danek Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 WitamMam pytanie na temat tego produktu: http://www.szopeneria.pl/index.php?products=product∏ _id=2644 czy ktoś z was kolegów ma cośik takiego bądź podobne ustrojstwo? Zamierzam sobie takiego urządzenie nabyć do mojej łodzi ( Michał), jednak mam kilka pytań: - jak to się spisuje-ile wytrzyma akumulator-jaką to ma żywotność PozdrawiamDanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 francisco scaramanga Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Mam tą windę z Szopenarii - używałem jej przez cały poprzedni sezon (bez zastrzeżeń). Linka 6 mm wystarczająca - moja łódź waży ok. 800 kg. Jak długo wciąga kotwicę z ok 10 m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 paawelek83 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 hehe ile by nie wciągała to i tak łatwiej niż ręcznie i nie jest mokro w ręce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 janusrom Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 wciąga linę z prędkością ok. 30 cm na sekundę, ale jak sam jesteś na łajbie to idealna sprawa (można w tym czasie manewrować i obsługiwać silnik) - panel sterujący przeniosłem na deskę rozdzielczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusz Wideł Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Witam.Jaką wyciągarkę koledzy polecają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Po co Ci wyciągarka? Wg mnie lepszy silnik dziobowy z funkcją kotwicy. Droższe rozwiązanie ale lepsze wg mnie. Tanie rozwiązanie to wystarczy zamontować kołowrót taki jak na przyczepach do wciągania łodzi, nie moczy się rąk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Po co Ci wyciągarka? Wg mnie lepszy silnik dziobowy z funkcją kotwicy. Droższe rozwiązanie ale lepsze wg mnie. Tanie rozwiązanie to wystarczy zamontować kołowrót taki jak na przyczepach do wciągania łodzi, nie moczy się rąkWszystko chyba zalezy gdzie kolega plywa. Ja lapie czesto na rzece i przy czestych zmianach miejsca i ustawianiu sie w nurcie silnik elektryczny kompletnie sie nie sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Częściowo się zgodzę. Nie sprawdza się w silnym nurcie. Przykosy, główki, kanty nie ma problemu. Jedynie w największym uciągu na opasce rzucam kotwicę. Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krzysztof Kacprzak Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 (edytowane) Łowię z silnikami dziobowymi na Wiśle od 6 lat...i nie ma lepszego rozwiązania. Daje radę nawet na dużych łodziach....a jak nie utrzyma to i tak w takim miejscu nie da się łowić I właśnie najlepiej sprawdza się jak się często zmienia miejsca. Można ustawić się z dokładnością do pół metra co na kotwicy jest niewykonalne. Edytowane 10 Kwietnia 2019 przez Krzysztof Kacprzak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Łowię z silnikami dziobowymi na Wiśle od 6 lat...i nie ma lepszego rozwiązania. Daje radę nawet na dużych łodziach....a jak nie utrzyma to i tak w takim miejscu nie da się łowić I właśnie najlepiej sprawdza się jak się często zmienia miejsca. Można ustawić się z dokładnością do pół metra co na kotwicy jest niewykonalne.Dla Ciebie nie ma dla mnie jest. Ja mam u siebie kotwice, kolega xi5 (zreszta zdaje sie na lodzi od Ciebie) i jak plywamy po Odrze to i ja i on wolimy plywac z windą. Mnie irytuje to opuszczanie i podnoszenie silnika a najbardziej wtedy kiedy trzeba sie przestawic o kilka w gore rzeki. Nie ma szans poplynac na xi5 pod prąd. Tzn szanse są ale trwa to wiecznosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Odra jest inna niż Wisła. Ja mam oba rozwiązania, bo czasami są miejsca że silnik może i utrzyma, ale to katorga dla baterii. Natomiast przykosy, kanty, główki obławiam zazwyczaj na dziobówce. Na