karvizet Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Witajcie serdecznie ! Szanowni koledzy, od kilku dni mam pewien dylemat co do wybory kołowrotka do lekkiego spiningu.Przeszukuję internet, fora wszystko, w celu znalezienia opinii o w/w kołowrotku, jest ktoś z forumowiczów kto mógłbym się wypowiedzieć na ten temat ? Dodam że będzie on używany przy kiju Konger WC Tango 270 (2-10g), tylko i wyłącznie do bocznego troku lub małych gum pod okonia Zastanawiałem się także nad Ryobi SLAM, lecz po przeczytaniu kilku opinii zdecydowałem że mogę dołożyć do kołowrotka. Może coś polecicie tak do 350 zł ? Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beton Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 (edytowane) Do tej kwoty warte uwagi są zauberki i red arc - do twego kijka w rozmiarze 10200. Ps. w pierwszym poście wypadało by się przywitać Edytowane 5 Maja 2015 przez beton007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karvizet Opublikowano 5 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 @beton007 szukałem "przywytalni" i nie znalazłem, już to zrobiłem wiec z góry przepraszam. Osobiście mam Red Arca 10300 do Kongera WC Impuls naprawde dobry kołowrotek sam sobie go chwalę.Lecz nie wiem czy przy Kongerze WC Tango 270cm, który waży 146g nie będzie za ciężki, dla tego szukałem czegoś w wadze light.Może się mylę dla tego tu napisałem, chciałby sie dopwiedzieć opini innych na ten temat, może ktoś łowi na podobny zestaw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_moto Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Kolego mam identyczny kijek sparowany jest z Daiwa caldia 2000x jest ok, lata to całkiem przezwoi LEPIEJ DOŁOŻYĆ GROSIKA I BĘDZIESZ ZADOWOLONY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz67 Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Szukaj coś poniżej 200g w rozmiarze 2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzejko Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 O strych DAM coś bym powiedział o nowych nie bardzo.Polecam zakup bardzo budżetowego kołowrotka - Okuma Inspira FD25.Kupisz za 100 zł, bardzo prosta i niezawodna konstrukcja, dobra praca, ładnie nawija żyłkę i plecionkę. Waży 227g. szpulka główna alu, zapas plastikowy.Warto dołożyć łożysko w rolce prowadzącej żyłkę bo jest tulejka - ale to bardzo prosta operacja. W korpusie łożyska są gdzie trzeba - 1 pod koszem, 2 na osi korbki + oporówka.Właściwe łożysko pod rolkę kupisz w każdym sklepie modelarskim, jak nie masz w mieście mogę pomóc.Na początku ubiegłego roku kupiłem takowy znajomemu małolatowi, który mieszka 200 m od jeziora, jest na rybach codziennie i go nie oszczędza, a młynek działa bez zarzutu.Z pozdrowieniami,drzejko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karvizet Opublikowano 5 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 (edytowane) Daiwa Caldia jest dla mnie nieco zadrogim interesem. Patrząc na wagę jest podobna do DAM Quick Carbonite@marek_moto a jak z wyważeniem zestawu ? Jest okej ?@dzejko dzięki za informacje, jednak celuje w cos co posłuży, ale absulolutnie nie mowie ze im droższe tym lepsze ! Wiadomo zależy na jaki egzemplarz sie trafi. Edytowane 5 Maja 2015 przez karvizet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Większość kręciołków Okumy w rozmiarze 20/25/30 waży 200-225 gram. Cenowo zaczyna się od około 100 zł i lecimy aż do paru stówek. Masz też Shimano Exage 1000, ale on jest naprawdę malutki w dłoni. Tango przy długości 2,7m nie będzie odczuwalnie takim strasznym UL'em. Waga fajna, ale operowanie dłuższym kijem gasi wrażenie, że mamy w rękach takie piórko. Prawdę mówiąc nawet kręciołki typu Passion 720 (254 gramy) spokojnie się z tym zegrają. Weź kijek do sklepu, podczep różne kręciołki, zważ każdy z nich i zobaczysz sam co Ci leży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karvizet Opublikowano 5 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 W grę wchodzi tylko Allegro, dla czego ? U nas w sklepach w Legnicy jest mały wybór a jak cos jest to cena wooow np RedArc 10200 za 450 A może wybrać kij o długości 240 ? Waga jego to 129g lecz nie jestem pewien czy do łowienia z brzegu głownie na małe gumy nie bedzie ciut krotki. Miałem kiedyś 240 jakiś podstawowy Shimano i szybko zmieniłem na WC Impulsa 270 i to było niebo a ziemia jeśli chodzi o długość i rzuty z brzegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac72 Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Witam kolego. Mam ten kołowrotek od roku.Dość intensywnie eksploatowany przez pierwsze pół roku teraz sporadycznie bo zastąpiłem go Daiwa Luvias. Podpięty był do Fenwicka River Runera czyli łowiłem nim na lekko. Żadnych luzów nie stwierdzam, kręci tak samo jak na początku, hamulec przyzwoity ( przyłów szczupaka 78cm nie stwierdziłem żadnych uszkodzeń ) plecionkę oraz żyłkę nawija prawidłowo. Ma jakąś dobrą przekładnie czy coś - jestem laikiem ale zaufałem sprzedawcy notabene kolega aktywnie udziela się na forum głównie w wątku o kijkach Fenwicka (pozdro Kamil ) Tak że reasumując będziesz zadowolony. Nie wiem jak z wadami bo nie jestem sprzedawcą a mój działczy bez zarzutu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karvizet Opublikowano 5 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 (edytowane) @jac72 mowa tu o DAM Quick Carbonite ? Edytowane 5 Maja 2015 przez karvizet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac72 Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Trochę zbaraniałem kolego i musiałem sprawdzić. Tak mowa o D.A.M Quick Carbonite 820. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi