Skocz do zawartości

Nikon D300 a D300s

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 74
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Moja pomroczność jest jeszcze większa, a by to wiadomo co panience przyjdzie do głowy, moją propozycję pójścia w Canona zastała odrzucona, liczy się co guru instruktor podpowie. Może to i racja skoro on je szkoli,a dziadek tylko z zazdrości się wtrąca :lol:ale miała by już trzy szkła z trzy setką włącznie a tak musi czekać i się podlizywać do Tatuśka aby w coś zainwestował :lol:Oj te dzieciaki.Tornado

....

Ani sie obejrzymy i mamy szklarnie za calkiem pokazna sumke zainwestowana a na plecach worek jako zywo przypominajacy ksztaltem i ciezarem worek Czeresniaka z 4 pancernych...

Gumo

tak i nie. Ja mam szklarnie ktora nie misci sie w torbie, a na zdjecia biore od wielu lat ten sam zestaw 24mm i 35 mm.

Wszytsko zalezy od podejscia do fotografowania. Uwazam, ze fotografujac plenery lepiej zrobic kilka kilometrow piechota wiecej niz zawrocic w polowie bo worek Czeresniaka spowodowal szybsze zmeczenie..

Gumo - no właśnie ... plecaki rosną, a kiedy już urosną ... zaczynają chudnąć. Jednak, żeby dojść do stanu odchudzania trzeba dojść do jakiejś krytycznej masy - zwykle uważa się, że jeszcze tamto trzeba i jeszcze coś innego. Tak rośnie, rośnie, rośnie a na końcu człowiek zastanawia się gdzie pojechał - na ryby, czy taszczyć sprzęt fotograficzny. Nie mówię o rekonwalescencji - po. Podobnie jak Jerzy - dwie, trzy ogniskowe w zupełności wystarczą.

- zrobisz 90% zdjęć, dla pozostałych 10% nie opłaca się taszczyć 20kg plecaka.

Pozdrawiam

Remek

Panowie...nie mnie tlumaczyc... :D

Kupilem najmniejsza lurzanke, szeroki kat i tele i...koniec.

Dokupie cos zeby bylo makro i jakas fajna niedroga jasna stalke, ktora podejrzewam pozniej bede robil wiekszosc zdjec... :D

Nie specjalizuje sie w doszukiwaniu sie na sile znieksztalcen zdjec, obcy mi jest rowniez wyscig Nikon-Canon.

Ktore to 2 sprawy sa glownym motorem napedowym w biznesie foto... :D

Gumo

Gumo kup 50/1,8 bo tani a z pierscieniem macro lub odwrotnego mocowania masz doskonale narzedzie do fotografowania malych obiektow.

dobry flesz tez sie przydaje. Na lampie niema co oszczedzac. Lepszy flesz to przy pewnej wprawie sporo wieksze mozliwosci na sesji zdjeciowej..

do ego dwa dobre zoomy i masz wszytsko co potrzeba.

50/ 1.8 to moze byc dla mnie za waski. Niewiele drozszy 35/1.8 a ponoc jeszzce lepszy optycznie...

O lampie faktycznie nie pomyslalem...

Jesli chodzi o makro to napisalem tu w watku obok o takim konwerterze...nie da pewnie tej jakosci co pierscienie czy rozne kombinacje z odwrotnym mocowaniem ale ja nad woda....nie bede kombinowal...ot siada mucha a ja zakladam, robie fotke, zdejmuje...

Tyle czasu bede mogl w to zainwestowac...

Tu było

Gumo

Jurku, no właśnie w teorii SB-900 jest lepsza w praktyce niestety nie. Dlaczego? Miałem zarówno SB-800 jak i SB-900 no i okazało się, że w:

- sb-900 włożono możliwość zmiany oprogramowania ale z samym oprogramowaniem nie było zbyt dobrze. Miałem przypadki, że lampa błysnęła wydała dźwięk i zawiesiła się ... trzeba było wyciągnąć fizycznie baterie.

