Gumofilc Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 A nie nie, o ile w wedkach mam jasnosc, w aparatach pomrocznosc jasna z chwilowymi przeblyskami o tyle po przyjrzeniu sie jak dziala muszkarz stwierdzam, ze to na razie nie dla mnie... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tornado Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Moja pomroczność jest jeszcze większa, a by to wiadomo co panience przyjdzie do głowy, moją propozycję pójścia w Canona zastała odrzucona, liczy się co guru instruktor podpowie. Może to i racja skoro on je szkoli,a dziadek tylko z zazdrości się wtrąca :lol:ale miała by już trzy szkła z trzy setką włącznie a tak musi czekać i się podlizywać do Tatuśka aby w coś zainwestował :lol:Oj te dzieciaki.Tornado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Jest jeszzce wyjscie jedno - wyslac do pana instruktora mistrza cietej riposty. <_< Swoja droga ciekawe zajecie...do tego warto jeszzce otworzyc za rogiem sklepik foto z rabatem dla kursantow... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tornado Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Całe szczęście że nie muszę być zazdrosny o instruktora bo nie dość że dużo starszy o de mnie to wagę sumo prezentuje :lol:A z tym sklepikiem to raczej cicho sza bo z torbami by nas puściły :lol:Najgorsze to że człek zawszy brzdylom ulega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 ....Ani sie obejrzymy i mamy szklarnie za calkiem pokazna sumke zainwestowana a na plecach worek jako zywo przypominajacy ksztaltem i ciezarem worek Czeresniaka z 4 pancernych... Gumo tak i nie. Ja mam szklarnie ktora nie misci sie w torbie, a na zdjecia biore od wielu lat ten sam zestaw 24mm i 35 mm. Wszytsko zalezy od podejscia do fotografowania. Uwazam, ze fotografujac plenery lepiej zrobic kilka kilometrow piechota wiecej niz zawrocic w polowie bo worek Czeresniaka spowodowal szybsze zmeczenie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Gumo - no właśnie ... plecaki rosną, a kiedy już urosną ... zaczynają chudnąć. Jednak, żeby dojść do stanu odchudzania trzeba dojść do jakiejś krytycznej masy - zwykle uważa się, że jeszcze tamto trzeba i jeszcze coś innego. Tak rośnie, rośnie, rośnie a na końcu człowiek zastanawia się gdzie pojechał - na ryby, czy taszczyć sprzęt fotograficzny. Nie mówię o rekonwalescencji - po. Podobnie jak Jerzy - dwie, trzy ogniskowe w zupełności wystarczą. - zrobisz 90% zdjęć, dla pozostałych 10% nie opłaca się taszczyć 20kg plecaka. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Panowie...nie mnie tlumaczyc... Kupilem najmniejsza lurzanke, szeroki kat i tele i...koniec.Dokupie cos zeby bylo makro i jakas fajna niedroga jasna stalke, ktora podejrzewam pozniej bede robil wiekszosc zdjec... Nie specjalizuje sie w doszukiwaniu sie na sile znieksztalcen zdjec, obcy mi jest rowniez wyscig Nikon-Canon.Ktore to 2 sprawy sa glownym motorem napedowym w biznesie foto... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Gumo kup 50/1,8 bo tani a z pierscieniem macro lub odwrotnego mocowania masz doskonale narzedzie do fotografowania malych obiektow. dobry flesz tez sie przydaje. Na lampie niema co oszczedzac. Lepszy flesz to przy pewnej wprawie sporo wieksze mozliwosci na sesji zdjeciowej.. do ego dwa dobre zoomy i masz wszytsko co potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 50/ 1.8 to moze byc dla mnie za waski. Niewiele drozszy 35/1.8 a ponoc jeszzce lepszy optycznie... O lampie faktycznie nie pomyslalem... Jesli chodzi o makro to napisalem tu w watku obok o takim konwerterze...nie da pewnie tej jakosci co pierscienie czy rozne kombinacje z odwrotnym mocowaniem ale ja nad woda....nie bede kombinowal...ot siada mucha a ja zakladam, robie fotke, zdejmuje...Tyle czasu bede mogl w to zainwestowac... Tu było Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Lampę do nikosia polecam SB-800. Moim zdaniem jest lepsza od SB-900. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Lampę do nikosia polecam SB-800. Moim zdaniem jest lepsza od SB-900. PozdrawiamRemek jej lepszosc to tylko to, ze dziala w TTL-u z starymi lustrzankami typu F5, F100 czy D70. To tyle. Jak ktos uzywa nowej cyfrowki SB-900 jest lepsza .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Jurku, no właśnie w teorii SB-900 jest lepsza w praktyce niestety nie. Dlaczego? Miałem zarówno SB-800 jak i SB-900 no i okazało się, że w: - sb-900 włożono możliwość zmiany oprogramowania ale z samym oprogramowaniem nie było zbyt dobrze. Miałem przypadki, że lampa błysnęła wydała dźwięk i zawiesiła się ... trzeba było wyciągnąć fizycznie baterie. - największą porażką jest czujnik przegrzania lampy - jeśli intensywnie pracujesz od razu kup sobie drugą lampę, bo jak lampa się zagrzeje to ... kaplica - jeden błysk po ochłodzeniu i ponownie lampę odcina czujnik. Miałem tak dwa razy na dwóch różnych imprezach - na pierwszej chłodziłem lampę (akurat mi się zgrzała wtedy kiedy potrzebowałem robić zdjęcia), na drugiej imprezie w torbie miałem zapasową SB-900 i szybko ją podmieniłem. W przypadku kiedy włączy się czujnik nie ma zlituj - nie odłączysz tego nawet gdybyś chciał dać łapówkę konstruktorowi z Nikona. W SB-800 tego problemu nie było - najwyżej spaliłaby się?lampa ... choć robiąc podobne imprezy NIGDY nie miałem żadnego problemu. W przypadku SB-900 miałem przerwy spowdowane tym czujnikiem. To takie dwie uwagi z pola bitwy i z mojego praktycznego doświadczenia. