Skocz do zawartości
  • 0

PROSBA

Krzysztof

Pytanie

Witam Wszystkich Kolegów!!!

mam do was tak? prosb? a mianowicie prosz? uzywajcie j?zyka polskiego na forum !!!Fajnie ze wielu z nas zna j?zyki obce i moze si? nimi poslógiwac ale mysl? za wi?kszosc jednak wolalaby czytac po polsku.

ja sam znam bardzo dobrze j?zyk niemiecki ale mysl? ze to jest

polskie forum i wszyscy koledzy czytaj?cy chciliby rozumiec co jest tu napisane wzgl?dnie co jest opowiedziane w danym dowcipie .

prosz? nie myslec ze si? czepiam kogokolwiek bo tak nie jest !!!!

pozdrawiam !!!

krzysztof

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

witaj !!!!

jezeli juz piszesz po niemiecku to pisz poprawnie.

a chodzi o to ze przegl?daj?c forum czytalem i widzialem wiele wstawek w j?zyku angielskim lub dowcipy po angielsku a to jest

forum polskie i nalezy uzywac j?zyka ,który jest dost?pny dla wszystkich uzytkowników czyli polskiego !!!

genialnie proste ,czyz nie prawda????

• 0

A ja chyba rozumiem. Bo w wielu wątkach niektórezy koledzy (o ile taką wędkarską elitę mogę tak nazwać) nadużywają cudzoziemszczyzny i popełniaja makaronizmy.

W polsce językiem urzędowym jest język polski i zwykła grzecznośc wymaga by się takim jeżykiem na polskim portalu posługiwać. Oczywiście są dopuszczalne tłumaczenia (mniej lub bardziej udane)

Pozdrawam

• 0

bardzo cie przepraszam, ze pisze wszystko z malej litery, musze ciebie jednak rozczarowac, bede nadal tak pisal, takze po niemiecku, angielsku, szwajcarsku, francusku i po polsku tez, bo tak chce i mi tak wolno

ces't la vie B)

Pewnie i tak niewiele stracę jak Cię nie zrozumię skoro taki masz światopogląd.

Swoją drogą chciałbym się czegoś więcej dowiedzieć na temat wspomnianego przez Ciebie języka szwajcarskiego. :huh: :huh: :huh: :huh:

Pewnie to jakis język w rodzaju austryjackiego lub kanadyjskiego :):):D

Gratulję i pozdrawiam

• 0

jezyk szwajcarski istnieje, jest to nie tylko mundart - czyli jezyk mowiony, inaczej gwara, ale takze jezyk pisany, ktory ma swoje reguly i gramatyke

jego odrebnosc laczy sie z tym, ze w szwajcarii sa cztery jezyki urzedowe, tylko wloski i francuski ospowiadaja swoim protoplastom, pochodzacym z fracji i italii, natomiast rumatsch, inaczej retrromanisch i schwizerd?tsch, ktory pochodzi od niemieckiego, sa odrebnymi jezykami, mysle, ze ten link moze zadowolic wszystkich zainteresowanych, pod warunkiem, ze wladaja niemieckim - http://swiss.twoday.net/stories/120458/

co do mojego swiatopogladu, to uwazam, ze mam prawo do wlasnego, tak samo jak wszyscy inni uzytkownicy tego i innego forum i nie tylko forum

mam takze prawo do pisania tak jak mi sie podoba, czyli wszystko z malej litery, nigdzie(!) nie stoi napisanie, ze tak nie wolno pisac, zerszta netykieta toleruje od lat taki sposob przelewania swoich mysli na desktop

czy sie to komus podoba czy nie, to juz nie moj problem

ps. zapomnialem dodac, wyluzujmy panowie, to jest miejsce spotkan towarzyskich i rozrywki a nie klasztor http://www.jerkbait.pl/forum/images/message_icons/icon12.gif

• 0

mam takze prawo do pisania tak jak mi sie podoba, czyli wszystko z malej litery, nigdzie(!) nie stoi napisanie, ze tak nie wolno pisac, zerszta netykieta toleruje od lat taki sposob przelewania swoich mysli na desktop

czy sie to komus podoba czy nie, to juz nie moj problem

http://www.jerkbait.pl/forum/images/message_icons/icon12.gif

I tu nie moge się z tym zgodzić bo istnieje taki przepis jak

ustawa z dnia 7 października 1999 r. o języku polskim. Jest to obowiązujące prawo.

Radzę się zapoznać z tym aktem prawnym, a poźniej szydzić z języka ojczystego. http://www.rjp.pl/?mod=informacje&type=prawna &id=15

• 0

Panowie ryby, przede wszystkim łowienie ryb. Pamiętajcie, że to forum wędkarskie a nie forum poprawnej polszczyzny.

Dobrze, że wiosna już, może po zimie ludzie mają za dużo energii w sobie i problemy się nawarstwiają.

Luzik i bądźcie bardziej wyrozumiali dla siebie :D

Pozdrawiam

• 0

Panowie ryby, przede wszystkim łowienie ryb. Pamiętajcie, że to forum wędkarskie a nie forum poprawnej polszczyzny.

Dobrze, że wiosna już, może po zimie ludzie mają za dużo energii w sobie i problemy się nawarstwiają.

Luzik i bądźcie bardziej wyrozumiali dla siebie :D

Pozdrawiam

Ok postaram się być bardziej wyrozumiały dla niedouczonych. Embarassed

Może faktycznie jestem zbyt wymagający.

