Skocz do zawartości

Prośba o radę

rrthc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Na ostatniej mojej wyprawie złamalem mojego kija. Pękł tuż nad miejscem gdzie wkładam część szczytowa w dolną. Holowalem nieduzego pstrąga a tu nagle trrraaachch.No myślałem że szlak mnie trafi. Nie jest to jakiś super mega wypasiony badyla. To tylko konger trokker cw 12 g. I teraz moje pytania:jest sens to jakoś naprawiać, jeśli tak to gdzie i za ile i dlaczego tak dużo smile.gif
Czy lepiej szukać czegoś nowego. 
Na nowy badyla mam max 200 zł. 
Długość jaka mnie interesuje to max 2,40. 
Ciężar wyrzutu to max 10-12 g.
Lowie praktycznie na rzekach. To Wisloka i Jasiolka w promieniu 20-30 km w okolicach Jasła. 
Przynęty to glownie woblery do max 7 cm. Czasem też jakaś gumę czy blachę założę. 
Ryby ktore lowie to pstrag, klen, okoń rzadko szczupaczek, bo te gatunki głównie spotykam w tych rzekach. 
I teraz doradźcie Pany co kupić.
Pozdrawiam

Napisz do ledara.

Może coś pomoże w tej sprawie.

Jak nowy kij to możesz napisać do mekamila on robił ostatnio porządki, może by miał coś.

Jeżeli wklejka cię interesuje to mogę poratować mistrall tournament 270, 3-12g.

Kij mam 1,5 roku złamana była szczytówka, po wymianie była dwa razy nad wodą bo kupiłem coś innego pod lekki spin.

Konger WCH iri juggler, złamałem częsc szczytową, bez owijania w bawełnę powiedziałem że z mojej winy itp.

Znajomy który prowadził sklep odesłał na serwis, kij po tygodniu wrócił z nową cześcią szczytową a koszt...70zl, mimo iż kije te stały wtedy grubo ponad 200

Kolego ja cały czas chodzę na ryby :). Łowię kijkiem zastępczym.

Wielkie dzięki za info w sprawie szczytowki . Jutro mam trochę luzu wiec pochodzę za tym.

Szukam ciekawego badyla i cenię sobie opinię bardziej doświadczonych wędkarzy i dlatego podpytuje o różne wędki.

pozdrawiam i bez ciśnień.

Polamania życzę i taakiej ryby

Edytowane przez rrthc

Skoro będziesz załatwiał sprawę szczytówki, to od razu popytaj ale z sensem w sklepach wędkarskich o "ciekawego badyla" .

Ostatnio był temat w którym gościu pytał o wędzisko hiper mega super świetne za dwie stówy. Myślę, że to godziwy hajs jak za kij z najwyższego stojaka.

• 1 miesiąc temu...

Wędeczka cormoran black bull pcc 240/ 3-15 light spin. Zacny sprzęcik.Dzisiaj testowałem nad wodą ten kijek i jestem pod wrażeniem jego pracy jak i wykonania.

Wiem że Cormoran ostatnimi czasy nie słynął z produktów ale ten kijek jest godny uwagi.Jego wykonanie jest bardzo dobre.Mój nie posiada żadnych nadlewek na przelotkach,wszystkie równo i bardzo precyzyjnie rozmieszczone duże przelotki typu sic,korek po sciągnięciu folii zaleciał "chinskim" zapachem ale z oględzin wyszło iż jest to pełny korek nie okleina.Smrodek wywietrzał po deszczowym połowie. Blank ładnie wykonany,oplot krzyżowy na odcinku dolnika ładnie się prezentuje.Pełny opis na kiju.

Uchwyt kołowrotka z pseudo drewnianym wykończeniem pięknie się prezentuje oldscool-owy styl jak kto lubi ładnie wykonany trzeba naprawdę dobrze się przyjrzeć aby odróżnić czy to drewno. 

Praca oraz zakres pracy:

Kij wg. mnie bardzo ładnie pracuje,jest to praca moderate , ładnie gnie się nawet dolnik. Amortyzuje walczącą rybę.

Pięknie ładuje się do wyrzutu i mimo tych 240cm dł. można oddać ładny daleki rzut nawet lekką przynętą. JEDYNE co to wg. mojego odczucia ciężar wyrzutu powinien być opisany od 1g- 11g  przy tych 15gr w opisie kijek był by przeciążony.

Kijek zrobiony pod woblerki blaszki,gumek bym nie polecał z powodu wolniejszej pracy.Komfortowo łowi się od wobków 1,5gr - 8gr później już mocniej sie gnie podczas sciągania w nurcie. Ogólne wrażenia, kij naprawdę może nie zostać doceniony, natomiast jest to bardzo dobra alternatywa na drogie produkcje.Sam miałem robić w pracowni kij pod woblery typu jaź kleń ale mogę szczerze polecić ten kijek.Szkoda tylko że jest krótki i nie ma dł choć by 270 lub 290.Ale na wąskie kanały,średniej jak i małej wielkości rzeki idealny na klenio-jazie,pstrągi,okonie i przyłowy:)