Skocz do zawartości
  • 0

klenio-jazie, spinning vs. feeder

grayo

Pytanie

Witam, zastanawiam się która metoda jest lepsza żeby pobawić się z kleniem i jaziem, ogólnie łowię tylko na spinning ale nie mam takich efektów jak znajomi  łowiący na gruntówki. Wczoraj spotkałem znajomego nad wodą, z miejsca które obłowiłem różnymi przynętami i sposobami wyjął przy mnie dwa piękne kleniska, jakiś czas temu inny znajomy w innym miejscu targał piękne jazie, ja próbowałem spinem ale również nic z tego. Normalnie ręce opadają ... :), a fajnie byłoby mieć takie efekty ze spinningu.

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Gość Dariusz Lipka

Koledzy, bardzo wiele zależy przecież od tego co ryba w danej porze i miejscu zjada. Klenie z przelewów czy te z powierzchnie rzadziej nabiorą się na wątróbkę, a te z dna rzadziej nabiorą się na woblera. Klenie przy dnie warto próbować łowić na gumki z opadu lub troka. Te klenie z dna też się przemieszczają w płytsze partie,szczególnie wieczorem i wtedy są łatwiej dostępne dla spinningisty.  

• Like 1

• 0

A moze by tak na  muche? ;)  Z kolega robilismy porownanie suchar vs obrotowka (smuzaki sie na tej wodzie nie sprawdzaly). Muchowka tego dnia byla zdecydowanie skuteczniejsza. Inna sprawa, ze ryby byly dosc male, max 30cm (jeden ladny, powyzej 45cm stal pod powierzchnia, ale mial gleboko w pletwach zarowno muchy jak i obrotowki/woblery/gumy/dokarmianie chlebem).  

Co do najskuteczniejszej metody - zdecydowanie najskuteczniejsza musi byc wedka elektryczna.

• Like 1