Skocz do zawartości

Szczupakowe przynęty i realia

Sławek

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się zastanawiam nad szczupakowymi wabikami i ciekawy jestem w jakich warunkach łowicie zębacze. Ponieważ odpowiedź na to pytanie jest bardzo skomplikowana to w jakiś sposób spróbuję Wam pomóc. Otóż schemat odpowiedzi jest następujący:

1. Głębokość łowiska (ew.zakres głębokości),

2. Ilość podwodnych zaczepów(miękkich i twardych)

3. O ile istnieje to preferowany sposób pracy przynęty (ostra, delikatny itd.)

4. Co na pytanie 3 odpowiadają zębacze? :D

5. Preferowana wielkość przynęty (wędkarz-ryba)

5a. Przynęta pływająca, czy tonąca?

6. Kolorystyka stosowanych przynęt (realia, Wasze marzenia i ewentualne związki z wodą i jej specyfiką)

7. Pozostałe (czyli co od razu nasuwa się Wam na myśl a ja nie ująłem w punktach).

Wiem, że to niełatwe pytanie ale w końcu poziom forum zobowiązuje

Jak na razie za mało tych dużych szczupaków złowiłem ale najbardziej lubię szukać szczupaków w niewielkich zbiornikach o

głębokości 2-6m w zasięgu rzutu z brzegu.

zazwyczaj są to zarośnięte zbiorniki z klarowną wodą. Jeśli jest 2m to glony prawie sięgają lustra wody jeśli jest bliżej 6m to od dna sterczą różnej wysokości i wielkości kolumny moczarki i innego zielska.

Najczęściej prowadzę przynętę dość szybko i agresywnie. Jerki zatrzymuje na kilka sekund po kilku szarpnięciach (mniej więcej co 2-3m). Woblery zazwyczaj prowadzę +/- metrowymi skokami z zatrzymaniami pomiędzy, ewentualnie sprowadzam na odpowiednią głębokość i tak jak wyżej tylko w trakcie zatrzymań żeby wobler nie wypłynął robie kilka bardzo krótkich szybkich szarpnięć.

Co na to zębacze? bywa różnie :unsure:

Przynęty na wiosnę i jesień zdecydowanie duże 12-28cm, ale tu jeszcze eksperymentuje i jak na razie 14-15cm sprawdza się najlepiej.

Woblery niemal zawsze pływające a jerki tonące.

Kolorystyka zdecydowanie naturalna, imitacje okonia, szczupaka, płoci i lina.

Marzą mi się bardzo realistycznie wyglądające softjerki którymi można bawić się powoli w opadzie. Wielkość ok 15-20cm w zależności od objętości.

1. 2.5m - 4.5m

2. miękkich dużo, twardych mało

3. lubię czuć jej pracę na kiju więc raczej ostra, szybko prowadzona

4. no cóż zależnie od kaprysu, przeważnie nie mają nic przeciwko

5. 12-16cm, zębate podzielają moje gusta :D

5a. pływające

6. lubie ,,żaróweczki, seledynki z pomarańczem, i różne podobne, u mnie najczęściej właśnie one są nr.1

7. sterowce, głęboko schodzące

a marzy to mi się szeroki (nie mylić z gruby) łamaniec, np leszczyk, połyskująco srebrny :unsure:

Sławek bardzo miłe wspomnienia mam z Twoimi łamańcami,a więc... <_< <_< mrozi to moze by coś pokombinować?

super jest to pociągniecie łamańca,zatrzymanie wtedy te 2-3 machniecia ogonkiem zatrzymującego sie już łamanca i bach walniecie pajka :mellow: małe łamańce sprawdzały sie mi bardzo,no ale mam łoziska z małymi pajkami :angry: taka 9-tka,10-tka byłaby fajna.

1. Głębokość łowiska (ew.zakres głębokości),

Zbiorniki max 3m, buzyska do 4m, zwirownie lub jeziora bywa roznie ale nie lowie glebiej niz na 5m. 95% spinning, z brzegu i z pontonu, 5% trolling.

