Skocz do zawartości
  • 0

Winda kotwiczna elektryczna do łodzi

danek

Pytanie

Witam

Mam pytanie na temat tego produktu:

http://www.szopeneria.pl/index.php?products=product∏ _id=2644

czy ktoś z was kolegów ma cośik takiego bądź podobne ustrojstwo?

Zamierzam sobie takiego urządzenie nabyć do mojej łodzi ( Michał), jednak mam kilka pytań:

- jak to się spisuje

-ile wytrzyma akumulator

-jaką to ma żywotność

Pozdrawiam

Danek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witaj Danek Aku starczy Ci na 10godzin zakładając że masz 100Amg i winda będzie szła na maksa Ale ja widzę inne wady.

1]25lbs może być zdecydowanie za mało szczególnie jak złapiesz zaczep na dnie.

2] Nie podają jaka tam jest linka, stalowa jak i z tworzywa. Jak się tylko zluzuje zacznie się odwijać i plątać jak na multiku,dlatego prawdziwe windy kotwiczne działają na zasadzie przewija linki, łańcucha a nie nawijanie.Taka wyciągarka jest fajna do lawet o ile tylko da radę wciągnąć łajbę sam właśnie taką sobie robię bo już 2 fabryczna mi się rozleciała.Pozdrawiam Tornado

• 0

Polecam miałem takie na dwóch poprzednich łodziach.Działają poprawnie i nic się nie plącze.Ja na swoich łodziach napęd chowałem w bakistach a sterowanie w kokpicie.Opuszczanie nie jest bezwładnościowe jak sugeruje @ Tornado tylko kotwicę opuszcza silnik po zmianie kierunku obrotu przycisk uruchamiasz tylko raz.Natomiast kotwica w górę przycisk masz cały czas pod kontrolą palca.

http://images29.fotosik.pl/256/becb0ed4fe88f418m.jpg

tak miałem to u siebie.

Problemu z prądem nie miałem bo silnik miał ładowanie.

Jans

• 0

Przypuszczenia teoretyczne nie zawsze idą z praktyką,Jans podaj trochę więcej danych bo temat ciekawy;jaką miałeś moc na lince jaką linkę miałeś tam nawiniętą.I na jak ciężkiej łodzi było to zainstalowane ,proszę o te dane bo ciekawi mnie czy na swojej byłbym w stanie to zamontować.Bo za bardzo sam tego nie widzę,linka stalowa nie wchodzi w rachubę [za sztywna]jakaś dakronowa żeglarska dla mnie za słaba aby moją łódź utrzymać w nurcie Odry czy jak wieje na zalewie [za ciężka i za duża]co się działo na kompletnej flaucie kiedy linka robiła się luźna podczas zwijania,Uwierz nie piszę tego złośliwie bo sam miałem zamiar coś takiego zainstalować ale koledzy wybili mi to z głowy , a tym bardziej że podczas wszystkich manewrów nie miałbym dostępu na bieżące poprawki liny.To jest temat którym na pewno interesują się koledzy z późno jesięnnych polowań z łajby.Pozdrawiam Tornado

• 0

To jest temat którym na pewno interesują się koledzy z późno jesięnnych polowań z łajby.Pozdrawiam Tornado

Dzięki Tornado za odpowiedz

Dokładnie bo jesienią czy zima jest to udręka.

Oglądałem też Minn Koty ale są potwornie drogie.

W tej która podałem jest sznurek .Są tez inne modele ale cena oczywiście wyższa.

@Jans

czy piszesz właśnie o tej kotwicy która podałem

Pozdrawiam

Danek

• 0

Nie ma za co Danek to twój temat,ale mnie samego interesujący, obawiałem się tego sznurka w nawoju z góry to przekreśla moje zastosowanie chyba że bym znalazł jakąś super linkę kewlarową co by i tak śmiesznie wyglądała z moja kotwicą.Jako Krajan i stały bywalec tej samej wody co Ty nie sposób nawzajem se nie pomóc.

• 0

Ciekawe uzadzenia, a i cena przystepna...

Szukalem w zeszlym roku czegos takiego w necie, ale nie znalazlem nic podobnego (pomijajac profesjonalny osprzet do jachtow)...

Mialem zamiar pokombinowac z wyciagarkami jakie spotyka sie na terenowkach, ale w wersji mini do quadow - niestety maja nieodpowiednie parametry - niepotrzebnie duza sila, zbyt mala predkosc nawijania/odwijania...

To by bylo dobre do mojej aluminiowej lupiny - chyba nie ma warunkow, gdzie by jej 5-cio kilogramowa kotwica nie utrzymala

Pozdrawiam --Yacar?--

• 0

Obie łodzie stały na ZZ i tylko o tym akwenie mogę powiedzieć że jest mało zaczepowy.Rzeka jest dla mnie zupełnie obca , chociaż moim marzeniem i celem jest odbyć spływ z W-wy do Bałtyku.

Linka jest żeglarska o śr. 6 mm .Z dwuch zaczepów uwalniałem się za pomocą silnika spalinowego żeby nie męczyć tego od windy.Nigdy nie miałem poplątanej linki może dlatego że u nas na zalewie płynie zawsze wyczuwalny prąd wody albo wiatr ustawiał łódz też na napiętej llinie.Ogólnie przy zwijaniu przy flaucie też starałem sie ustawić tak łódz aby linka była napięta/silnik/.Waga łodzi wyposażonej jedna ok.600kg / Odeon/ druga ok 800kg /Cortina/. Mam nową łódz już trochę cięższą i tam zamontuję wyciągarką przewijającą łańcuchowo-linową.Może tylko uściślę że na pierwszej łodzi miałem 12 letną MinnKote a na drugiej tą z linku i kupowana w tym sklepie.Obie są dobre ze wskazaniem na MK.To tyle jak macie jeszcze jakieś pytania to proszę.

Jans

• 0

Witam

Czy może używa ktoś windy kotwicznej elektrycznej i może, przekazać swoje spostrzeżenia odnośnie takiego wynalazku na łodzi wędkarskiej.

Z racji tego, że czasem pływa się po prostu samemu na łodzi uważam to za pewne udogodnienie, szczególnie przy silnym wietrze i większej fali.

Napływając na miejsce operując silnikiem dobrze było by mieć coś takiego pod ręką, bez potrzeby przechodzenia na dziób.

Może ma ktoś jakieś namiary / linki / fotki?

;)