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 dziwne mialem w ciagu ostatniego roku dwie SB 900. Jedna z D700 druga z D3. Zrobilem okolo 20 000 zdjec, polowa z tego z fleszem. Nigdy nie mialem takich probklemow o jakich piszesz. Na dodatek pracuje w kraju, gdzie jest sporo cieplej niz w PL. Nigdy zadnych problemow z przegrzewaniem sie lamp. SB 800 uzywam z F5 i F100 rowniez bez sensacji. Dziala wzorcowo. Jak Toyota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Jako że posiadam od paru dni Sb-800 nie mogę o niej nic złego powiedzieć.Na pewno jest lżejsza od 900'tki i z tego co wiem że mniej prądu zżera niż wyższy model. Muszę się jeszcze nauczyć jak wyzwalać lampę przez cls PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Muszę się jeszcze nauczyć jak wyzwalać lampę przez cls PozdrawiamSlider Ustaw w SB-800 w menu jako slave CLS, odpowiednią grupę oraz kanał no i to samo w body w commanderze. Zerowa filozofia - bardzo łatwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Jurku,No dokładnie. Gdybym gdzieś to wyczytał na forum byłoby podobnie ale ... dotknęło mnie to dwa razy (z przegrzaniem). Niestety nic nie mogłem z tym zrobić bo czujnik skutecznie mnie odciął. Od tamtego momentu zawsze w torbie miałem drugą sztukę SB-900. Do sb-800 nie mam żadnych uwag. Zawsze sprawnie choć nie ukrywam, SB-900 jest funkcjonalnie fajniejsza, bardziej dopracowana, sterowanie ma wzorowo rozwiązane, menu i przyciski - super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Jeśli chodzi o sb-900, czy to prawda że pod wpływem nagrzania palnika lampa zmienia temperaturę barwową? PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Tak zerkanalem na te lampy i ciekawe...sb 800 w porownaniu do sb 900 mozna dostac w niewielu m-cach (nawiasem mowiac koszt jest prawie 2 razy wyzszy niz za body mojego aparatu) Natomiast sb 600 i 900 sa szeroko proponowane. Czy naprawde sb 600 jest tak kiepska ze wypada doplacic drugie tyle na sb 800? Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tornado Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Remek zamiast dwie lampy nosić,nie lepiej by było jaką lodóweczkę do schładzania i na piwko przy okazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 ... Czy naprawde sb 600 jest tak kiepska ze wypada doplacic drugie tyle na sb 800? Gumo nie, nie jest, mozesz kupic uzywana lampe SB 800 w niewielkiej cenie. Jak chcesz nowa, to SB 600 wystarczy. To bardzo dobry flesz ktory sprawdzi sie w 95% sytuacji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tornado Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Witam Panowie czy jest jakiś adapter aby połączyć obiektyw Canona Ultra Sonik Lens EF75-300 do Nikosia D90 jak jest proszę o namiary symbol lub coś na jego temat z góry dziękuję Władek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Tornado ciężko chyba będzie taką przejściówkę znaleźć ze względu na wielkość bagnetów, canon ma większy. W odwrotnej konfiguracji dałoby radę, obiektyw nikkor podłączyć do body canona. PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tornado Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Michał no to D....a a mówiłem aby se canona kupiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 3 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Tornado z tego co wiem jedna firma w usa robi takie przejściówki lecz są piekielnie drogie kosztują bagatela 170$, nie widzę sensu zakupu przejściówki za tą sumę. Zawsze można obiektyw sprzedać i kupić coś z bagnetem nikona. Używaną Sigme 70-300 z soczewkami nisko chromatycznymi możesz dorwać za 500zł, jak za tą sumę daję radę Tylko jak to tani zoom, nie można się spodziewać super jakości w granicy 250-300mm. PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tornado Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Nie ma co szaleć dziewczyna robi postępy, jest bardzo młoda jak na taki sprzęt, więc trochę poczeka na pozostałe zabawki. Za ten czas łyknie dużo więcej wiedzy i umiejętności. A gdy ją przyciśnie to niech się bawi moim analogiem co jej na pewno wyjdzie tylko na zdrowie jak powiadają. Opanowanie focenia tylko cyfrówką do niczego ciekawego nie prowadzi, tym bardziej że nie jest to tylko pstrykanie a konkretna nauka o fotografi, która za parę lat ma dać jakieś konkretne umiejętności.Mimo wszystko Michał dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam Władek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi