodzi przez skaner, gdy wykryje akumulator nie zgłoszony, może nawet mocno opóźnić start. Warto to wszystko robić dla około 300zł? Ogólnie przewozić aku Ci pozwoli większość linii, no też ważne w jakim kierunku, oczywiście odpowiedniej wielkości i tylko w podręcznym.

• 0

Przepraszam bardzo ale chyba się nie rozumiemy skąd ja mam wziąć wózek dla niepełnosprawnego i dodatkowa elektryczny żeby przewieźć akumulator... takie rozważania są dla mnie oderwane od rzeczywistości więc pisanie o tym gdzie on jest w samolocie też należy włożyć do czapy ;) jestem pragmatyczny.

Mój aku to akurat 1800 zl.

Żelowe raczej odrzucamy zakup na miejscu. Szybko mogą się rozsypać.

Jakoś ekipy filmowe przewożą sprzęt. Dlatego pytam ale z tego co widzę nic się nie zmieniło w liniach a szkoda bo świat idzie z elektronika do przodu.

• 0

No szkoda, że tego nie rozumiesz, ale skoro patrzysz tylko przez pryzmat swojego ja, to niestety. Zastanów się też nad czymś takim, na 80% lotnisk nie możesz zabrać napoju ponad 100ml, a Ty piszesz o akumulatorze, który może narobić wielu szkód. Ekipy filmowe inaczej wożą sprzęt, a np ali... nadal 99% akumulatorów do Europy dostarcza drogą wodną. Swoją drogą co to za aku do echa za 1800zł. Co do wózka zaś, to widziałeś jakie w wózkach są akumulatory?

• 0

Przepraszam bardzo ale chyba się nie rozumiemy skąd ja mam wziąć wózek dla niepełnosprawnego i dodatkowa elektryczny żeby przewieźć akumulator... takie rozważania są dla mnie oderwane od rzeczywistości więc pisanie o tym gdzie on jest w samolocie też należy włożyć do czapy ;) jestem pragmatyczny.

Mój aku to akurat 1800 zl.

Żelowe raczej odrzucamy zakup na miejscu. Szybko mogą się rozsypać.

Jakoś ekipy filmowe przewożą sprzęt. Dlatego pytam ale z tego co widzę nic się nie zmieniło w liniach a szkoda bo świat idzie z elektronika do przodu.

Jest tak, jak napisałem wcześniej: możesz przewozić do określonej pojemności. Tylko w podręcznym. Proste.