- największą porażką jest czujnik przegrzania lampy - jeśli intensywnie pracujesz od razu kup sobie drugą lampę, bo jak lampa się zagrzeje to ... kaplica - jeden błysk po ochłodzeniu i ponownie lampę odcina czujnik. Miałem tak dwa razy na dwóch różnych imprezach - na pierwszej chłodziłem lampę (akurat mi się zgrzała wtedy kiedy potrzebowałem robić zdjęcia), na drugiej imprezie w torbie miałem zapasową SB-900 i szybko ją podmieniłem. W przypadku kiedy włączy się czujnik nie ma zlituj - nie odłączysz tego nawet gdybyś chciał dać łapówkę konstruktorowi z Nikona. W SB-800 tego problemu nie było - najwyżej spaliłaby się?lampa ... choć robiąc podobne imprezy NIGDY nie miałem żadnego problemu. W przypadku SB-900 miałem przerwy spowdowane tym czujnikiem.

To takie dwie uwagi z pola bitwy :D i z mojego praktycznego doświadczenia.

Pozdrawiam

Remek

dziwne

mialem w ciagu ostatniego roku dwie SB 900. Jedna z D700 druga z D3. Zrobilem okolo 20 000 zdjec, polowa z tego z fleszem. Nigdy nie mialem takich probklemow o jakich piszesz.

Na dodatek pracuje w kraju, gdzie jest sporo cieplej niz w PL. Nigdy zadnych problemow z przegrzewaniem sie lamp. :huh:

SB 800 uzywam z F5 i F100 rowniez bez sensacji. Dziala wzorcowo.

Jak Toyota :mellow:

Jurku,

No dokładnie. Gdybym gdzieś to wyczytał na forum byłoby podobnie ale ... dotknęło mnie to dwa razy (z przegrzaniem). Niestety nic nie mogłem z tym zrobić bo czujnik skutecznie mnie odciął. Od tamtego momentu zawsze w torbie miałem drugą sztukę SB-900.

Do sb-800 nie mam żadnych uwag. Zawsze sprawnie choć nie ukrywam, SB-900 jest funkcjonalnie fajniejsza, bardziej dopracowana, sterowanie ma wzorowo rozwiązane, menu i przyciski - super!

Tak zerkanalem na te lampy i ciekawe...sb 800 w porownaniu do sb 900 mozna dostac w niewielu m-cach (nawiasem mowiac koszt jest prawie 2 razy wyzszy niz za body mojego aparatu)

Natomiast sb 600 i 900 sa szeroko proponowane.

Czy naprawde sb 600 jest tak kiepska ze wypada doplacic drugie tyle na sb 800?

Gumo

Tornado z tego co wiem jedna firma w usa robi takie przejściówki lecz są piekielnie drogie kosztują bagatela 170$, nie widzę sensu zakupu przejściówki za tą sumę.

Zawsze można obiektyw sprzedać i kupić coś z bagnetem nikona. Używaną Sigme 70-300 z soczewkami nisko chromatycznymi możesz dorwać za 500zł, jak za tą sumę daję radę :D Tylko jak to tani zoom, nie można się spodziewać super jakości w granicy 250-300mm.

Pozdrawiam

Slider

Nie ma co szaleć dziewczyna robi postępy, jest bardzo młoda jak na taki sprzęt, więc trochę poczeka na pozostałe zabawki. Za ten czas łyknie dużo więcej wiedzy i umiejętności. A gdy ją przyciśnie to niech się bawi moim analogiem co jej na pewno wyjdzie tylko na zdrowie jak powiadają. Opanowanie focenia tylko cyfrówką do niczego ciekawego nie prowadzi, tym bardziej że nie jest to tylko pstrykanie a konkretna nauka o fotografi, która za parę lat ma dać jakieś konkretne umiejętności.Mimo wszystko Michał dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam Władek