• 0

Panowie to forum polskie - bez wątpliwości. Nie jest to jednak czasopismo, książka czy FORMALNE pismo urzędowe. W każdym języku jest coś takiego jak język formalny i nieformalny. Internet charakteryzuje się tym, że używamy języka nieformalnego (!). Tak jest na całym świecie i ... do tego trzeba się przyzwyczaić. Proszę zobaczcie sobie również inne fora np. Tackle Tour. Tam rządzi język angielski ale nikt się nie czepia Brytyjczyka, Amerykanina czy Polaka, którzy piszą w odmiennych dialektach językowych. Tak więc proszę troszkę luźniej podchodzić do tego tematu.

Krzysztofie, niektórych słów nie można przetłumaczyć 1:1 z j.angielskiego na polski bo wtedy tracą sens. Poza tym słowotwórstwo nie jest wcale takie proste.

Pozdrawiam

Remek

• 0

Taka mała uwaga do wszystkich osób mających nadmiar energii - wykorzystujmy ją w taki sposób aby szeroko rozumiana społeczność wędkarska na tym skorzystała. Nie zajmujmy się sprawami błachymi !!

Może poloniści pomogą popracować nad tekstem projektu ustawy o rybactwie śródlądowym?? To wspaniałe wyzwanie - wymagające oprócz wiedzy z zakresu prawa, ichtiologii, ekologii również wspaniałej znajomości naszego języka ojczystego...

Jeszcze raz ponawiam apel - za przeproszeniem nie brandzlujmy powietrza !!

I jeszce jeden aspekt sprawy przyszedł mi do głowy - uczestnictwo w forum ma charakter dobrowolny - a teren forum jest terenem prywatnym i jesli jego właścieciel i moderatorzy nie zgłaszają uwag natury formalnej, to znaczy że wszystko jest ok.

Pozdrawiam,

P.

P.S.

Przepraszam za wszelkie odstępstwa od poprawnej polszczyzny

• 0

@cezorator

...I tu nie moge się z tym zgodzić bo istnieje taki przepis jak ustawa z dnia 7 października 1999 r. o języku polskim. Jest to obowiązujące prawo...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

...proponuję zmienić nick na.....cenzurator

Zdrowia życzę !!!! Zarówno fizycznego jak i psychicznego.

• 0

@Krzysztof

Zgadzam się z Remkiem. Np. tłumaczenie angielskiego dowcipu polegającego na grze słownej na język polski jest bez sensu. Podobnie, jeżeli chodzi o terminologię związaną ze sprzętem, ciężko jest znaleźć polskie odpowiedniki, np. słowo casting jest słowem angielskim ale wydaje się iż weszło już do języka polskiego na skutek braku rodzimego odpowiednika. Podobnie było kiedyś ze słowem komputer (chociaż w tym przypadku podobno usiłowano wykreować rodzimą nazwę liczyk). Jeżeli o mnie chodzi, jeżeli nie jestem pewien jak przetłumaczyć jakiś termin, wolę go użyć w oryginale.

Pozdrawiam

• 0

Cenie sobie ten portal rowniez z takich wzgledow, ze nie ma na nim nie konczacych sie dyskusji na tematy tego typu.

Osobiscie rozrozniam teksty na te, ktore sie da czytac oraz te, ktorych sie nie da i takie mam kryteria poprawnosci...

Tak zerknalem na Twoj dorobek na tym forum... B)...hmm, nie sadzisz, ze jest troche przy skromny, zeby wysowac wobec innych uzytkownikow prosby tego typu?

Pytanie jest retoryczne, nie zamierzam tego watku kontynuowac teraz ani nigdy wiecej..

Gumo

• 0

:lol: Choć śmiem twierdzić, że prawidłowa forma brzmi nie branZlujmy powietrza - patrz np. Słownik Polskiego Slangu http://www.univ.gda.pl/slang/. Słowo to pochodzi podobno od francuskiego czasownika brannler :lol:

To tak gwoli czystości ojczystego języka, który również tego typu słowa wszak zawiera :mellow: :mellow: :mellow: ...

• 0

Ech...I z forum wędkarskiego zrobiło się forum językowe

Forma Branzlować jest jak najbardziej poprawna, ale np. Aleksander Hrabia Fredro w swoim dziele pt: O królewnie p... i 3 braciach stosuje formę Brandzlować

Poniżej link do tekstu dla zainteresowanych poezją

http://www.polskiinternet.com/polski/rozr/poezja1.htm

P.

• 0

Ale powiem Wam, że z tym pisaniem w sieci (i nie tylko) to jest problem. Moje dzieci (13 i 14 lat) tak samo niedbale piszą esemesy i posty jak wypracowania w szkole. Rozpoczynają zdania z małej litery, nie stawiają kropek itd. Oczywiście wypowiedziałem im wojnę, i powoli 8)zaczynają rozumieć, kiedy mogą sobie pozwolić na pisanie mową potoczną, a kiedy muszą się przyłożyć. No cóż, takie czasy...

Ps. Ja esemesy pisałem kredą na ścianie :mellow:

• 0

Witam.

Masz rację Jaculek, takie czasy...

I tak, jak napisałeś, każdy powinien rozróżnić sytuacje, kiedy może pisać luźno, a kiedy powinien się postarać. Co mnie osobiście bardzo drażni, to brak podpisu. Tego nie wymaga znajomość poprawnej polszczyzny, ale zwykła kultura. Na drugim miejscu stawiam ortografię, na trzecim literówki. Ze względu na rodzaj wykonywanej pracy piszę dość dużo i wiem, jak trudno wyłapać wszystkie błędy u siebie samego. Jednak odrobinę wysiłku należy włożyć...

Co do wtrącania wyrazów i zwrotów obcojęzycznych, to jest to nieuniknione w naszej globalnej wiosce, czy ktoś się z tym zgadza, czy nie.

Pozdrawiam,

Adze205.