przykosy silnik to bajka - ustawiasz kurs wzdłuż kantu i po cichu obławiasz całą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Odra jest inna niż Wisła. Ja mam oba rozwiązania, bo czasami są miejsca że silnik może i utrzyma, ale to katorga dla baterii. Natomiast przykosy, kanty, główki obławiam zazwyczaj na dziobówce. Na przykosy silnik to bajka - ustawiasz kurs wzdłuż kantu i po cichu obławiasz całą.Wiem, ze czasami to bajka. Kotwiczenie na jeziorze, przesuwanie sie na glebokich miejscach o paredziesiat metrow, przesuwanie sie wzdluz trzcin z postojami - wszystko sie zgadza i tu dziobowka jest niezastąpiona - w ogole z tym nie dyskutuje :-) Powiem wiecej - zastanawiam sie nad jakąś Minn Kotą A przykose na moim odcinku Odry znalazlem w tym roku jedną W dół od Kostrzyna jest ich juz sporo ale w gore jak na lekarstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) Dla Ciebie nie ma dla mnie jest. Ja mam u siebie kotwice, kolega xi5 (zreszta zdaje sie na lodzi od Ciebie) i jak plywamy po Odrze to i ja i on wolimy plywac z windą.Mnie irytuje to opuszczanie i podnoszenie silnika a najbardziej wtedy kiedy trzeba sie przestawic o kilka w gore rzeki. Nie ma szans poplynac na xi5 pod prąd. Tzn szanse są ale trwa to wiecznosc.dziobowe silniki tez trzeba dobierac do warunków, to wątek o funkcji kotwicy, wiec pływanie na dziobówce to chyba inna funkcja niz funkca kotwicy, na rzece jest więcej miejsc gdzie staniesz na dziobowym niz na kotwicy, bo kotwica musi miec więcej liny niż tylko tyle ile masz głebokości a na to potrzebne jest miejsce. Do tego ze zwykłą kotwicą łatwiej o zaczepyCo do silników dziobowych to są przecież takie które sama się wkłądaja i wyjmuja z wody (minn koto ulterra) do tego są mocne wersje na 24V i 36V które mają po 1kW lub więcej. Na rzekę lub do większej łodzi warto pokusić sie o mocniejszy silnik dziobowy z funkcją kotwicy, Dziobówka ma jeszcze jedną zaletę, jest alternatywnym napędem w razia awarii spaliny i dlatego warto rozważac wersje na 24V jako mocniejszą Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez wuran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Marcin, Ja nie neguje „fajnosci” dziobówki i tak jak pisałem gdzieś wyzej zastanawiam sie nad zakupem Terrovy - czy jak ona sie tam nazywa. Nie zgodzę sie natomiast z tym, że „na rzece jest wiecej miejsc, na ktorych zatrzymasz sie na dziobówce” - bo tak nie jest. Nie zgadzam sie też z ceną Ultery :-) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Krzysztofie, o cenach sprzętu nie dyskutuję, Ulterra to jest rozwiązanie gdzie bedąc samemu na łodzi nie trzeba biegać na dziób aby włożyć silnik do wodyCo do miejsc do stawiania na kotwicy to mam odmienne zdanie, tu trochę teorii https://pl.wikisource.org/wiki/Praktyka_ba%C5%82tycka_na_ma%C5%82ym_jachcie/Kotwiczenie oraz https://saltpatrol.com/articles/river-anchoring-101/Wiatr i prąd zrobią swoje i albo będzie trzeba używać bardzo cieżkiej kotwicy na długim łańcuchu/linie albo użyc silnika dziobowego. Im lżejsza łodź tym łatwiej kotowiczyć bo potrzebny mniejszy ciężar kotwicy , mniejszy opór stawiany wiatrowi. itp. Dziobowy do zatrzymania łodzi w miejscu potrzbuje tylko głębokości do zanurzenia silnika i mocy do utrzymania go w mniejscu, Kotwice działają różnie ze względu rodzaj dna, potrzebują aby rzucić je w pewnej odległości od łodzi a to oznacza że przy bocznym wietrze łódź będzie "myszkować" na jednej kotwicy w zależności od siły wiatru i długości liny, jak skrócisz linę to kotwica przestanie trzymać. Oczywiście są miejsca na rzece gdzie dziobowy CIe nie utrzyma, a kotwice tak, ale po co wiązać kotwice do drzew na brzegu ? https://www.youtube.com/watch?v=Slp00u49fh4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nixon69 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) https://www.youtube.com/watch?v=9KN7JX6zFr8Z takowej korzystam od 2015 roku, jeśli pamięc mnie nie myli kupowałem na amazonie niemieckim (500 Eur). Zero problemów. Poprostu robi i tyle. Pytacie o prąd?! Przy spiningu nie uzywasz tej kotwicy w tempie by rozwalić aku. Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez nixon69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Ja mam u siebie tą samą winde zamontowaną. Dziala, sprawdza sie, jestem zadowolony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Intro Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Czy ktoś ma taką wciągarkę https://allegro.pl/oferta/wciagarka-wyciagarka-winda-do-kotwic-12v-pilot-7406356583?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare i może się na temat wypowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 milkyomen Opublikowano 3 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 Witam, Od jakiegoś czasu irytuje mnie lina walająca się po "całym pokładzie". W związku z tym że budżet okrojony szukam jakiegoś zamiennika wciągarki albo innego ustrojstwa które pomoże zachować mi na łodzi porządek. Czytając zdanie wcześniej silnik dziobowy odpada Trac Minnkota też poza zasięgiem. Skorupa to Semper 380. Pokażcie jakie patenty stosujecie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 3 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 (edytowane) Takie coś mam : fotki można powiększyć Edytowane 3 Lutego 2020 przez M a r a s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 3 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 MARAS Podepnę się pod temat , długo taki zestaw użytkujesz i z jakim ciężarem masz do czynienia . Mam linkę grubszą i ciężarek taki od dawnych wag 10 KG i napiszę tak , wiele razy siadałem na burcie i na zasadzie twoja - moja wyciągałem z mułu ciężarek który tak się zassał . Cieka linka jak Twoja bardzo się w ręce wbija i jak patrzę na Twój kołowrotek to bym nim nie ukręcił z moim ciężarem . Teraz w nowej łódce mam Scotty , nie wiem jak to mi się sprawdzi jeszcze nie pływałem z tym zestawem , ale linka będzie zwijana w kątku łódki innej opcji nie widzę . Przepraszam że tak napisałem , ja łowię na 10 m i jak jest większy wiatr lekki ciężarek nie utrzyma , a czasami te 20 kg jest za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 4 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2020 Ciężar kotwicy nie jest najważniejszy, dużo ważniejszy jest jej kształt i długość liny. Było już w kilku miejscach to poruszane, Długość liny do kotwiczenia to nawet 3-5 razy głębokość. Chcesz stać na krótszej linie przy wietrze i nie myszkować użyj dwóch kotwic. Na większość naszych zbiorników dobrą kotwicą będzie np zwykły 3kg drapak z Juli i długa linatutaj opis kotwic i ich cechy względem rodzajów dna https://osprzetzeglarski.pl/txt/14-kotwica-kotwice-rodzaje-kotwic-poradnik-jak-dobrac-kotwice-charakterystyka-porownanie-sklep-zeglarski-porady-yachtamana tu technika kotwiczenia yachtów https://pl.wikisource.org/wiki/Praktyka_ba%C5%82tycka_na_ma%C5%82ym_jachcie/Kotwiczenie jednym z najlepszych rozwiązań jest silnik dziobowy z funkcją kotwicy. Miałem windę kotwiczna i używałem kotwicy 9 i 13 kg River przy łodzi ponad 4 metry. Przy wietrze wietrze 4 m/s trzeba było wypuścić więcej liny aby trzymało, bo m.in. kształt tej kotwicy nie jest najlepszy a masa to nie wszystko. Do jachtów 10 metrowych nie stosuje się kotwic o wadze 100g a kilku lub kilkunastu kilogramów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 4 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2020 Ciekawe rozwiązania kotwiczenia Łodzi , muszę pomyśleć o dokręcenie jakiegoś drapaka do swoich ciężarków żeby lepiej trzymały łódkę w miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 4 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2020 MARAS Podepnę się pod temat , długo taki zestaw użytkujesz i z jakim ciężarem masz do czynienia . Mam linkę grubszą i ciężarek taki od dawnych wag 10 KG i napiszę tak , wiele razy siadałem na burcie i na zasadzie twoja - moja wyciągałem z mułu ciężarek który tak się zassał . Cieka linka jak Twoja bardzo się w ręce wbija i jak patrzę na Twój kołowrotek to bym nim nie ukręcił z moim ciężarem . Teraz w nowej łódce mam Scotty , nie wiem jak to mi się sprawdzi jeszcze nie pływałem z tym zestawem , ale linka będzie zwijana w kątku łódki innej opcji nie widzę . Przepraszam że tak napisałem , ja łowię na 10 m i jak jest większy wiatr lekki ciężarek nie utrzyma , a czasami te 20 kg jest za mało Zostało to zamontowane jak składali mi łódkę ( WIGRY 355) czyli ma już za sobą cztery sezony i jest ok. Podstawa to porządne zamocowanie do laminatu. Wraz z tą windą dodałem dorobione wcześniej odpowiednie "podkładki" z blachy, zarówno dla windy jak i kołowrotka. Linę mam fi 5 mm ,taką dałem bo w instrukcji było 5 lub 6 mm. Kotwica z przodu to 10 LB czyli jakieś 4,5 kg i jak na razie jest wystarczająco. Gdy bardziej wiało to wypuszczałem więcej liny czyli łódka stała dużo dalej od kotwicy. Z wyciąganiem nie ma żadnego problemu .Fakt mułu tam nie ma ale zielska typu moczarka to czasami sporo się zaczepi kotwicą.Ale też powiem ,że jak już mamy bałwanki na wodzie to szukam spokojniejszej wody gdzieś za wiatrem. W razie potrzeby to mam jeszcze zamontowane z tyłu w okolicy pawęży gniazdo Scotty do montażu windy kotwicznej gdzie przewidziana jest kotwica gumowa 5 kg .Linka o wiele większej średnicy bo jest wyciągana jest ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 4 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2020 Super że Ci się sprawdza to rozwiązanie , kurde może z moją kotwicą jest coś nie tak , może że jest to okrągły walec to się toczy zamiast siedzieć w miejscu . przecież łódki mamy podobnych rozmiarów , ale ciężar Masz o połowę mniejszy Ty stoisz a ja pływam . Na ten sezon do spodu ciężarka dokręcę większej średnicy plaster żelaza może to będzie więcej zaczepiać się o dno . Dla zobrazowania wyglądać będzie tak jak Byś postawił szklankę z podstawkiem , zobaczę dopiero jak się sprawdzi . Na Żarnowcu potrafi powiać , a tam będę chciał powędkować za Leszczami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kokot Opublikowano 8 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2020 A czy ktoś miał kiedyś do czynienia z czymś takim jak minn kota talon 15? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
danek
Witam
Mam pytanie na temat tego produktu:
http://www.szopeneria.pl/index.php?products=product∏ _id=2644
czy ktoś z was kolegów ma cośik takiego bądź podobne ustrojstwo?
Zamierzam sobie takiego urządzenie nabyć do mojej łodzi ( Michał), jednak mam kilka pytań:
- jak to się spisuje
-ile wytrzyma akumulator
-jaką to ma żywotność
Pozdrawiam
Danek
Top użytkownicy dla tego pytania
8
5
5
5
Popularne dni
10 Kwi
7
28 Sty
7
11 Kwi
6
7 Sty
6
Top użytkownicy dla tego pytania
Tabor 8 odpowiedzi
kruz 5 odpowiedzi
majster222 5 odpowiedzi
paawelek83 5 odpowiedzi
Popularne dni
10 Kwi 2019
7 odpowiedzi
28 Sty 2010
7 odpowiedzi
11 Kwi 2019
6 odpowiedzi
7 Sty 2013
6 odpowiedzi
Popularne posty
Tapirro
No dobrze, to merytorycznie, chociaż to nie wątek o cechach wind. Nie wiem którą omawianą windę omawiasz, bo w skasowanych wpisach wystąpiły ze 3 różne ale tak czy inaczej: - jeśli na 11 osób jedna
Tabor
Moja winda za 500 pln .
paawelek83
najważniejsze żeby była stabilnie zamocowana bo jak powiesisz 14kg i polecisz w ślizgu po falach to może niezłe spustoszenie zrobić jak si,ę urwie
Opublikowane grafiki
85 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi