danek Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 WitamMam pytanie na temat tego produktu: http://www.szopeneria.pl/index.php?products=product∏ _id=2644 czy ktoś z was kolegów ma cośik takiego bądź podobne ustrojstwo? Zamierzam sobie takiego urządzenie nabyć do mojej łodzi ( Michał), jednak mam kilka pytań: - jak to się spisuje-ile wytrzyma akumulator-jaką to ma żywotność PozdrawiamDanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 8 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2020 Myślałem o tym, ale stwierdziłem że za mało uniwersalne no i kosztuje nie mało. Wyszło mi, że dziobówka jest lepszym rozwiązaniem. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Intro Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 W windzie Trac Angler 30 do zabezpieczenia kotwicy podczas pływania służy karabińczyk z pętelką. Karabińczyk zapina się do szekli na linie. A druga strona czyli pętelka gdzie ma być zamocowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2020 Jest takie małe oczko pod rolką z liną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 Dziś ruszyłem z pracami nad wyciągarką do kotwicy .Silnik 200 W 12 V z przekładnią ślimakową . .Szpula z linką będzie osadzona bezpośrednio na osi ślimacznicy przekładni .Do uruchamiania zastosuje regulator obrotów dwukierunkowy 12 V 20 A .Regulator ma łagodny start i stop .Dodatkowo dla zabezpieczenia styków można zastosować przekaźnik samochodowy 12 V 80 A .Szukam wyłącznika przeciążeniowego automatu .? Czy każda linka nadaje sie do wyciągarki ? Jak wytoczę szpulkę z aluminium wstawie zdjęcia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Matteoo Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Jaką kotwicę polecacie do 1300zł? Tokarex ma jakieś kotwice po 800zl. Możecie coś polecić? Chciałem trac strike, ale już podobno nie produkowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Weź Trac stricezone ... Mam polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Matteoo Opublikowano 8 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 Weź Trac stricezone ... Mam polecam Pisałem wcześniej, że już nie sprzedają, a z ciekawości do jak dużej łodzi ją używasz? Ja mam romanę z wysoką burtą, starczy? Jak ciężką kotwicę do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 8 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 Po mojemu bez obaw . Ja mam przy gumiaku 370 i wydaje mi się ,że przy wietrze gumiak ma większe opory niż łódka . Na zaporówkach i krakowskiej Wiśle styka mi 7 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Matteoo Opublikowano 8 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 Czy ktoś ma taką wciągarkę https://allegro.pl/oferta/wciagarka-wyciagarka-winda-do-kotwic-12v-pilot-7406356583?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare i może się na temat wypowiedzieć.Czy ktoś coś napisze o tej kotwicy, czy w tym modelu można opuszczać kotwicę na silniku, mocno spowalniając albo nawet zatrzymując opad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pulos1 Opublikowano 10 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Pisałem wcześniej, że już nie sprzedają, a z ciekawości do jak dużej łodzi ją używasz? Ja mam romanę z wysoką burtą, starczy? Jak ciężką kotwicę do tego?ja mam tracka 35 na romanie 440cm i jest ok. Kupowałem w Atanana spokojnej wodzie kotwica 5kg, na rzekę 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arkadeus Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 (edytowane) Mam pytanie - może ktoś mi wyjaśni moje wątpliwości..... Mam zamontowany silnik dziobowy ale nie zawsze na rzece daje on sobie radę. Chcę kupić i zamontować kotwicę z wyciągarką elektryczną. Ze względu na brak miejsca na dziobie nie mogę jej zamontować idealnie na wprost dziobu tylko pod kątem. Wiadomo że prąd wody ustawi mi i tak łódź pod kątem najmniejszego oporu. Zastanawiam się czy w tym momencie winda da radę wciągnąć kotwicę na pokład jeśli lina będzie wchodziła z wody pod kątem ?W załączeniu foto jak chcę/mogę zamontować wyciągarkę.Czy waszym zdaniem jest sens ją tak montować ??? Oczywiście jeśli będę używał kotwicy to nie będę stosował silnika dziobowego - zostanie w domu. Edytowane 2 Kwietnia 2021 przez Arkadeus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tapirro Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2021 (edytowane) Ja nie potrzebuje wyglądać , bo to moja pracaSiedzę w łodziach, od rana do wieczora Staram się tylko pomóc, ale niekiedy jest to mylnie przez niektórych odbierane Np omawiana winda, może dla 10 osób jest ok i ja to rozumiem, bo każdy ma swoje zdanie,ale ja jestem tą 11 dla której, to niepotrzebny, głośny,zajmujący dużo miejsca,awaryjny, ciężki i powolny mel na dziobieNawet w typowo rzecznej łodzi, wolałbym tradycyjną, plus gumowe grube rękawiczki chemiczneNo dobrze, to merytorycznie, chociaż to nie wątek o cechach wind.Nie wiem którą omawianą windę omawiasz, bo w skasowanych wpisach wystąpiły ze 3 różne ale tak czy inaczej: - jeśli na 11 osób jedna wybiera inne rozwiązanie niż winda, to windy są potęgą - nowe windy Trac 3generacji są cichsze od poprzedniej. Na youtubie są na grania na których słychać, że Stronger przy podnoszeniu jest jeszcze cichszy - to są nagrania, wiem, może faktycznie buczy jak Trac, chociaż nie wygląda. Przy opuszczaniu, Stroger wydaje tylko dźwięk odwijanej grawitacyjnie szpulki, czyli praktycznie nie wydaje dźwięku. - Grawitacyjnie odwijaną szpulkę można sobie kontrolować i położyć kotwicę na dnie jak piórko, więc twoje skasowane przez moda zarzuty są bezpodstawne. - Zarzuty co do głośności i straszenia ryb są bezpodstawne, ponieważ osoby posiadające windy twierdzą, że nie straszą ryb. Nawet jeśli straszą określone gatunki czy duże osobniki, to zestawianie tego z niestraszącą niby dziobówką jest naciągane i bezpodstawne. Jeśli nie, to wskaż badania, z których wynikało by, że kotwica leżąca na dnie, położona windą, straszy bardziej niż ciągle pracujący nad miejscówką, buczący w sposób zmienny, zanurzony silnik. Wpis osoby piszącej, że z jej obserwacji ryb w czystej wodzie i przez echo live wynika, że dziobówka straszy - to jest konkret, nie domysł - został jednak skasowany i znowu będzie można pisać, że winda głośna i straszy a dziobówka nie. - Awaryjna? A co nie jest awaryjne? Dziobówka? Żart? Winda jest prosta jak budowa cepa w porównaniu z dziobówką. Kolejna manipulacja i niekompetencja. - Winda zajmuje dużo miejsca w zestawieniu z dziobówką???? Żart? Podstawa + położona tyczka dziobówki zajmuje mało miejsca? - Winda ważąca 6kg jest cięższa od dziobówki? - Powolna? Bez przesady z 6m kotwica wyjeżdża w 12s. To co piszesz, to manipulacja lub niekompetencja. Masz w ofercie dziobówki? Którego producenta? Winda będzie świetnym rozwiązaniem dla kogoś, kto nie potrzebuje sterowania łodzią przy pomocy satelitów i komputera na pokładzie i mającego dość lin na pokładzie. To, że ty byś wolał rękawice, jest mało istotne, bo sprawa nie dotyczy twojej łódki. Zadałem pytanie czy ktoś montował windę na 400WL a ty od razu wyskakujesz z ironią, szydzeniem, informujesz wszystkich, że ty byś nie zamontował windy i podajesz nieprawdziwe informacje. Powyższe nie zmienia tego, że ktoś może woleć dziobówkę, bo ma nieporównywalnie szersze zastosowanie niż tylko kotwiczenie. Może sam kupię - jeszcze nie wiem ale wkurza mnie kiedy ktoś robi wodę z mózgu innym. Jeśli mod skasuje ten merytoryczny wpis, to od razu niech skasuje też moje konto na jb. Edytowane 26 Sierpnia 2021 przez Tapirro 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Mam małe doświadczenie w płoszeniubryb ale poruszyliście ciekawą kwestię. Tyle tylko, że omawiscie reakcję ryb przy kotwicy lub pod dziobówką. A przecież dysponując obecnie SI lub wcześniejszymi namiarami raczej napływanie rybom na łeb nie jest celem samym w sobie. Zwolennicy kajaków chwalą sobie ciche podejście do ryb, ale to zupełnie inny styl łowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WojtekCIN Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2021 Co innego jezioro a co innego rzeka. Ja na rzece nigdy nie wybrałbym wyciągarki bo trzeba się ustawiać powyżej miejsca i wypuszczać po cichu na linie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2021 Witam ,po co te spory i zmagania co lepsze ,człowiek zapytał czy ktoś montował windę w WL 410 i powinien otrzymać odpowiedzi od kogoś kto montował takowe ,urządzenie na takiej a nie innej łodzi ,czy zamontuje to jego sprawa ,a może kupi sobie dziobówkę ,to jego decyzja z tych opisów to wszystko płoszy ryby ,a kto staje w ławicy i opuszcza kotwic bez różnicy jaka by nie były opuszczona w ławicy rozproszy ryby na jakiś czas ,ja chętnie bym zamontował sobie dziobówkę ale najnormalniej szkoda mi kasy i ciągle mam typową czteroramienną kotwicę na lince ,waga 4,5kg ,rzucona sporo od łowiska jak utkwi w dnie utrzymuje łódź na fali i nie będę nikogo przekonywał ,że to najlepsze rozwiązanie . PS :jak się zmęczę to też coś sobie zamontuje . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 1 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2021 Ja zamontowałem elektryczną windę tylko dla tego że chce od czasu do czasu popływać sam .Nie da się sterować elektrykiem i opuszczać kotwicy .Chyba że zamontujesz linkę przez całą długość łódki .WojtekCIN co to znaczy po cichu stawiać kotwice na rzece .Przeważnie łowiąc na rzece stawiam łódkę z dala od brzegu i miejscówki poza nurtem i obławiam od brzegu do łódki .Kiedyś postawiłem łódkę przy brzegu , pobicie i po braniu szczupak w trzcinach i gałęziach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 5 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2021 Pora na dalszy rozwój elektrycznej wciągarki kotwicy .Montaż czujnika Hala .Problem jest taki że czujnik działa tylko na odległość 10 mm od magnesu który jest w zestawie .Zastosuje taśmę magnetyczna neodymowa na lince pod koszulką termokurczliwą . Jeśli zadziała montuje tu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 majster222 Opublikowano 6 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2021 Cześć.Podrzucę jak u siebie mam rozwiązane zamienne stosowanie silnika Haswing GPS i wyciągarki kotwicznej. Wysłane z mojego CPH1931 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 7 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2021 Dość duża ta winda jaki typ .Czy masz w windzie czujnik dna ?Jeśli tak to jak to jest rozwiązane u Ciebie .Nie chciałem mieć kabelków na wierzchu ze względu na dzieciaki które z synem pływająi troche rozrabiają ..Ze względu na wielkość windy , wszystko schowałem w bakiście dziobowej .Przeważnie sam siedzę sobie na dziobie i nogi mocze dla windy nie ma miejsca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 majster222 Opublikowano 7 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2021 (edytowane) Typ windy "chińczyk"[emoji16] najprostsza konstrukcja silnik z przekładnia ślimakowa żadnych czujników tylko góra i dół. Kotwica do 13.5 kg. Będzie tylko używana na rzekach. Na wody stojące w ruch pójdzie silnik dziobowy z funkcją kotwicy.U siebie też starałem się żeby było jak najmniej kabli na pokładzie, dlatego dorobiłem złącze prądowe na dziobie i złącze do podpięcia sterowania winda z panelu w środkowej części łodzi. Złącze to NC/CB koszt tego wraz z gniazdem i zatyczką to 15 zł Wysłane z mojego CPH1931 przy użyciu Tapatalka Edytowane 7 Września 2021 przez majster222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 adiplo Opublikowano 8 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Przejrzałem już cały post i widziałem kilka pytań o windy z Tokareksu jednak nie widziałem żadnej odpowiedzi. https://allegro.pl/oferta/wciagarka-wyciagarka-winda-do-kotwic-12v-pilot-7406356583https://allegro.pl/oferta/wciagarka-winda-do-kotwic-12v-pilot-wolny-opad-9956977569 Ich cena jest dużo lepsza od konkurencji, natomiast nigdzie nie ma opinii na temat ich wykonania.Czy jest tu jakiś posiadacz takiej windy który mógłby powiedzieć o niej kilka słów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 majster222 Opublikowano 8 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Ta z pierwszego linku jest dokładnie jak moja. Nie miałem jeszcze okazji jej przetestować ale postaram się wrzucić filmik z pracy na "sucho" i zdjęcia spod obudowy. Wysłane z mojego CPH1931 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rapek Opublikowano 8 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Tą z pierwszego linku ma mój kolega z którym jeżdżę na rybki.Użytkowana trzeci sezon bezawaryjnie.Raz nawet wyciągneliśmy z kotwicą kilkumetrowy konar.Zębatki ma metalowe i wszystko wytrzymało.A co do tej drugiej to ma taką inny kolega,jest mocniejsza , można dać większą kotwicę tylko nie podoba mi się ten wolny opad za dużo robi hałasu, ale jest też wersja tej windy bez wolnego opadu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 majster222 Opublikowano 8 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 (edytowane) Zgodnie z obietnicą zrobiłem zdjęcia i krótki film z pracy wyciągarki.Przekładnia ślimakowa wykonana z metalu, rolka z plastiku. Obudowę od wewnątrz wykleiłem pianka 10mm która została mi z wyciszania pokrywy spaliny. Mam wrażenie że pracuje trochę ciszej. Aplikacja na telefon do mierzenia głośności pokazywała max 55 decybeli (telefon w granicy 50 cm od wyciągarki). Problem może być szczelina pomiędzy ramieniem rolki, może tam wpadać linka. Poużytkuje to dam znać więcej. Film https://youtu.be/PBEoWaWVZcg Edytowane 8 Września 2021 przez majster222 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 19 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 (edytowane) Witam mam zestaw ważący 350kg z załogą i czytając wszystkie za i przeciw silnikowi dziobowemu ,zdecydowałem się jednak na silnik dziobowy Haswing Cayman 55lbs 12V ,GPS z kotwicą w pilocie ,wygoda wzięła górę, mam pytanie czy ten silnik spokojnie ogarnie taki zestaw na jeziorze z falą przy wietrze 10-17kh.Będę wdzięczny za każdą wiadomość popartą doświadczeniem, a nie teorią. Edytowane 19 Września 2021 przez perch22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
danek
Witam
Mam pytanie na temat tego produktu:
http://www.szopeneria.pl/index.php?products=product∏ _id=2644
czy ktoś z was kolegów ma cośik takiego bądź podobne ustrojstwo?
Zamierzam sobie takiego urządzenie nabyć do mojej łodzi ( Michał), jednak mam kilka pytań:
- jak to się spisuje
-ile wytrzyma akumulator
-jaką to ma żywotność
Pozdrawiam
Danek
Top użytkownicy dla tego pytania
8
5
5
5
Popularne dni
10 Kwi
7
28 Sty
7
11 Kwi
6
7 Sty
6
Top użytkownicy dla tego pytania
Tabor 8 odpowiedzi
kruz 5 odpowiedzi
majster222 5 odpowiedzi
paawelek83 5 odpowiedzi
Popularne dni
10 Kwi 2019
7 odpowiedzi
28 Sty 2010
7 odpowiedzi
11 Kwi 2019
6 odpowiedzi
7 Sty 2013
6 odpowiedzi
Popularne posty
Tapirro
No dobrze, to merytorycznie, chociaż to nie wątek o cechach wind. Nie wiem którą omawianą windę omawiasz, bo w skasowanych wpisach wystąpiły ze 3 różne ale tak czy inaczej: - jeśli na 11 osób jedna
Tabor
Moja winda za 500 pln .
paawelek83
najważniejsze żeby była stabilnie zamocowana bo jak powiesisz 14kg i polecisz w ślizgu po falach to może niezłe spustoszenie zrobić jak si,ę urwie
Opublikowane grafiki
85 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi