Skocz do zawartości

Shimano Stella 2010

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pojawily sie zapowiedzi nowego flagowca spod znaku Shimano.

Ponizej linki do zajawek...mysle ze niektorzy moga byc zainteresowani

http://www.plat.co.jp/PLAT/2010NEW/STELLA1.pdf

http://www.plat.co.jp/PLAT/2010NEW/STELLA2.pdf

W zapowiedzi tez NOWA Certate... to dla milosnikow Daiw.

Premiery w marcu!

Guzu

Stella to nowy design - efekt pieprzniczki lub solniczki na szpuli.

Pewnie komus sie spodoba. Mi nie :unsure:

Byc moze naiwnoscia jest nadzieja, ze pare osob posiadajacych te dobre Stelle sie przesiadzie na te 2010 a te dobre rzuci na rynek wtorny...poczekamy zobaczymy :D

Guzu

Jak dla mnie, to złoto i ażurowanie szpuli nie wnosi nic ciekawego, jeżli chodzi o aspekt estetyczny(technicznie jest to bez znaczenia). Taka sobie cepelia :lol: Lubię klasyczną certate, bo pasuje chociażby kolorystycznie do moich CD lub Pac-Baya. Poza tym czerń z dodatkiem srebra lub złota, to mój typ. Morethan byłby designersko idealny, gdyby połączono tylko te dwa głowne kolory.

Design kolowrotkow to ciekawe zagadnienie.

Nie do konca jestem w stanie zidentyfikowac linie ktora podazaja np stylisci odpowiedzialni za Stelle.

Pierwsze byly klasycznie srebrne lub szare, bez dodatkow. Skromny funkcjonalny design. Potem poszli w kierunku polyskliwych czerni itd.

Potem niebieskosci, a ostatnio coraz dziwniejsze te azurowania. Wszedzie wciskany zloty i generalnie kolowrotek zaczyna trafiac w kategorie pstrokacizna...

Guzu

prawda jest tez ze ludzie a z tego co widze zwłaszcza w japan lubia pstrokaciznę max kolorków,różowe,wstawki w kijach im wiecej koloru tym lepiej.

widziałem nawet japońców w TiVi którzy byli zachwyceni disco polo(majteczki w kropeczki łohohoho) jakby to było najwyższych lotów dzieło nucili po 5min sami.

zamiłowanie do gadzeciarstwa widać w każdej dziedzinie.

poza tym z drugiej strony zmiany musza być ,jak to by wygladało w oczach swiata ,jakby shimano nowej jeszcze ładniejszejstelli nie wprowadziło,chociaz jak widze co roku jest juz coraz trudniej zaskoczyć,bo niby czym?

wiec wala w kolor swiecidełka i to sie podoba ichniejszym wedkarzom.kolowrotek w kolorach

tęczy(http://japantackle.com/Daiwa_reels/Daiwa_TDito.htm ) zmieniajacy je w zaleznosci od swiatła i temperatury otoczenia to by było to :lol: kameleon to jest to B)

tu nie ma znaczenia firma chociaz daiwa ostatnio sie opanowała,ale kiedys to potrafiła dać czadu :lol:

• 6 lat później...

Pokrętło do stelli (rocznik 2010) w rozmiarze 2500 ma taki sam rozmiar jak do modelu 4000 i można zamieniać między 2500 a 4000 ?

Może ktoś z kolegów jest szczęśliwym posiadaczem tych modeli i mógłby sprawdzić.

W 14/ fi jest takie samo w 2500 jak i 4000.

W 10tkach nie. To od 10 tki 2500 pasuje do 07/fd 2500/c3000 i do 14tek.

Zatem od 14tki pasuje do 10 i 07 w rozmiarze 2500/c3000

Proste :)

Edytowane przez Guzu
  • Like 2

Danielu własnie przymierzałem pokrętło z modelu 14 3000HG do modelu 2010 2500S to to całkiem inne średnice.

Inne średnice?

Szpula musi być od 14 w rozmiarze 2500/c3000

Wówczas z tym pokrętłem co masz możesz ta szpule i pokrętło założyć do 2500s z rocznika 10

• Like 1

Danielu własnie przymierzałem pokrętło z modelu 14 3000HG do modelu 2010 2500S to to całkiem inne średnice.

C3000 to taka 2500, ale ze szpula o większej pojemności i T-knobem zamiast I-knoba.

A gdy przed 3000 nie ma "C" to mamy do czynienia z większym kołowrotkiem, typowym trzytysiaczkiem ;)

Daniel właściwie opisał. Tylko nie wszyscy wiedza o tych zawiłościach z numeracją stworzonych przez Shimano :)

Gość EdekZfabrykiKredek

Wygląda to tak, 14 Stella 2500,C3000, 3000 i 4000 mają takie same drag knoby.

W modelu 2010 pokrętła są wymienne w wielkościach 2500, 3000 a w 4000 jest inne.

Pokrętła nie są zamienne pomiędzy modelami 2010 a 2014

Edytowane przez FlyFisherman

Wygląda to tak, 14 Stella 2500,C3000, 3000 i 4000 mają takie same drag knoby.

W modelu 2010 pokrętła są wymienne w wielkościach 2500, 3000 a w 4000 jest inne.

Pokrętła nie są zamienne pomiędzy modelami 2010 a 2014

Sa razem ze szpula

Można używać body 14 ze szpula i pokrętłem od 10 lub 07 w rozmiarze 2500/c3000.

Do body 10 można założyć szpule dedykowana do 14 wraz z pokrętłem.

Znów mowa o rozmiarze 2500/c3000

Gość EdekZfabrykiKredek

Sa razem ze szpula

Można używać body 14 ze szpula i pokrętłem od 10 lub 07 w rozmiarze 2500/c3000.

Do body 10 można założyć szpule dedykowana do 14 wraz z pokrętłem.

Znów mowa o rozmiarze 2500/c3000

Z tym się zgodze ;-) chodziło mi tylko że do szpulek z 14 pokrętła od 10 nie podejdą i odwrotnie, całe sety jak najbardziej.

• Like 1