Duza ilosc wywlocznika, rdestnicy i moczarki, mala ilosc zaczepow twardych. Wyjatek to lowienie na Bugu ale tam jerki stosuje bardzo rzadko, czasami woblery

Wolne prowadzenie sprawdza mi sie najlepiej na wieksze szczuple. Przerwy w prowadzeniu rowniez wskazane. Lepiej jesli przyneta tonie, jesli wyplywa to koniecznie musi miec czerwony brzuch. Na szybko sciagane przynety biora mi male szczupaki.

4. Co na pytanie 3 odpowiadają zębacze?

jw

Na wody stojace minimalny rozmiar woblera to Pike 11, jerk to slider 10 i wieksze. Na Bugu sprawdzaja sie tez mniejsze woblery np.: Invadery 7ki

wody stojace 80% to tonace przynety, rzeki 70% tonace

6. Kolorystyka stosowanych przynęt (realia, Wasze marzenia i ewentualne związki z wodą i jej specyfiką)

Wszystko co przypomina okonia, szczupaka, ploc, karasia. Seledynowe zarowy tez daja rade.

7. Pozostałe (czyli co od razu nasuwa się Wam na myśl a ja nie ująłem w punktach).

Lamany glider typu 4play to bedzie hit absolutny jesli ktos zrobi podobny w troche nizszej cenie. Wiem ze to jest wyzwanie technologiczne no ale to w koncu jest strona miszczow

Tak się zastanawiam nad szczupakowymi wabikami i ciekawy jestem w jakich warunkach łowicie zębacze. Ponieważ odpowiedź na to pytanie jest bardzo skomplikowana ...

@slawku

na ten temat mozna napisac kilkaset stron ... a generalizowac to sie nie da ... wedlug mnie wogole :D

Tak się zastanawiam nad szczupakowymi wabikami i ciekawy jestem w jakich warunkach łowicie zębacze. Ponieważ odpowiedź na to pytanie jest bardzo skomplikowana ...

@slawku

na ten temat mozna napisac kilkaset stron ... a generalizowac to sie nie da ... wedlug mnie wogole :D

Nie chcę generalizować, tylko dowiedzieć się w jakich warunkach i jak poławiamy szczupaki najczęściej. Większość z nas nie łowi na zbyt wielu i różnorodnych łowiskach (chyba) i to właśnie chcę poznać.

no to zageneralizujmy ... choc mysle, ze to zbyt wiele nie da ... :D

1. Głębokość łowiska (ew.zakres głębokości)

lowisko 1: duze jezioro, woda bardzo czysta, strefa bran od 2 do 12 metrow

lowisko 2: duze jezioro, woda bardzo czysta, strefa bran od 6 do 12 metrow

lowisko 3: male jezioro, woda lekko tracona, strefa bran od 1 do 6 metrow

lowisko 4: duze rozlewisko rzeczne, woda lekko tracona, strefa bran od 1 do 2 metrow

lowisko 5: male zastoisko rzeczne, woda bardzo czysta, strefa bran od 1 do 2 metrow

trudno powiedziec ile ich, tych zaczepow, tam jest, jednakze ryby stoja albo wlasnie w galeziach lub zieleninie, ew. pomiedzy kamieniami lub w pol wody (lowisko 1 i 2) i tu z zaczepami problemu nie ma, kamienie chronia ryby w lowisku 4 i 5, natomiast kolki, trzcina i inne zarosla to domena lowiska nr. 3

ryby determinuja to kazdego dnia na nowo, raz praca praktycznie bez ruchu a czasami wabiki musza byc tak agresywnie prowadzone, ze trudno to opisac

4. Co na pytanie 3 odpowiadają zębacze?

???

pomiedzy 9 a 19 cm, w mniejszych lowiskach skuteczne sa male wabiki, np. w lowisku typu 3 i 5, tutaj wabiko rzedu 9-12 cm sa najskuteczniejsze, natomiast w duzych wodach( skuteczniejsze sa wabiki wieksze, takie pomiedzy 14-17 cm, tutaj mysle np. o lowisku typu 1-2 i 4

woblery = plywajace, na odcinkach o glebokosci 3-6 m = suspendery, jerki = tonace

najskuteczneisjze kolory ostatnich sezonow: szczupak, bialy, pomarancz, zielona ploc, walleye, czarny