pisarz Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Kilka dni temu nad Wisłą pojawiły się dziwne i tajemnicze kwadraty , namalowane jaskrawym lakierem. Kwadraty namalowano na wcześnie oczyszczonej z trawy i krzaków ziemi.Dzisiaj wszystko się wyjaśniło. Inicjatywa słuszna i chwalebna.Tylko taka refleksja mi się nasunęła.Najpierw całymi latami z mozołem i wielkim zaangażowaniem nie szczędząc pieniędzy , betonowano Wisłę i zasypywano gruzem łąki i starorzecza.Teraz z równie wielkim mozołem będą przywracać do stanu pierwotnego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Mnie nic nie zdziwi w tym kraju, nawet zawracanie Wisły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Pisarz....było już maglowane.Koło fortuny się toczy. Zobacz jaki interes ktoś robi.Betonowali - robili kasę.Teraz sadzą kwiatki - znowu interes kwitnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 (edytowane) Coś podobnego widziałem dzisiaj na Gagarina przy Czerniakowskiej na pasie rozdzielającym jezdnie, ale tam chyba nie będą odtwarzali łąki .A przy okazji betonowania Wisły i jakiś biurowczyk na nowych bulwarach przy Poniatowskim się wtryni.. Edytowane 5 Maja 2015 przez slawek_2348 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Coś podobnego widziałem dzisiaj na Gagarina przy Czerniakowskiej na pasie rozdzielającym jezdnie, ale tam chyba nie będą odtwarzali łąki Nie, nie łąki. Zawrócą Wisłę, puszczą Gagarina do Spacerowej i pod górkę do Puławskiej . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Nie, nie łąki. Zawrócą Wisłę, puszczą Gagarina do Spacerowej i pod górkę do Puławskiej .To płynąc motorówką będzie trzeba uważac na radar na Spacerowej 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 5 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 (edytowane) Betonowali - robili kasę.Teraz sadzą kwiatki - znowu interes kwitnie.W zeszłym roku jesienią na bardzo dużym obszarze wycięto krzaki i drzewa .Potem skosili trawę i zaorali nieduże poletka ziemi. Tuż przed zimą pojawiły się bele słomy . Z słomy najbardziej skorzystały dziki , zrobiły sobie tam zimowe legowisko . Teraz na wiosnę zaczęli kontynuować prace .Wszystko to na dość dzikim odcinku warszawskiej Wisły. Edytowane 5 Maja 2015 przez pisarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Pamiętam te bale słomy. Leżały sobie spokojnie, ja szedłem bladym listopadowym świtem na rybki, aż nagle bale podskoczyły, zakwiczały i całe stado dzików ruszyło, jakby im kto czarny piątek ogłosił, w stronę najbliższych krzaków.Ja także ruszyłem, tylko w przeciwnym kierunku. Zimny, jesienny poranek, okazał się nagle całkiem gorący. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 5 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Pamiętam te bale słomy. Leżały sobie spokojnie, ja szedłem bladym listopadowym świtem na rybki, aż nagle bale podskoczyły, zakwiczały i całe stado dzików ruszyło, jakby im kto czarny piątek ogłosił, w stronę najbliższych krzaków.Ja także ruszyłem, tylko w przeciwnym kierunku. Zimny, jesienny poranek, okazał się nagle całkiem gorący. Darek skończą się chaszcze , to znikną dziki . Zrobią łąki zalewowe , to będziemy przed łosiami uciekali . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Darek skończą się chaszcze , to znikną dziki . Zrobią łąki zalewowe , to będziemy przed łosiami uciekali .Ja już przed łosiem uciekałem nad Wisła. Dobrze się maskował skubany, ujawnił się dopiero w momencie gdy zamiast dać mu sandacza, rybę wypuściłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Nie kumam. Co oni chcą tam testować? Niech przyjadą nad Odrę środkową i spiszą sobie nazwy tych roślin , które rosną tutaj i doskonale czują się na zalewowych łąkach. Ściema na fundusze, jak kto zna uczelniane realia . Jak się komuś chce nich podrąży ile za to zgarnęli kasy, to wszytko się wyjaśni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 Nie kumam. Co oni chcą tam testować? Niech przyjadą nad Odrę środkową i spiszą sobie nazwy tych roślin , które rosną tutaj i doskonale czują się na zalewowych łąkach. Ściema na fundusze, jak kto zna uczelniane realia . Jak się komuś chce nich podrąży ile za to zgarnęli kasy, to wszytko się wyjaśni.Każdy orze jak może nawet na łąkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 (edytowane) To samo było w zeszłym roku z pływającymi wyspami dla ptaków. Miały na nich gniazdować zagrożone gatunki, pracowali nad tym z uporem, ścigali wędkarzy, znanych szkodników na widok których mewy dostają rozwolnienia, a rybitwy znoszą kwadratowe jaja, i co?Do dzisiaj nie widziałem na tych wyspach żadnej rybitwy, srają tam tylko kaczki, a sztuczny, kanciasty twór; przy każdym przyborze zbiera tyle śmiecia, że kwestią czasu jest, gdy nazywanie go pływającym przestanie mieć sens. Edytowane 5 Maja 2015 przez Dagon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) To samo było w zeszłym roku z pływającymi wyspami dla ptaków. Miały na nich gniazdować zagrożone gatunki, pracowali nad tym z uporem, ścigali wędkarzy, znanych szkodników na widok których mewy dostają rozwolnienia, a rybitwy znoszą kwadratowe jaja, i co?Do dzisiaj nie widziałem na tych wyspach żadnej rybitwy, srają tam tylko kaczki, a sztuczny, kanciasty twór; przy każdym przyborze zbiera tyle śmiecia, że kwestią czasu jest, gdy nazywanie go pływającym przestanie mieć sens.Ja w takim miejscu też bym nie gniazdował Edytowane 7 Maja 2015 przez pisarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Ja w takim miejscu też bym nie gniazdował zdjęcia kamil 203.jpgW pewnym wieku już nie wypada pokładać jajek na mokrym piachu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 25 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 W pewnym wieku już nie wypada pokładać jajek na mokrym piachu. Walka o jaja trwa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi