Skocz do zawartości

Stary Sącz, Stadła, Podegrodzie, stawy heleńskie

zgbietko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sytuacja prawna tych stawów w okolicach Nowego Sącza. Czy łowiąc tam musze mieć opłacone nowosądeckie składki wędkarskie? No forach czytałem różne opinie na ten temat, ale nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi.

W okolicach Starego Sącza znalazłem następujące stawy. Czy na którymś z nich nie jest wymagana opłata składek? 

post-58594-0-02750500-1431031287_thumb.jpg

Stary Sącz należy do gminy Stary Sącz, część to park wodny stary sącz, reszta do wędkowania (czyt. regulamin http://admin.bip.stary.sacz.pl/files/fck/109/file/2014-04-31_Lowisko_wedkarskie_Duzy_Staw.pdf)

reszte o które pytasz leży na terenie zalewowym Dunajca, są albo własnością prywatną wynikającą z własności gruntu - woda i ryby należa do pzw nowy sącz, albo niczyją tzn. nikt się do nich nie przyznaje tzn. ze są pzw nowy sącz. Reasumując łowiąć na stawach w starym sączu trzeba mięc licencję dodatkową, na pozostałych stawach składki pzw nowy sącz - ale zawsze może przyjśc chłop powiedziedzieć Ci, że stoisz na jego ziemi. A tak na prawdę woda jest przez nikogo nie gospodarowana, tymbardziej nie zarybiana - no chyba że Dunajec wyleje.

• 2 tygodnie później...

E tam żaden chłop was ze stawów nie przegoni ,gonili ale dwadzieścia lat temu.Atak między nami to mogli by tam troszkę zarybić bo łowią tam setki wędkarzy w ciepłe wiosenne weekend'y którzy też płacą składki w PZU i siedzą nad pustą wodą. 

• 6 miesięcy temu...

Z tego co wygrzebałem kiedyś w uchwałach zarządu okręgu nowosądeckiego to już podjął rozmowy z właścicielami stawów na Helenie w celu ich wydzierżawienia, ale póki co jeszcze są własnością prywatną. Natomiast stawy w Kurowie ponoć małą być od 2016 w wykazie wód okręgu i wtedy opłata obowiązkowa.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

bardzo dobre rozwiązanie stawy można zagospodarować a w razie powodziowej wody rybki trafią do jeziora.Tak samo powinno stać się ze stawami na Helenie przecież w ciepłe wiosenne wekendy łowią tam setki wędkarzy z Nowego Sącza i okolic bo jest tam blisko i dojazd dobry